Únor u vody

Na ryby se dá vyrazit víceméně pouze při náhlých oblevách, při nižším atmosférickým tlaku, kdy teplota vyšplhá nad nulovou hodnotu. Hlavní rybolovnou technikou zůstává i nadále plavaná. Používaný cajk musí být co nejjemnější – vlasec síly 0,10 – 0,16 mm, štíhlý splávek, bročky a menší háček - to je ta správná sestava pro únorový lov! I nástrahy zůstávají drobné jako v předchozím měsíci. Tvoří ji hnojáčci, bílí červi, ale třeba i vodní živočichové, které se dají vzácně vyšťárat pod kameny v okraji řeky - jedná se o pijavky a blešivce.

Zimní rybolov je poutavý a zábavný, ale také oproti letním lovům podstatně nebezpečnější. Proto je důležité, aby si rybář rozmyslel každý krok, který udělá – neboť námraza a tenký led mohou číhat všude kolem.

To mi připomnělo jednu příhodu, kterou zažil kamarád Antonín. Udála se dobře před čtvrt stoletím, ale dodnes může sloužit jako výstraha...

 

Pózování na dlani

 

Otužilec

V půlce února do kraje dorazila týdenní teplá fronta a Toník najednou doma neměl stání. Lákali ho velcí přehradní okouni! Dalo se totiž očekávat, že když stoupne voda, tak se u kraje nádrže vytvoří pásy volné hladiny. Nejbližší sobotu tedy vyrazil vlakem na ryby. Po vystoupení z motoráčku zamířil přímou cestou k jezeru. Leč běda! Přehrada byla i nadále zašpuntovaná silným ledem! Co teď? Naštěstí Tondu osvítil svatý Petr, a tak se po zamrzlé hladině vydal k přítoku. Tam by mola být voda chytatelná. Tříkilometrová trasa ubíhala díky jeho „natěšnosti“ docela svižně. Jak se přiblížil k cíli, ještě víc přidal do kroku. Bohužel zapomněl na skutečnost, že prudká říčka vtékající do nádrže dokáže nebezpečně podemílat led. Toník nedočkavě vstoupil na tenký škraloup a… šup! Zajel do vody jako přetížený splávek. Ještěže tam bylo hloubky tak po prsa. Ledová voda mu přesto vyrazila dech. Během chvíle jeho oděv i batoh na zádech dvojnásobně zvýšil hmotnost. Když se Toník vzpamatoval ze šoku, snažil se vydrápat zpět na led. Jenže jeho vyšší váha mu veškeré pokusy hatila. Znovu a znovu se propadal zpět do vody. Nakonec se prolámal dvacetimetrovým ledovým polem až ke břehu. Na pevnině se pak svlékl donaha a oděv důkladně vyždímal. Zápalky byly rozmočené, a proto přišel na řadu „sibiřský“ způsob sušení. Na „ex“ vypil placatku slivovice a půl hodiny pobíhal po břehu sem a tam, než mu přestaly cvakat zuby. Vypařovaná voda kolem Tondy vytvořila kouřovou clonu a situace vypadala přinejmenším na zápal plic. To neznáte Toníka! Po překonání krize rozbalil cajk, nastražil čiperného hnojáčka a nahodil do pruhu volné vody, kterou si tak pracně vytvořil. Zde za tři hodiny lovu zdolal pár velkých okounů a plotic.

Spokojený s výsledkem lovu se následně vydal na zpáteční cestu k nádraží. Díky otužilosti grónského Eskymáka zimní koupel neodstonal a následující víkend opět u přítoku naháněl ryby. Ještě dlouho po uvedené události se Tondovi neřeklo jinak než „ledoborec Antonov“! 

