Kdo hledá - ten najde!

Věřím, že téměř na každé vodě se dá ulovit kapitální kapr. Věřím, že na většině revírů stále existují a čekají, až budou objeveni. 

V následujících řádcích se zaměřím na lov kaprů na malých vodách, konkrétně na nížinných řekách, kterých je v Čechách a na Moravě docela dost a snad každý rybář je má v dosahu. V poslední době jsem v těchto malých a často panenských vod našel svůj druhý domov. Ne jen kvůli samotným kaprům, kteří zde dosahují úctyhodných rozměrů, ale i kvůli klidu a minimu ostatních rybářů.  

 

Přestože jsem masivně krmil pod protějším břehem, vyplatilo se, jeden prut jen zhoupnut pod špičku prutu.

Řeky nabízejí mnoho možností rybolovu po celý rok (na rozdíl od stojatých vod). Kapři jsou zde kvůli neustále proudící vodě stále v pohybu a jejich ulovení je možné nejen v letních vedrech, ale i během mrazivých zimních měsíců, kdy jsou stojaté vody zcela „mrtvé“.

 

Udržíme-li na břehu maximální klid, dočkáme se záběru i pod špičkami prutů.

Máme-li v okolí řeku, na které se kapři přirozeně vyskytují a jsou do ní pravidelně vysazovaní, máme reálnou šanci na úspěch. Pro lov velkých kaprů je nejvhodnější najít odlehlý úsek řeky, kam jezdí jen hrstka rybářů. Protože kde je málo rybářů, tam je šance na úspěch několika násobně větší! Pravděpodobně tady bude méně ryb, než na frekventovaných úsecích, avšak velcí kapři budou pravě zde! Jako nejdůležitější faktor úspěchu bych viděl v lokaci kaprů a s ním spojený výběr místa. Je vhodné vybrat i několik míst vzdálených od sebe třeba i několik kilometrů. Říční kapři jen málokdy tráví většinu času na jednom místě, mnohem raději pendlují v hejnech za potravou, které nemají díky neustálému pohybu nikdy dostatek. Proto je vhodné najít více míst. Když nezastihneme kapry na jednom místě, můžeme se vydat jinam. 

Regulačky

Z důvodů ochrany proti povodním bývají řeky často regulovány. S pobřežními úpravami mizejí přirozené přírodní překážky v toku, zanikají meandry a navíc přibývají jezy, které kaprům a jiným rybám přehradí cestu za potravou. Chytáme-li na zregulovaném úseku řeky, není moc co vymýšlet - překážek v řece je jen minimum a „vracáků“ jakbysmet. Když už nějakou tu překážku najdeme, bude se pravděpodobně jednat o velmi lukrativní místo pro kapry. 

 

Olova, které drží i ve zvlášť velkém proudu.

 

Přírodní toky

Rybolov na řekách, které nejsou regulovány, bývá mnohem pestřejší a rybář si zde může daleko lépe vybírat. Řeka je plná padlých stromů, keřů, starých pilířů či vracáků. Míst kam položit svou montáž je nespočet. Kapři proplouvají v těsné blízkosti těchto překážek a doslova je olizují, sbírají z nich šnečky a jiné vodní živočichy. A právě v těchto místech se je snažíme lovit. Lov v přírodních podmínkách vyžaduje kvalitní a spolehlivé vybavení, které je schopno odolat výpadům silných říčních kaprů vzhledem k velkému množství překážek v blízkém okolí. Silné vlasce, velké silné háčky, odpadávací zátěže a šňůrky odolné vůči oděru jsou zde nutností a zároveň klíčem k úspěchu. Nedoporučuji zde používat pletené šňůry ať už jako šokové nebo místo kmenového vlasce. Zajede-li totiž ryba do vázky, pak šance, že ji dostaneme ven, je minimální a samotný kapr se nemá naději osvobodit se sám. Navíc čištění místa od uřezaných šňůr je velmi náročné a mnohdy i nemožné. Daleko lépe nám poslouží silný monofil o průměru alespoň 0,50 mm, který má vysokou nosnost, oděruvzdornost a především se nezařezává do „dřeva“ tak snadno jako pletená šňůra. 

 

Silné vlasce namotané na cívkách o délce alespoň 20m. Pletené šňůry zde nacházejí uplatnění jen jako návazcový materiál.

 

Samotné montáže je vhodné koncipovat jako velmi jednoduché, zato však maximálně pevné. Dlouhý návazec ze silné šňůrky zakončený velkým silným háčkem nám pomůže zdolat i velké říční kapry, které bychom s jemnějšími montážemi jen stěží dostali na podložku. 

 

Neocenitelná pomocnice při lovu na řece plné překážek.

Vhodné háčky pro silové zdolávání.

 

Taktika lovu

Samotná taktika lovu je jednoduchá, ale přitom velmi účinná. Dovoluje-li mi to terén, snažím se krmnou dávku rozprostřít jednak podél protějšího břehu, dále v samotném středu řeky a také přímo pod nohama. Rozkrmíme-li podstatnou část šířky řeky, máme daleko větší šanci, že zachytíme proplouvající kapry a udržíme je nějakou dobu před sebou. Máme-li nadosah i nějaké vázky, měli bychom se na ně zaměřit a krmení soustředit právě k nim. Pruty je pak vhodné rozmístit na různá místa. Je-li před námi dostatek prostoru, položíme montáže nejen pod protější břeh, ale i přímo pod nohy, čímž se s velkou pravděpodobností dočkáme záběru. Často se mi stalo, že ty největší ryby jsem zdolal právě pod svým břehem. Podmínkou však bylo zachování maximálního klidu.

