Návrat do minulosti

V blízkosti Lužnice se nachází úchvatný kaňon Židova strouha, kde pan režisér Troška natočil nejednu oblíbenou pohádku. Byl jsem zvědav, jak se celý kemp, řeka i příroda změnila po tolika letech. Zvláště, když tu krajina zažila velké povodně v roce 2002. V dobách, kdy jsem k Lužnici jezdil, byla řeka velice dobře zarybněna kaprovitou rybou. V navštěvovaném tomto úseku se běžně vyskytovala parma. Vzpomínám si, že jsem tu jako malý kluk ulovil kousek o délce 72 cm. Byl jsem napnutý, jak je voda bohatý na ryby v současné době a jaký dojem bude mít z návštěvy má rodina. Čekalo nás hodně překvapení...

 

Židova strouha

 

Přípravy na výpravu

Bylo docela na zvážení, co si vzít sebou.  Rozhodl jsem si nabrat partiklové nástrahy, boilie BOSS 2 oblíbené příchutě oliheň. Vzpomněl jsem si, že tu byl úspěch na žížaly a červy, a tak jsem je přibalil na všechny výpravy v dostatečném množství. Chtěl jsem na řece vyzkoušet novou metodu lovu na method krmítka, a jak se později ukázalo, byla to dobrá volba. Přibalil jsem klasické rybářské vybavení v množství "hafooo". Pro sebe bivak, rodina měla mít zajištěné místo v nedaleké chatce. Již jsme se těšili na setkání se starými známými. Přiblížil se den odjezdu.

První dojmy 

Úvodní výprava proběhla na přelomu dubna a května, další následovaly v červnu a červenci. Jelikož se s majitelem kempu známe velmi dobře, rozhodl i jsme se, že u něj oslavíme „pálení čarodějnic“. Po příjezdu k Lužnici jsem se vrátil v čase zpět. Příroda byla pořád krásná, řeka měla stále klidnou hladinu a byla i stejně nazelenalá. Rozdíl byl jen v tom, že byl dost nízký stav vody.

 Zázemí kempu bylo téměř stejné jako za minulého režimu. Celkem nic významného se tu nezměnilo. Rodina byla nadšena z krásy okolní přírody. Vše jsme vybalili, já si našel pod chatou plácek na bivak a žena se zatím pustila do příprav zázemí v chatce. Měl jsem tak dostatek času prozkoumat blízký úsek Lužnice. Po řadě pokusů jsem mohl konstatovat, že jsem se po létech vrátil na místo, které jsem již dávno znal.

 

Romantické zákoutí...

 

Dno řeky a první lov

Pruty jsem umístil do stojanu, pak se usadil s dětmi do lodě a pomocí echolotu prozkoumával dno před lovným místem. Kupodivu ani dno řeky se za ty roky výrazně nezměnilo. Před mým stanovištěm klesalo do hloubky cca 2 metrů a následně se pozvolna zvedalo k protějšímu břehu. Těsně před druhým břehem padalo zpět do menší hloubky. Vzniklý podvodní kopeček byl dosti zajímavý pro vyzkoušení různých druhů lovu. Když jsme se vrátili zpět na břeh, lehce jsem zakrmil vařenou kukuřicí a halibut peletami. Krmné místo jsem situoval asi pět metrů od břehu do hloubky dvou metrů. Zkoušel jsem method mix Carp Zoom a jako nástrahu zvolil žížaly. Na druhý prut připravený na položenou jsem nastražil kukuřici spolu s PVA naplněnou CSL peletami.

První záběr a úlovky

Záběr většinou přijde ve chvíli, kdy to člověk, co čeká nejmíň! Ani já nebyl výjimkou. Povídal jsem si právě s dětmi o jejich prvních dojmech a najednou jsem spatřil, že se feederový prut kácí do vody a znovu se zas vrací do původní polohy.  A to již bylo slyšet cvrkot brzdy. Uchopil jsem prut a začal zajímavý souboj. Od počátku bylo jasné, že jde o něco většího. S vědomím, že mám na prutu vlasec 0,18 mm, zdolával jsem krajně opatrně. Ryba se nedala zastavit. Po dlouhém souboji jsem přeci jen zvítězil. Naším prvním úlovkem byl sumec v délce 93 cm! Provedl jsem rychlé foto a úlovek pustil zpět do Lužnice. Skončila doba lovu, a tak jsme vše sbalili a šli posedět s přáteli. První úlovek mě pěkně nabudil na příští dny.

 

Koupel pod skálou

 

Další dny výprav, úlovky, nástrahy

Následující dny výpravy přinesl další úlovky v podobě bílých ryb, ale kapra se nám ulovit nepodařilo. Potvrdilo se, že neodolatelnou nástrahou je tu stále žížala, která po sérii ostrých „drbanců“ rychle mizí z háčku. Po vylepšení návazce jsem začal hojně chytat okouny a jejich početnost pro mě bylo milým překvapením. Ve večerních hodinách jsem doufal, že by se mohl splést nějaký úhoř. Ale ne a ne! Jen přišli malí sumci, kteří byli snad pořád při chuti.

Dny naší dovolené utíkaly jako voda v Lužnici. Starší dcera se věnovala lovu na plavanou s červíkem a chytila velké množství krásných ouklejí. Dcera Michalka vesele skotačila u Lužnice a kamarád mě upozornil, že je docela blízko vody, aby se s ní podemletý břeh nepropadl.  Jen jsem řekl:  „Je to v pohodě, však ona si dá pozor,“ a byla tam! Kamarád zareagoval rychleji než já a malého plaváčka vylovil z vody. Uf! To byl šok! Po chvíli úleku byla Michalka zase plná elánu a povídala, že pod vodou viděla malé rybičky.

