Výskyt

Nerost achát se nalézá po celém světě, dokonce i v České republice (lom Doubravice, Kozákov a další). Patří mezi polodrahokamy a byl oblíben již ve starověké antice. Achát je složen z vrstviček jemně vláknitého křemene, chalcedonu a opálu. Název byl pravděpodobně odvozen od prvního známého naleziště - řeky Achates na jihu Sicilie. 

 

 


Vznik

 Achát vznikal v dutinách chladnoucích láv. Velikosti nacházených achátů můžou být různé - od malého valounku až po opravdu velké a těžké balvany. Acháty často tvoří jeskyňovité útvary, v jejichž středu se nacházejí krystaly křišťálu, ametystu nebo záhnědy. Podle kresby v achátu se určují i jeho jména - jako obláčkový, okatý, zřítelnicový atd. K achátům patří i sardonyx, který má proužky červenohnědé a bílé a onyx, který je pruhovaný černě a bíle. 

 

Vhodný materiál

Zvenku vypadá achát jako nevzhledná hrouda, která se následně řeže na plátky. Pro výrobu oček na pruty se používají achátové plátky, které lze zakoupit v obchodech s drahými kameny na výrobu šperků.  Ty nabízejí velmi širokou škálu barev přijatelné tloušťky, která se hodí pro výrobu oček. Já používám achátové plátky v sílách mezi 2,5 – 3,5 mm.

 

Práce achátem

 

 
 
 
 

V dalším textu popíšu možné způsoby výroby oček v závislosti na nutných investičních nákladech spojených s výrobou. První způsob, investičně nenáročný, ale zato velmi pracný a zdlouhavý je: 

 

Řezání achátu za pomocí hliníkových trubiček.  

Achát nalepíme na naprosto rovný dřevěný hranolek. Pro lepení použijeme nejlépe lepidlo UHU plus endffest, neboť při vrtání se achát velmi zahřívá a toto lepidlo je teplotně odolné. Vrtáky si vyrobíme z hliníkové trubičky cca 5-6 cm dlouhé. Průměry trubiček pro vnitřní a vnější výřez volíme tak, aby rozdíl činil cca 2,5-3 mm. Konec trubičky rozřízneme podle obrázku. Achát v místě vrtání potřeme diamantovou pastou.

 
 
 
 

Dřevěný hranolek velmi pevně upneme do vrtačkového svěráku a už s ním nesmíme hýbat. Pouze ve vertikálním směru při změně vrtáku, neboť při vrtání druhého otvoru bychom mohli vytvořit otvor excentricky. Pak začneme vrtat nejprve vnitřní a následně vnější otvor. Příliš netlačíme na vrtačku a po čase doplníme vždy diamantovou pastu. Diamantové pasty jsou různé zrnitostí. Následně ji využijeme rovněž k leštění. 

 

 

Řezání (vrtání) za použití diamantových vrtáků 

Ty levnější vrtáky jsou v cenové úrovni cca 100 Kč, avšak jsou pouze v omezené šíři sortimentu příslušných průměrů. Protože tyto vrtáky vyžadují vyšší otáčky cca 2800 otáček za minutu, je nutné je při řezání chladit. Pro tento účel můžeme využít např. dřevěnou vaničku o rozměru cca 8 x 5 cm, do které destičku s nalepeným achátem upneme za pomocí šroubků. Krabička je z vnitřní strany zalakována epoxidovým lepidlem. Krabička musí být rovněž dostatečně pevná, neboť ji upínáme do vrtačkového svěráku. 

 

 
 
 
 

Profesionální vrtáky se pohybují v cenové relaci 500-800 Kč dle velikosti vrtáku. Ty jsou buďto pro uchycení v klasických vrtačkách upnutých do stojanu a je nutno opět využít chladící vaničky, nebo se speciálním uchycením s tzv. chladící hlavou. Tyto vrtáky je nutno oživovat tzv. oživovací kostkou.

 

 
 

Vrtání s chladící hlavou je napojeno na zdroj vody. Na rozdíl od předchozích dvou způsobů je vrtání velmi rychlé a přesné. 

 

Další postup opracování spočívá v broušení a leštění diamanty, brusným papírem o zrnitosti 600 a leštící diamantovou pastou. K tomuto účelu se nejlépe hodí mikrovrtačky s ohebnou hřídelí a příslušné nástavce. 

 

 

Výroba rámků

Rámky lze vyrábět z různých typů (stříbrný, měděný, ocelový) drátů. Postup je následující:

1. Na pomocné destičce si přibijeme tři vodící hřebíky pro ohyb drátu a vyrobíme dva stejné polotovary, které spolu připájíme. Používáme tvrdou pájku, aby spoje byly pevné. Kleštičkami ohneme držák očka na požadovaný průměr.

 

 

2. Následně proužek drátu rozklepeme (tepeme) na požadovaný průměr a tloušťku obvodu očka. Achátové očko ovineme páskem a zapájíme. Poté rovněž připájíme očko s achátem do připraveného rámku.

 

 

3. Nakonec celou sestavu ještě jednou přeleštíme. Obdobný postup aplikujeme při výrobě koncových oček s tím, že držák je nahrazen trubičkou (např. elektrospojky). Při výrobě unikátních prutů je možné kovové rámky pochromovat. A pak už se můžeme kochat z takto vlastnoručně vyrobených oček.

 


Text a fota: Chorchus