 

Nechte boilie s peletami nasáknout vodou, ztěžknou a proud je neodnáší pryč.

Jednoduché montáže zakončené velkým háčkem ze silného drátu podrží i obzvlášť velkou rybu.

Boilie nejrůznějších rozměrů nasekané na válečky, pelety s různou dobou rozpadu a methodmixové kostky jsou tím pravým magnetem pro říční kapry.

 

Kolíčkové nastražení 

Velice efektivní je lov pomocí kolíčku, který používám, při chytání pod protějším břehem, ale i ve středu řeky nebo za překážkou. Stačí jen zavěsit kolíček pomocí šňůrky pod větve stromů a zvednout přes něj vlasec nad hladinu řeky. Tím se podstatně eliminuje působení proudu na vlasec a navíc se dostaneme na místa, na kterých bychom klasickým způsobem prostě chytat nemohli. 

Při lovu s kolíčkem je vhodné mít brzdu navijáku dost dotaženou, abychom se do ryby mohli ihned opřít a nemuseli se zdržovat jejím seřizováním. Pokud budeme v dostatečné vzdálenosti od prutů, nemusíme se bát, že o prut přijdeme, protože ve chvíli, kdy kapr vytrhne vlasec z kolíčku, máme několik sekund k dobru, abychom domotali volný vlasec a opřeli se do ryby. Bohužel vznikem onoho volného vlasce dáváme kaprovi dost velkou šanci, aby zajel do vázky. Zpočátku jsem s tím měl problémy, vše se ale nakonec vyřešilo odpadávajícími olovy či kameny, které ihned po záběru z montáže uvolní a kapr se již do překážky tolik „nehrne“ a v drtivé většině případů vyjede na volnou vodu. Můžeme tak chytat v těsné blízkosti vázky s minimálním rizikem, že o rybu přijdeme.

 

Podle délky šňůrky u kolíčku můžeme různě měnit místa, kam položíme montáž.

Není-li kolíček kam pověsit, pomůže nám vidlička zapíchnutá na břehu.

Díky kolíčku jsem mohl chytat v těsné blízkosti padlého stromu.

Protože kapři velmi často putují v hejnech, nebývá výjimkou i několik záběru během krátké doby. Nesmíme si však místo vyplašit neustálým přehazováním. Zvykl jsem si mít v záloze kompletně připravený třetí prut včetně nástrahy, který můžu, ihned potom co kapra podeberu, bleskově nahodit či vyvést a využít tak „hluku“, který jsem ztropil při zdolávání. Nevyplaším si tak místo o několik minut později, kdy už se kapři mohli na moje místa vrátit.

Zdolávání kaprů 

Zdolávání na řece plné překážek bývá velmi silové, často ryby zdoláváme jen na několika metrech čtverečních a nemůžeme jim povolit ani centimetr. Pokud máme k dispozici člun, není na škodu ho využít a vyjet s ním za rybou. Mějme však na paměti, že i takový 10 kg těžký kapr dokáže vyvinout dostatečnou sílu na to, aby nás i se člunem zatáhl do padlého stromu či keře. Proto je vhodnější vyjet raději ve dvou lidech, kdy jeden člověk může udržovat člun v dostatečné vzdálenosti od vázek. Vše se ale dá zvládnout i bez přispění kolegy. Jste-li na člunu osamoceni a kapr si to namířil do vázky stylem, že vás táhne i se člunem, zapřete rukojeť prutu o lavičku ve člunu a prut s navijákem pevně stiskněte koleny, uvolní se vám tak ruce a můžete začít veslovat „proti“ kaprovi a pokusit se ho otočit. Může se to zdát směšné, ale na posledních výpravách jsem takto zdolal každého kapra bez větších potíží.

 

Pro lepší manévrování mezi vázkami je nejvhodnější malý stabilní člun s krátkými vesly.

Efektivita lovu

Efektivita lovu na malých řekách se odráží často jen v malých, ale podstatných detailech. Například jsme-li zvyklí chytat ve více lidech na jednom místě, nikdy nebude lov tak efektivní, jako když se rozdělíme a zabereme místa vzdálená od sebe stovky metrů. Proč? Odpověď je jednoduchá - dočkáme se daleko více záběrů! V okamžiku, kdy rybář zdolává kapra, rozplaší místo natolik, že váš kolega se záběru nemusí již dočkat. A nezáleží na tom, jsou-li ve vodě pruty dva nebo čtyři. Kapři se místu prostě vyhnou a nezastaví se na něm. Jsme-li však rozděleni a chytáme-li každý na jiném místě, dočká se záběrů minimálně každý! Vyplašené hejno kaprů bude putovat dál, až narazí na místo, kde chytá váš kolega a s důvěrou se na něm začne krmit. Vždy se tedy vyplatí chytat odděleně, než ve skupině. 

 

Krásný lysec, kterého jsem doslova vydoloval ze spleti padlých stromů.

Dalším nemálo podstatným faktorem úspěchu je střídání míst. Chytáme-li již několik dní na jednom místě, může se stát, že se kapři, zvláště ti větší, začnou našemu místu vyhýbat. Můžeme zůstat a doufat, že se dočkáme alespoň ojedinělých záběrů, nebo se přestěhovat na nové místo a začít chytat „nanovo“. Čímž se nám může podařit ulovit ryby, které bychom na předchozím místě již neulovili. Vše je jen o touze a snaze rybáře „vydolovat“ z příležitosti maximum. Závěrem bych chtěl jen dodat, že zdraví kaprů by mělo být vždy na prvním místě! Nesnažme se proto chytat kapry tam, kde je šance na úspěšné zdolání minimální!

Přeji šťastný a někdy až adrenalinový lov.

Tomáš Pásler