 

Dcera se bavila hlavně bílou rybou

 

První výprava skončila. Ulovili jsme jen jednoho kapříka, pak jen oukleje, sumce a okouny. Nezbývá nám, než se těšit na další výpravu.

Návrat podruhé v červnu

Jelikož se všem u Lužnice líbilo, tak jsme se na místo činu vrátili v červnu. Počasí bylo slunečné a příroda v plné kráse. Voda měla 20 stupňů. Chtěli jsme se víc pověnovat lovu kapra. Zakrmil jsem k protějšímu břehu partiklem a přidal i boilies Oliheň BOOSS 2 od firmy Carp servis. Lovil jsem na kaprové děličky a jako zátěž použil olova - kapky o hmotnosti 70 g.  Na jeden prut jsem nasadil boilies Oliheň a na druhý plovoucí V-pop 16 mm od Imperial Baits fluo zelené barvy spolu s boilies Carp Nektar. Těmto nástrahám a lovu jsem se věnoval do večerních hodin. 

Každý den jsem přikrmoval lovné místo, ale záběr přišel až po třech dnech čekání. Ulovený kapřík měl 45 cm a byl chycený na kukuřici. Ve večerních hodinách jsem pokaždé na jeden prut nastražil oblíbenou žížalu. Podařilo se mi na ni ulovit jen malé sumce.  Že jich ale v Lužnici žije! 

 

Místní přistěhovalec

 

Byli jsme v půlce druhé výpravy a konečně se nám povedlo natáhnout kapry, kterým zachutnalo naše boilies. Nejvíc bodující nástrahou byl Pop V up spolu s boilies oliheň a Carp Nektar. Tuto nástrahu jsem nahazoval zhruba doprostřed řeky, kde byla nejmenší hloubka. Tam jsem zaznamenal i úspěchy v podobě větších tloušťů. V podvečer přišlo hodně záběrů na žížaly hlavně od okounů a v noci je vystřídali malí sumci. Nastal konec druhé výpravy. Rozmanitost rybích druhů byl zase o něco větší než při první výpravě. Bohužel, žádný větší kapr nám nepřišel.

Návrat v červenci

Vrátili jsme se opět v červenci.  Taktika lovu byla daná, a tak vše zůstalo při starém, stejně jako i lovné místo. Jelikož se již mohlo lovit na rybičku, rozhodl jsem se, že ji vyzkouším. U břehu se pohybovaly malé oukleje a dcerka mi jich pár nalovila. Během dne bylo vidět lovící boleny, tak jsem je se pokusil nějaké ulovit. Na děličku převazuji kačenku se zátěží, abych mohl nástrahu ukotvit v prostředku řeky. Takto jsem to zkoušel každý den. Ouklej se pohybovala pěkně u hladiny, ale žádný dravec na mou rybku náladu neměl. Vystřídal jsem různá místa a věřil, že se úspěch přeci jen dostaví. Věřte, dostavil se! Po pár dnech zkoušení jsem spatřil, jak po nastražené oukleji zalovil krásný bolen a s uchopenou rybkou vesele pádil pryč. Přišel zásek, zdolání a na břehu byl krásný bolen o délce 78cm! Stejnou metodou se mi podařilo ulovit ještě jednoho stříbrného dravce. Oba opět plavou v Lužnici. 

 

Lužnický bolen

 

Na této výpravě se nám povedlo na osvědčené plovoucí boilies ulovit i krásné amury. Ty se nám bohužel nepovedlo vyfotit, protože urputně bojovali i na břehu a o snímek nestáli.

Shrnutí výprav, pocit z řeky a úlovků. 

Všechny výpravy jsme hodnotili vcelku pozitivně. Potěšila nás rozmanitost ulovených ryb, i když to nebyl žádný „kaprodrom“. Prožili jsme krásné klidné večery, napínavé čekání, co se objeví na háčku, a jaké překvapení nám řeka přinese. Opravdu to stálo za to...

 

Drobné překvapení

 

Co dodat k zarybnění řeky? Snad jen to, že je úplně jiné než kdysi. Je tu mnohem méně kaprovité, a hlavně bílé ryby. Neviděl jsem a ani neslyšel, že by někdo ulovil parmu. Našel jsem však malé parmičky v čeřínku, a tak věřím, že tu někde plují i ty velké. Co se týče kaprů, tak jsme jich tady ulovili celkem asi patnáct. Ten největší měl 64 cm. Trošku zklamání - pamatuji si, že jsme tu i před pár lety ulovili kapry mezi 75 – 93 cm. Kde jsou? Dalšími úlovky byli plotice, oukleje, karasi, ježdíci, amuři, boleni, tloušti a rybí droboť. Co je pozitivní, že se tu vyskytuje okoun a candát. Bohužel, o úhoře jsme nezavadili. 

Kapitální tloušť

 

Jde ale prostě o řeku a ta má svá tajemství. Věřím, že se zarybnění v budoucnosti zlepší, tak mi to alespoň sliboval hospodář v dané lokalitě. Vše je o lidech. Co tu bylo pořád krásné? Určitě příroda, klid a voda. Výhodou rybolovu je možnost uplatnění rozmanitých lovných technik a nástrah. Pro mě zůstala jedničkou obyčejná žížala a plovoucí fluo boilies.

Slibuji, že se k Lužnici letos vrátíme. Snad se nám povede přimět k větší spolupráci „pány“ kapry. Za předpokladu, zda tady ještě nějací pořádní vůbec jsou. Vrátíme se hlavně za krásnou přírodou, klidem a přáteli. Celá naše rodina má z výprav stejné pocity, jako když jsem byl malý kluk. Prostě tato lokalita je opravdu úžasná…

Děkujeme za přispění firmě Carp servis

Text a fota: Jaroslav Rabiňák