Foto: Václav Fikar Optimální je povrchový model Original od Rapaly, jenž chodí zhruba 0,5 až 0,8 m pod hladinou, a který zároveň při rychlejším vedení jemně vibruje (díky úzké lopatce nemá agresivní akci). To je pro lov bolenů velmi dobré. Na druhou stranu jeho nevýhodou, či snad limitujícím omezením – a teď to vztahuji jen a pouze na lov bolenů – je příliš nízká hmotnost, která nepřipouští daleké hody, kolikrát nutné k dosažení úlovku opatrného jezerního predátora. I tak je ale tento model dosud tím nejlepším, co lze z pestré škály woblerů na českém trhu vybrat. Mezi osvědčené barvy patří přírodní vzory S, G, SSH, RFSH, HBSH, HESH, HSH, SH, MU, V či RT.

Nějaké boleny jsem už však ulovil i na barvu SFC (fluorescenční žlutý hřbet), ovšem vždy jen při zataženém a velmi špatném počasí. Velikosti doporučuji 7, 9, 11 a 13 cm, a to podle převažujících rybek v revíru. Menší woblery uvedeného typu se nevyplácejí, jelikož na ně útočí obvykle jen bolínci do 30 centimetrů. Mimochodem... Na 18 cm woblera Original Floating už jsem ulovil i 48 cm dlouhého bolena! Chápu to jako důkaz sebejistoty tohoto kaprovitého dravce, který nenapadá jen velmi malou kořist, jak se v Čechách kdysi urputně tvrdilo, a to i v řadách renomovaných odborníků, nýbrž i pořádné kusy.

V bohaté kolekci Rapaly nalezneme i další modely, které jsou schopny se o přízeň bolenů relativně úspěšně ucházet. Především Shallow Shad Rap v délkách 5 a 7 cm – barvy S, SD, SH, HSH, HESH nebo CW. Rovněž hladinový Skitter Pop v délkách 5 a 7 cm (SD, S, SB a F) či 9 cm (barvy MU, CR a SSBMU) dokáže upoutat pozornost torpédujícího bolena, podobně je na tom i jeho mladší bratr Skitter Prop s vrtulí v ocasní části – ten ale dosahuje výrazně lepších výsledků na tekoucích vodách. Zcela ze hry nelze vyřadit ani dvoudílný plovoucí Jointed (7 a 9 cm), či potápivou klasiku Countdown, která se tu a tam osvědčí v podzimním čase, nebo trochu překvapivě v mělkých proudných vodách.

Polská firma Salmo může vyznavačům bolenové přívlače nabídnout plovoucí model Minnow v délkách 6, 7 a 9 cm a v barvách PB, GS, PH, GMO či SMD. Dále šesticentimetrový model Salmo Pop ve všech čtyřech barvách (BB, SH, GMS a SMS) nebo 9 cm model Pike – ten ale zkoušíme pouze ve vodách bohatých na štiky.

Další z velkých producentů woblerů – finský Nils Master – nabízí povrchový model Haka (7 cm), dále Stalwart (8 cm) či Invincible Floating (5 a 8 cm). Na boleny lze doporučit zejména barvy č. 94, 92, 74, 71, 55, 43, 15 a 67, i když pochopitelně i další mohou být úspěšné. Nakonec opět platí, že úspěšný model či úspěšnou barvu si musí rybář najít sám. Jako třeba hladinový Chug Bug od Stormu.

V neposlední řadě mohu doporučit plovoucí zvukový model Dragon River (10,5 cm) od české firmy WFS, a to zejména na mělkých řekách (0,7 – 1,5 m). Osvědčila se mi nová barva WF (uvedena na trh v roce 2001), která je oproti té původní méně nápadná, a dále variace SB s perleťově–stříbrnými boky a matným modrým hřbetem.

Jak "bolenového" woblera vodit?

Od června do října vodíme woblery těsně pod hladinou – to je zásada. Rychlost vedení nástrahy bývá volně plynulá, spíše střední až mírně vyšší (woblera vodíme rychleji než při lovu jiných dravců, avšak ne tak rychle jako například těžké dalekonosné nástrahy), místy ji můžeme na vteřinu přerušit. Častá změna tempa či směru vedení woblera však není dobrá, boleni na takto vedenou nástrahu většinou nereagují. Z jejich opatrného pohledu se jedná o nepřirozené chování, a tak v tom lepším případě nástrahu jen „omrknou”. Útok bolena přichází buď ihned po dopadu woblera na hladinu, nebo tehdy, když na zlomek vteřiny zklidníme vedení nástrahy, která se zastaví či vystoupá sotva o pár centimetrů vzhůru. Praští–li bolen do woblera plnou silou, sotva už o něj přijdeme. On nezajíždí do vázek na dně, jako to rády dělají jiné dravé ryby, ani nemá jak a čím přepilovat vlasec. Navíc často má woblera zaťatého až kdesi v jícnu, a to dokonce i tehdy, když je tato nástraha opatřena třemi trojháčky! Pokud tedy lovec sám neudělá nějakou chybu, měl by i velkou rybu po nějaké době navést nad podběrák...