Gramáž feederových prutů se pohybuje mezi 30 až 90 gramy! Tento rozsah je pokryt kategoriemi (lehký – střední – tvrdý) a z vlastní zkušenosti mohu říci, že typ střední (medium) vyhoví velmi dobře při naprosté většině našich lovů. Nejtvrdší pruty, označené jako heavy, dovolují do prutu se poměrně silně opřít a je s nimi možno dosahovat celkem značných odhozových vzdáleností, a to i s velkými krmítky. Využití jemných winklepickerových prutů je pro mne trochu za hranicí bezproblémového chytání.

Ilustrační foto: V. Fikar Pravděpodobně budu nazván některými specialisty ignorantem a kacířem, ale usuzuji tak z toho, ze již použití nejslabší špičky na medium feederu mi přináší řadu problémů při lovu a je možné ji použít jen ve velmi specifických podmínkách (lov na krátko, bezvětří, stojatá voda). Při snaze o nutné vypnutí je špička neúměrně ohnuta i při použití nejslabších vlasců. V zájmu objektivity vsak musím přiznat, že jsem na winklepicker ještě nechytal. Mohu se tedy mýlit. Přesto bych ale osobně zvolil pro jemnější lov nejnižší třídu feederu.

Ale zpět ke gramáži. Základním znakem feederového prutu je tvrdá páteř. Vlastně právě tvrdost této páteře určuje nosnost celého prutu. Má–li prut maximální nosnost 60 gramů, má ji bez ohledu na to, jakou špičku právě použijeme. Pružnost špiček udávaná v uncích (oz) nám umožňuje reagovat na různost podmínek při lovu. Při silnějším proudu, silnějším větru či vlnách použijeme špičku tvrdší, při podmínkách blížícím se ideálu přiměřeně zjemníme. Špička tedy při náhozu, eventuelně při zdolávání ryby pouze kopíruje vlasec a tvoří tak vlastně přechod mezi ním a prutem. Nemusíme se tedy bát patřičného švihu, ale důrazně varuji – pozor na smyčku kolem posledního očka špičky! Nepozornost vede spolehlivě k jejímu zlomení.

Tvrdost páteře je velmi důležitá při signalizaci záběru. Tvrdá páteř zvýrazňuje pružnost špičky. Musím však říci, že kromě Shimana Solstace vlastním prut Byron Joe Young, který má akci parabolickou a přes horší čitelnost záběru je na druhé straně radost povodit si na něm rybu, i rybičku. Vše je tedy věcí názoru, zvyku a zkušeností.