Proč právě woblery?

Historie vzniku woblerů a lovu s nimi je už velmi dlouhá. Popsala ji detailně již celá řada autorů, takže toto téma nebudu nijak zvlášť rozebírat. Pustím se tedy přímo k jádru. Kde hledat oblibu těchto nástrah u dravců i rybářů?

 

Woblery v současnosti vyrábí spousta firem i jednotlivých soukromých výrobců. Jedná se o velké a známé značky, ale i skutečné malovýrobce vyrábějící téměř stylem, co kus to originál.
Každý navrhuje svoje typy, tvary i neotřelé barvy těchto vláčecích nástrah, takže nabídka trhu je neskutečně široká a ani nejsme schopni ji celou obsáhnout.
I tak si ovšem dokážeme najít „svůj“ oblíbený model v té či oné barvě. Do něj pak vkládáme svou naději a důvěru a s každým hodem, kdy letí vstříc hladině, očekáváme silný zážitek v podobě prudkého záběru. Kvalitní woblery nabízejí vysokou naději na úlovek a proto jsem všem výrobcům vděčen za jejich snahu a invenci.



Pstruhové woblery

Myslím si, že nejsem schopen podrobně popsat veškeré typy, druhy, velikosti i barvy woblerů vhodných pro lov na pstruhových vodách. Použít se dá, avšak v rozumné míře, téměř každý. Jsem přesvědčený o tom, že wobler, který funguje na tekoucích vodách, může podobně dobře fungovat i na stojatých. Vždy to bude hlavně o umění rybáře, na kterém závisí to, jak dokáže rybám nástrahu předložit. Za optimální pstruhové woblery považuji nástrahy o velikostech 1 -7 cm. Spodní i horní hranice je už ale určitý extrém, ale i tak dokáže v některých případech zabodovat. Nejčastěji chytám s woblery 2,5 – 5 cm. V těchto velikostech je rovněž asi největší výběr na pultech a platí to jak pro známé značky, tak i pro ty méně zavedené. Úspěchy se dostavují téměř na všechny.

Rozdíl ve velikostech 2,5 a 3 cm je dost podstatný a správná volba je jen na rybáři

 

Nejmenší woblery na pstruhy, ovšem jejich účinnost je ohromná


Při výběru hraje dost značnou roli cena. Pokud hledáme skutečnou kvalitu, tak ta stojí vždy více. Mě pak cena nástrahy pokaždé poskočí ještě o kousek výše, protože automaticky měním trojháčky za bezprotihrotové.



Jak vybrat správný wobler?

Zkušený pstruhař už jde po konkrétním typu a barvě, ale pro ty méně zkušené se výběr může stát malou pastí. Ale tomu se dá předejít. Pokud jdu nakupovat nástrahy, tak musím už dopředu vědět, kde s nimi budu lovit. Přesně to znamená v jak rozlehlé a hluboké vodě, v jak silném proudu a jaké jsou tam možnosti nahazování. Dál je třeba mít představu o množství vázek a překážek a také o obsádce revíru. To jen pro začátek.

Podzimní úlovek na wobler z Jestřabic


Přiznávám, že orientovat se ve velkém výběru nabízeného zboží může být někdy těžké. Rybáři většinou vybírají očima. Ale nenechme se zmást, co lahodí našemu oku, to nemusí obstát u ryb. Pokud nevybírám vyloženě známý model, tak se vždy přesvědčím o spolehlivém upevnění nořítka, povrchové úpravě a také o velikosti trojháčku. Já je sice měním, ale už sama jejich velikost může naznačit, zda je wobler správně vyvážen a zda bude chodit podle našich představ. Velikost trojháčku (ů) by měla být na první pohled úměrná velikosti wobleru. Pokud je trojháček neúměrně velký nebo malý, můžeme očekávat, že nemusí být vše úplně v pořádku.
Lak na wobleru by měl být souvislý a odolný stisku dravčích zubů. Totéž platí o barvě, i když si už moc nedokážu představit, že by se dnes ještě ve větší míře dostávaly na trh až takové zmetky. Občas ale na nějaké narazím – cena někdy dělá své. Ovšem právě zde platí, že levné woblery mohou nakonec vyjít dost draho.