 

Před návratem do živlu

 

Výhody studeného rybaření 

Jednou z mála výhod chudých zimních lovů, muže být skutečnost, že není třeba zbytečně spěchat k vodě. Úplně postačí, když se poprvé nahodí těsně před polednem. Dá se tak déle pospat, pak se v klidu připravit a nic extra se nezmešká. Okouni se v zimě k životu probouzejí také zdlouhavě. Následně mají pouze krátkou periodu hledání potravy a zhruba po druhé hodině odpolední už bývá většinou „vymalováno“. Často při takovém lovu ani rybář nestačí pořádně vymrznout.

I když bývají v únoru úlovky dost mizerné, pohled na čerstvě uloveného okouna na bílé sněhové pokrývce či ledu nechá každého lovce zapomenout na vytrpěné příkoří. Nejčastěji si povšimne nádhery ryby teprve tehdy, když po celodenních útrapách chytí jeden jediný kousek. Právě skromné únorové úlovky učí rybáře vážit si každé chycené rybky.

 

Diskovité marmyšky vhodné pro lov okounů pod ledem.

 

Na okouny pod led   

Na okouny se dá vyrazit s dírkovým prutem na některou z komerčních vod. Pravdou je, že novodobé „duhákodromy“ přebytky okounů nijak zvlášť neoplývají. Na nástrahy se přednostně vrhají zase spíše vysazení duháci nebo siveni. I štik se obvykle chytí víc než vodních tygříků. Naštěstí už někteří majitelé soukromých revírů pochopili, že okoun (zvláště ten větší) může být pro klienty lákavým artiklem a začali ježatce úmyslně vysazovat. 

Okouni pod ledem se dají chytit na to samé, na co se loví i tamní salmonidi (pouze s výjimkou pstruhových těst a sýra). Zabírají na bílé červy, hnojáčky, rybky, ale i na drobnější vláčecí nástrahy – marmyšky, smáčky, nymfy, twistříky a jiné. K jejich lovu se dá použít i klasická dírkovací výstroj – krátký proutek doplněný malým navijáčkem a tenkým vlascem. Vytažení okouna z ledové dírky vždy považuji za bonusový úlovek. Na jeden takový vzpomínám obzvláště rád…

 

Únorový tygřík z dírky.

 

Vzácný úlovek

Aktivní braní ryb je při dírkování krátké. Kupodivu se to týká i čerstvě vysazených „kropenatých slepiček“ ze sádek, které obvykle „zobou“ skvěle hned zrána, ale s postupem času začnou být v braní liknavé. Kolem poledne často přichází doba půstu a je potřeba „hnout zadkem“ a začít hledat ryby, které jsou ještě částečně svolné ke spolupráci.    

Jednou se takhle při útlumu záběrů vydávám na tour kolem břehu a snažím se najít panenská místa, kde bych se ještě potkal se záběrem. Cestou mě upoutá jedno místečko – z prudkého srázu trčí vyvrácená olše mající celou korunu pod ledem. Tam by mohli být zašití siveni! Hned praštím výstrojí na led a podle sklonu kmene odhaduji, kam asi pokračují ponořené větve. Fofrem vrtám otvor. Když vyčistím sítkem ledovou tříšť, odfrknu zklamáním. Pod ledem je sotva půlmetrová hloubka, která je navíc hustě prošpikovaná větvičkami. Vrtám další díru o kus dál. Zvědavě nakouknu do nového okna. Pravda, vázky nikde nevidím, ale hloubka se nijak výrazně nezměnila. Zkusím prochytat první díru, a když nic, tak hold pomašíruju o dům dál. 

Marmyška doplněná smáčkem klesá labyrintem větví ke dnu. Párkrát s ní ťuknu o dno a potom ji pozvednu pár centimetrů nad vytvořený zákal. Hledím do vody jako do akvária. Co to! Mezi větvemi se mihne stín a vyrazí ke kořisti. V úleku cuknu proutkem a stín hbitě mizí zpět mimo mou pozorovací zónu. Drtím kletby mezi sevřenými zuby. Ještě pár minut se snažím rybu vydráždit k novému výpadu. Marně! 

