Kdy byl kormorán vyškrtnut?

Kormorán bude vyřazen ze seznamu zvláště chráněných druhů od 1. 4. 2013.


Jakým předpisem a na návrh koho?

Jedná se o změnu vyhlášky č. 395/1992 Sb. na návrh MŽP. Kormorán již nebude zvláště chráněným druhem, jeho stupeň ochrany bude snížen. Nově bude požívat pouze ochrany, která se obecně vztahuje na všechny ptáky v ČR.


Je vyřazení příslibem pro budoucnost?

Vyřazení kormorána je jediným možným řešením, kormorán v současné chvíli nepotřebuje zvláštní ochranu. Jako pozitivní můžeme hodnotit fakt, že se otázkou kormorána konečně někdo začal vážně zabývat, dlužno poznamenat, že to prozatím vzal za špatný konec.

 

Jak to vnímají produkční rybáři?

Produkční rybáři, stejně jako ČRS, se domnívají, že prosté vyřazení kormorána ze zvláště chráněných druhů není řešením. Kormorán zůstává, škody se nesnižují, stát se však problému elegantně zbavil a nemusí platit náhrady.


 


Jak je to nyní s odstřelem? Je jednodušší nebo komplikovanější?

Až do 31. 3. 2013 žádáme podle dosud platného zákona – tedy první žádost na krajský úřad, druhá žádost na obec s rozšířenou působností. Od 1. 4. 2013 budeme žádat pouze obec s rozšířenou působností. Jedná se tedy o nepatrné zlepšení. Ideální by ale byla plošná výjimka na území celé ČR.

 

Jsou nějaké posuny na mezinárodní úrovni?

V současné chvíli se sepisuje další petice za celoevropský management populace kormorána – viz. https://www.openpetition.de/petition/online/1-6-millionen-kormorane-sind-zuviel-fuer-eine-europaweite-regulierung-der-bestaende Na úrovni Evropského parlamentu se zatím nepodařil žádný výraznější průlom.

 

Je pro ČRS vyškrtnutí kormorána velkého ze seznamu chráněných druhů nějakým přínosem?

Nelze nalézt racionální důvody pro ponechání evidentně přemnoženého živočicha v režimu jeho současné ochrany. ČRS však prosazoval, aby byla současně s vyřazením kormorána ze seznamu vybraných zvláště chráněných živočichů přijata účinná opatření k efektivní regulaci jeho početních stavů na přijatelnou mez. Dále,  aby byly do doby dosažení tohoto stavu zachovány státní náhrady škod na rybách. MŽP však udělalo pouze první krok (vyřazení) a s regulací a náhradami už si starost nedělalo. Řešení tohoto problému ponechalo zejména rybářích samotných, proto nelze hovořit o žádném přínosu pro ČRS. 


Jaké jsou odhady ČRS finančních škod, které kormorán působí na rybí populaci v tuzemských vodách?

Pro sezónu 2012 je to 54 000 000 Kč.


Kormorán si troufne i na velkou štiku.


Jaké jsou odhady ČRS počtu kormorána velkého, který se vyskytuje na našem území?

Kolem 30 000 jedinců. Počty samozřejmě výrazně kolísají, v letošní sezóně pozorujeme na většině našeho území poněkud méně kormoránů, což je dáno mírným průběhem počátku zimy. Do úvah o počtech kormoránů bychom měli započítat, že část z nich může přes naše území pouze přetahovat, zastavit se zde na několik dní a poté pokračovat dále. Kormoráni také neznají hranice, takže přes den se mohou krmit u nás a na noc odlétat za hranici apod. Vždy se tedy jedná o více či méně přesné odhady početnosti jejich populace. Nutno poznamenat, že údaje rybářů a ochrany přírody se liší, ornitologové uvádějí zhruba poloviční počet kormoránů.


Chystá ČRS nějaké další kroky, které by napomohly ke zlepšení  současné situace, anebo je v současnosti spokojen?

ČRS nemůže být spokojen. Za škody, které kormorán každoročně působí na našich rybářských revírech jsme nikdy nedostali ani korunu náhrad a systém získávání výjimek na odstřel a plašení kormorána je zbytečně komplikovaný. Budeme se snažit získat maximální počet výjimek a získat ke spolupráci co největší množství členů mysliveckých sdružení. Na celoevropské úrovni se budeme snažit zapojit do všech programů směřujících k celoevropskému managementu kormorána.


Splnila konference "o kormoránovi" z minulého roku svůj účel?

Podle našeho názoru splnila. Účelem konference bylo zvýšení povědomí širší odborné veřejnosti (nejen rybářské) o tom, že kormorán představuje pro sportovní rybáře dlouhodobý problém, který je třeba urychleně řešit a vyvolat diskuzi o problematice na všech úrovních.


 

 

Jsou viditelné nějaké rozdíly v řešení současné situace z jiných míst?

(př. Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo životního prostředí, Evropský parlament)

Ministerstva mohou mít (a také mají) poměrně rozdílné názory, ale klíčem by měla být schopnost dospět ke konsensuálnímu řešení. Namísto toho jsme mohli v minulosti sledovat určitou patovou situaci, která  vyústila v radikální vyřazení kormorána. To však, dlužno dodat, přišlo se zpožděním nějakých 20 let. S ohledem na fakt, že k vyřazení kormorána dojde až k 1. 4. 2013, lze zatím jen obtížně odhadovat, jaký bude celkový dopad zavedeného opatření. Co se týká Evropského parlamentu, ten nám také prozatím příliš nepomohl. Důvodem může být fakt, že EP považuje otázku kormorána za záležitost naší republikové legislativy. S takovým názorem však nelze souhlasit. Kormorán jako druh vyžaduje součinnost řady zemí a systémové, celoevropské řešení managementu jeho populace.

 

Text a foto: Ing. Pavel Vrána