Proč se nebát samospouště?

 Protože drtivá většina mých fotek je pořízena právě za pomocí samospouště a rybáři se mě často ptají, jak to dělám, rozhodl jsem popsat svůj postup při „samofocení“. 

Od počátku je pro mě bezpečnost ulovených ryb na prvním místě a od toho se také odvíjí postup focení. Pojďme se podívat, co k tomu budeme potřebovat. Asi nejdůležitější bude fotoaparát disponující samospouští, která bude mít časový úsek alespoň 10 sekund. Další opravdu užitečnou pomůckou, která ušetří několik drahocenných sekund, je dálkové ovládání. A samozřejmě stabilní stativ, nejlépe s teleskopickýma nohama a vodováhou, která nám ušetří práci. To by bylo vhodné vybavení k focení. 

 

I v naprosté tmě se dá samospouští pořídit pěkná vzpomínka. Kapra tak ušetříme zdlouhavého a riskantního sakování.

 

Pravděpodobně pro nejbezpečnější focení samospouští je zásadní předpoklad - mít na břehu vše přichystané dříve, než vůbec k nějakému focení dojde. To znamená, mít nachystanou podložku, nádobu s vodou a stativ s fotoaparátem postavený na správném místě. Postup je pak velmi rychlý a úlovek je brzy zpátky na svobodě.  

 

Nejlépe se naučíme používat samospoušť za denního světla.

 

Existují však situace, kdy nemůžeme, nebo prostě nechceme vystavovat naši drahocennou foto techniku vnějším vlivům - ať už je to špatně počasí či hrozba jejího odcizení. Pojďme se tedy podívat jak postupovat, když nemáme nachystaný stativ s fotoaparátem.

 

Samospouští – krok za krokem

Osobně postupuji následovně. Na břehu mám již nachystanou podložku, na které je rozepnutá vážící taška. Rybu podeberu a položím do otevřené vážící tašky, zbavím ji háčku, zapnu do tašky, kterou spustím do vody. V tomto okamžiku je ryba v bezpečí ve vodě a já si mohu nachystat veškerou foto techniku (příznivci „firemních uniforem“ se mohou obléci). Jakmile mám na břehu vše přichystané, mohu rybu vytáhnout na podložku a pustit se do „ostré akce“. Podotýkám, že ryba je ve vodě pouze na nezbytně nutnou dobu, tj. maximálně 5 minut. Tato doba nám bohatě vystačí na to, abychom na břehu nachystali vše potřebné. V okamžiku, kdy mám úlovek zpátky na břehu, pořídím několik rychlých fotek a ryba putuje zpět na svobodu. 

 

Optimální délka stativu s teleskopickými nohami je přibližně 0,5 m.
 
Vše co potřebujeme k pořízení povedené fotky za pomoci samospouště- fotoaparát, dálkový ovladač, stativ a vážící taška.
 
Abychom nemuseli neustále odměřovat vzdálenost mezi stativem a podložkou, přivážeme k noze stativu provázek, druhý konec provázku zapíchneme pomocí kolíku do míst, kde budeme dřepět s rybou.
 

Celý postup je zachycen v následujícím foto seriálu: 

 

Kapra v podběráku položíme na rozepnutou vážící tašku.
 
Kapra zapneme do tašky. Dáváme přitom pozor, aby měl ploutve přitisknuté k tělu.
 
Opatrně jej spustíme do vody.
 
V posledních letech se na trhu objevily „bazénkové“ podložky, které se dají zapnout, aby z nich ryba nemohla vyskočit, nicméně poranit se může i tam. Stejně tak bychom se rozhodně měli vyhnout uchovávání ryby v ekosacích. Ryba, umístěná ve vodě ve vážící tašce s plováky je v naprostém bezpečí.
 
Zatímco je ryba v bezpečí ve vodě, chystáme na břehu focení. Nejdůležitější je odměřit správnou vzdálenost stativu od podložky resp. od místa kde budeme pózovat s rybou.
 
Vzdálenost máme odměřenou - na fotce by mělo být dostatek prostoru pro náš úlovek.
 
Rybu vytáhneme na podložku a pustíme se do „ostré akce“. Jednu ruku zasuneme rybě pod prsní ploutve a lehce jej nadzvedneme, druhou uchopíme ovladač a stiskneme spoušť. Následně rychle uchopíme rybu i druhou rukou a zvedneme před objektiv.
 
Nyní máme dostatek času, abychom rybu zvedli do žádané polohy.
 
Pokud se nám kapr začne v rukách vzpouzet, navalíme ho na sebe. Nikdy ne před sebe, odkud by mohl spadnout na podložku či dokonce mimo ni a ublížit si.
 
Výsledná fotka pomocí samospouště.
 

Dobrá rada nad zlato!

Pokud nejste na focení samospouští připraven, nebo se na to zkrátka necítíte, netrapte ulovenou rybu na břehu a vraťte ji co nejrychleji do vody. Rybář, který není s podobnou manipulací prakticky obeznámený, může svým přístupem způsobit rybě fatální poškození a následnou smrt. Také zde platí důležitá zásada: Nikdy nenechejte rybu na podložce bez vaší přítomnosti!

Doufám, že můj článek napomůže zvěčnit vaše nejkrásnější vzpomínky, i když jste právě na rybách úplně sami. Ať se vám daří nejen skvěle zalovit, ale i nafotit...

Text a foto: Tomáš Pásler