 


Typy woblerů

Obecně platí, že do proudné a hlubší vody je lepší použít wobler zavalitějšího tvaru s delším a širším nořítkem. Ploché tvary jsou vynášeny k hladině silou proudu. Stejný wobler se dá použít v hlubších nádržích, kde se ryby vyskytují ve sloupci nebo více u dna. Naopak woblery s protáhlejším tělíčkem a kratším a užším nořítkem se hodí do mělčin a povrchových partií stojáků. Důležitou vlastností je potápivost wobleru. Vyrábějí se woblery plovoucí (floating), potápivé (sinking) a volně se vznášející ve sloupci (suspending). Je dobré vědět, do které z těchto kategorií wobler patří, protože je to pro samotný lov zásadní informace. Pokud bychom například použili potápivou verzi v mělké vodě, mohli bychom o ni snadno přijít nebo poškodit nořítko. Naopak plovoucí štíhlý wobler budeme hůře dostávat ke dnu a také hody s ním budou kratší, protože jeho váha bude o něco nižší.
Nehledejme ve woblerech žádnou univerzálnost, ta se dá využít jen v malém počtu situací.

 


Plovoucí woblery

Zástupce této skupiny nejraději využívám na menších a mělčích tocích, kde není třeba daleko nahazovat a síla proudu je odpovídající zvolené nástraze. Často s nimi prochytávám i pobřežní partie pstruhových nádrží. Hlavně v jarních měsících stávají pstruzi blízko břehu.

Mělce potápivé typy vhodné do mělčích a příbřežních vod


Pro lov s plovoucími woblery používám jemnější vybavení – pruty o délce do 210 cm v gramáži do 7 – 10 g. Ovšem délka prutu není zas tak zásadní věc, každý má v tomto ohledu jiné nároky. Důležitá je i síla vlasce a správná velikost cívky navijáku, Optimální je velikost 2000 – 2500 a vlasec od 0,10 do 0,14 mm. Sílu vlasce volím vždy dle vizuálního stavu řeky. Pokud je v ní spousta balvanů a případně i šance na výskyt větších ryb, raději zvolím sílu vlasce na horní hranici uvedeného spektra. Předejdu tak zbytečně utrženým nástrahám a také poškození ryb. Plovoucí woblery se dají tahat ve všech směrech. Po proudu bude jejich pohyb rychlejší, ale pstruzi mají rádi nástrahu vedenou s proudem a klidně na ni zaútočí. Při tažení po vodě nedostaneme wobler do takové hloubky. To nám daleko lépe umožní hody napříč proudem nebo po vodě s následným tažením proti proudu. Nořítko wobleru zařídí díky síle proudu a naší práci s prutem a navijákem zanoření do různé hloubky.

Oblíbení Lovci disponují výraznějším nořítkem


Základní hloubka zanoření je dána konstrukcí wobleru, ale my ji můžeme ovlivnit sklonem prutu, pohyby špičky a rychlostí navíjení. Někdy ani není nutné navíjet a práci za nás odvede sama nástraha za přispění proudu a našich rukou.
Velkou výhodou plovoucích woblerů je to, že je můžeme nechat splavat do míst, kam bychom normálně nenahodili, například pod převislé větve visící nad vodou.

Tip: U plovoucích woblerů můžeme očekávat záběr už při jejich splouvání do nedostupných partií. Pstruh klidně nástrahu sebere z hladiny. Buďte na to připraveni a nemějte velkou vůli na vlasci, abyste stačili v případě potřeby přiseknout.

 


Potápivé woblery

K lovu s potápivými woblery není nutné měnit vybavení. Vše funguje stejně, jen hmotnost wobleru je nepatrně větší. S potápivými woblery se nejlépe loví proti vodě a přes proud. Dokážeme je dostat podstatně lépe do hloubky. Často si pomáhám tím, že nahodím wobler o něco výše nad požadované místo, nechám ho vlastní vahou vyklesat a začnu s ním pracovat až tam, kde potřebuji. Potápivý wobler se také lépe drží v silném proudu. K tomu je dobrý například Salmo Hornet, který je stabilní i v opravdovém „hrčáku“. Do těchto silných proudů nejsou vhodné úzké a ploché tvary, ty jsou silou proudu snadno vyneseny k hladině. Na stojatých vodách to už ovšem nevadí. Tam je možné vést nástrahu v různých hloubkách různou rychlostí. Na rychlosti velmi záleží, protože pohyb wobleru je na ní přímo závislý. Pokud budeme s nástrahou příliš spěchat nebo naopak budeme moc pomalí, tak pohyb nebude už tak dráždivý a může mít zcela opačný efekt.
Na potápivých woblerech mě osobně velmi baví, že při lovu na řece dokážu nástrahu velmi dlouho držet v blízkosti zajímavého místa. Mohu ji opakovaně přitahovat třeba jen prutem a následně ji do toho samého místa zase spustit a popotahovat znovu. Často se právě tímto způsobem podaří rybu vyprovokovat k záběru.