Měním nástrahu. Smáčka schovám a nahradím ho párem živých masňáků. Červíci se čile mrskají na háčku marmyšky, ale jakmile je zhoupnu do vody, jejich čilost umrtví okolní chlad. O to víc je musím oživovat vlastnoručně. Klepu špičkou prutu, pozvedávám ji a zase spouštím nástrahu až na dno. Dravec je však bůhvíkde! 

Pokládám proutek na led a dýchám si na konce prstů – mráz mi zalezl za nehty. Náhle se mi zdá, že se vlasec pohnul do strany. Nešálí mě zrak? Rychle podřepnu a zlehka uchopím proutek. Nemám odvahu nahlédnout do dírky, abych rybu nepoplašil. Opravdu, zrak mě neklamal – vlasec se znovu pohne směrem k ponořenému kmenu. Ostře přiseknu! Špička zůstane ohnutá, ale chybí ji známé pulzování. Trefil jsem vázku! Nahlédnu do ledového okna. Vlasec je opravdu obtočený kolem tenké dřevěné rohatinky, ale pod ní se blýská rybí tělo. Rychle, než bude pozdě! Vmžiku vyhrnu rukáv a vrazím ruku až po loket do ledové vody. Sevřu větev a silně s ní škubnu. Vše povolí. O nějakém stylovém zdolávání se nedá ani mluvit. Vzhledem k mělké vodě na led vysmýknu jak ulomenou halouzku, tak i zamotaný úlovek. Je to krásný okoun! Bachratý dravčík se dvakrát převalí a marmyška mu sama odpadne z natržené tlamky. Rychle nahrábnu foťák. Vytvořím jediný snímek, další mi znemožní vybité baterie. Dlouho se nádherou ryby nekochám, dlaní ji postrčím zpět do otvoru. Když se zanoří, zůstane chvíli stát těsně pod ledem. Zmateně poulí bulvami a ježí ploutve. Vůbec nechápe, co se v předchozích vteřinách přihodilo. Pak se pomalu, pomaloučku propadá ke dnu. Zajíždí do přítmí větví a mizí mi z očí. 

Až při zkoumání snímku v teple domova jsem si všiml, že se pravděpodobně jednalo o jikrnačku - prozradilo ji pěkně zaoblené břicho. Délku ryby jsem dodatečně odhadl na nějakých 33 – 34 cm. Přestože mé zdolávání určitě nepatřilo k čítankovému příkladu, měl jsem z pruhovaného úlovku radost. Oproti tradičním duhákům a sivenům jsem v revíru potkal zase jiný rybí druh, o jehož výskytu jsem doposud neměl ponětí.

 

Tak zas někdy příště.

 

Únoroví okouni v budoucnu

Sním o tom, že se někdy dočkám doby, kdy bude lov na dírkách povolen i na svazových vodách. Dovedl bych si ho představit hlavně na přehradách, zatopených lomech a štěrkopískovištích – tedy na typicky okounových lokalitách. Návštěvy komerčních vod beru jen jako chvilkové povyražení během dlouhé zimní pauzy, ale ruku na srdce - dosažené úlovky nemají tu pravou rybářskou hodnotu, neboť se jedná o hon na téměř „polodomácí zvířata“. Chytání původních a přírodních ryb bych si považoval daleko víc. 

Dodnes si pamatuji na rozhovor s pamětníkem dírkových lovů na Lipně, kde byl tento lov povolen v šedesátých letech minulého století. Prozradil mi, že úlovky nebyly nijak zvlášť početné, ale na druhou stranu se lovily ryby vysoko nad celoroční průměr – běžní byli okouni nad kilogram váhy, metrové štiky a mníci jako předloktí. Vysvětloval mi, že tyto ryby měly přes sezónu dostatek přirozené potravy a rybáře s jejich snažením víceméně ignorovaly. Jakmile však zamrzlo a běžná kořist zmizela, trofejní dravci přestaly být k rybářským nástrahám lhostejní. Jo, také bych to chtěl někdy zažít...             

 

Pokračování příště

Text a fota: TORO