Mezi má nejoblíbenější semena, která nabízím cejnům, kaprům či ploticím při lovu na plavanou, patří řepka, konopí, lněné semínko, krupky a ovesné vločky. Různá semena však znamenají o málo různé způsoby přípravy, a také trochu odlišnou skladbu cílové skupiny ryb.

Řepka

V oblibě ji mají hlavně kapři a velké plotice na stojatých vodách a tekoucích vodách cejnového pásma, při dlouhodobějším vnadění dokáže přilákat i líny.

Způsob přípravy: Minimálně na 12 hodin (lépe však 24 hodin) namočíme tak, aby voda v nádobě převyšovala asi o 2 cm povrchovou vrstvu semen. Poté ji krátce povaříme, např. v mikrovlnné troubě (asi 10 minut). Semínka řepky popraskají, a to je to pravé stadium pro zakrmení. Řepku používám většinou tak, že asi 400–500 gr. semen nechám nabobtnat a povařit, zhruba stejně velké množství pak rozmixuji a přidávám do jemné vnadící směsi.

Lněné semínko

Přitahuje hlavně cejny a plotice, vzhledem ke své lepivosti je vhodný do směsí na tekoucí vody.

Způsob přípravy: Stačí na 6 až 12 hodin namočit (dáváme víc vody, protože semena lnu více nabobtnávají), pak už je k použití. Já ho ale dám ještě na pět minut povařit do mikrovlnky. Také semeno lnu se dá rozemlít a použít do vnadící směsi, nelze to však s množstvím přehánět.

Konopí

Výtečný aromatický magnet na plotice, kapry či parmy, přitáhne však i cejny a další kaprovité ryby.

Způsob přípravy: Namočíme na 24 hodin, poté asi 10 minut povaříme v mikrovlnné troubě. Zase dbáme na to, aby semena byla dobře potopena ve vodě. Konopí se může kombinovat se lněným semínkem i řepkou, a to zejména tam, kde je pestrá skladba bílých a kaprovitých ryb.

Krupky

V oblibě je mají zejména kapři a cejni na stojatých vodách, na tekoucích vodách pak přitahují vedle cejnů i větší exempláře plotic.

Způsob přípravy: Nechat 24 hodin bobtnat ve vodě, poté asi 20 minut povařit. Mohou se i barvit přírodním barvivem, nebo sladit, a to zejména v letním období. Velikost použitých krup pak závisí na cílové rybě.

Pochopitelně existují i jiné partikly, jako oblíbená kukuřice, sezamové semínko, pšenice (výborná na plotice i kapry) atd. Je jenom na každém z nás, čemu se rozhodneme dát přednost. V každém případě partikly by měly být nedílnou „krmnou” součástí každého plavačkáře. Dokáží totiž udržet ryby na jednom místě!