Tip: Při lovu v prudších proudech dochází ke spoustě nárazů do překážek na dně. Občas se vyplatí zkontrolovat stav nořítka a také trojháčku. Nestává se to často, ale nořítko se může uvolnit a trojháček ohnout nebo výrazně otupit.


Volně splývavé woblery

Nejsou tolik vyráběné a ani používané, což osobně považuji za velkou škodu. Pracují tak, že po zastavení navíjení zůstanou stát ve stejné hloubce, nestoupají k hladině ani neklesají. Pouze některé jsou částečně potápivé a po dopadu do vody se ponoří do hloubky několika desítek centimetrů a tam zůstanou stát. Používám tento typ woblerů hlavně v hlubších partiích řek a na stojatých vodách. Na řece se takový wobler dá docela slušně táhnout i s proudem.
Ryby jsou často ve sloupci a o nástrahy u dna nejeví zájem. Díky těmto woblerům se mi je často podaří najít a přimět k útoku. Pak je docela dobré zapamatovat si zhruba hloubku, kde došlo k záběrům a pokusit se ulovit další ryby. Po nahození necháme nástrahu buď klesnout kam až to jde a pak ji pomalejším tahem vedeme ve sloupci nebo lze nástrahu po nahození rychlejším popotažením dostat do požadované hloubky a tam zvolnit na normální pracovní tempo.
001.jpg

 



Navazování woblerů

Způsobů je více a každý má svůj význam. Někdo váže vlasec pevným uzlem přímo za očko wobleru, jiný ho navazuje rapala smyčkou. Já se nebráním ani karabinkám. Jen je nutné zvolit jejich správnou velikost.  Je možné použít karabinku bez i s obratlíkem. Myslím si, že rybář by si měl všechny možnosti vyzkoušet sám, protože každý wobler reaguje na různé způsoby uvázání jinak. Považuji ale za holý nesmysl vázat nejmenší woblery přes karabinku, protože to je vždycky výrazný zásah do hmotnosti a vyvážení nástrahy a naruší to její chod. U větších woblerů už to bývá lepší a karabinku snesou bez výraznějšího narušení pohybu.



Tip:  Po nákupu nových woblerů vyrazím k vodě a všechny je v praxi vyzkouším. Srovnám jejich chod a ověřím si, jaké způsoby uvázání u nich fungují.



Tuning

Každá nástraha se dá upravit a woblery nejsou výjimkou.  Často se k tuningu uchyluji a řekl bych, že je to vždy ku prospěchu věci. Výměnu trojháčků za bezprotihrotové už beru jako samozřejmost, ale patří také k citelným úpravám nástrahy. Hlavně asi k časově nejdelším. Trojháček se z kroužku nesundává právě snadno a to samé platí i o instalaci nového.
Důležitou úpravou je doladění barvy. K tomu používám již mnohokrát zmiňované lihové fixy. Velmi často se vyplatí například začervenat bříško, ztmavit hřbet nebo dokonce ztmavit celý wobler. Velmi často wobler doplním jen o dráždící bod. Tím může být tečka nebo několik namalovaných bodů na boku wobleru. Vhodné jsou i různé čárky, mřížky a klikyháky. Takové úpravy provádím v momentě, kdy za woblerem ryby jen vyjíždějí, ale neatakují ho přímo a nezabírá ani výměna za jiný typ. Barevné doladění má často vynikající efekt a stává se spouštěčem dravčího instinktu.


Tip: Nebojte se nástrahu domalovat. Je to jen nástraha a lihový fix lze zase odstranit. Zkuste také někdy zamalovat nořítko načerno. Funguje to!



Oblíbené barvy

Nemohu říci, že mám některou barvu oblíbenější než druhou. Nejčastěji ale asi používám barevné kombinace napodobující potočáka, střevli a duháka. To však není určující.

Oblíbené Salmo a Dorado

 

Barevných odstínů je nepřeberné množství a když se zkombinují s různými tvary a velikostmi nástrah, tak ani není kam skládat všechny ty krabičky. Každý rok funguje něco trochu jiného a trvá nějaký čas, než na to přijdu. Kdybych ale měl ulovit rybu všude a na první hod, tak by to asi nebylo v úplném pořádku. Naštěstí tomu tak není a je pořád co hledat a zkoušet. Tak ať se vám s woblery při lovu pstruhů daří.

 

Text i foto:  David Maixner - dam