Ani si nedovedete představit jaké blaho se mi rozhostilo po těle a hned jsem se vrhnul do přípravy věcí, návnady a nástrah.

Druhý den jsem nemohl dospat a již v pět ráno jsem stepoval před domem a vyhlížel vozidlo, které nás tam mělo dopravit. Nakonec jsem odjeli tři s bagáží, která se nám do auta ani nemohla vejít. Cesta rychle ubíhala směrem na Habry, Vilémov a Heřmanice, kde jsme odbočili k přehradě.

Místa ve středu přehrady byla již před šestou ráno poměrně hojně obsazena místními rybáři, proto jsme se uchýlili na konec přehrady k přítoku, kde jsme našli místo, které poskytlo dostatek prostoru pro nás tři. Právě se rozednívalo a tak jsme horečně rozbalili náčiní a v krátké době i nahodili.


Po rozednění se před námi otevřela překrásná scenérie přehrady s kamennou hrází zasazenou do lůna Železných hor. Dovolím si tvrdit, že tato přehrada je jedna z nejhezčích, které jsem kdy viděl. Leží na řece Doubravě nad obcí Pařížov. Podnět pro její výstavbu daly velké povodně na konci devatenáctého století. Výstavba byla zahájena v roce 1908, dokončena byla v roce 1913 a díky povodni byla naplněna za čtyři dny, oproti plánovaným čtyřem týdnům.  Na zdivo hráze byla použita rula v množství 35 tis. m3, dále bylo spotřebováno 310 vagónů písku a 460 vagónů cementu. Později byla přehrada prohlášena technickou památkou. Toť něco málo k její historii. Přehrada Pařížov je navíc rybářským revírem Doubrava 4 o rozloze 10 ha, který obhospodařuje MO Běstvina.


Jak se začalo rozednívat, ryby začaly brát. Vyšlo sluníčko, které nádherně svítilo, hřálo nás a utvářelo výbornou náladu, záběr střídal záběr a všech šest prutů bylo neustále v permanenci.  Ryby byly pěkné, zdravé, ale hlavně bojovné, takže při zdolávání si každý z nás přišel na své. Všichni ulovení kapři byli míroví, největší z nich pak měřil 52 cm, i když rybáři na protějším břehu chytali kapry i větší. Jako nástraha to na plné čáře vyhrála pařená houska. Vyzkoušeli jsme i jiné nástrahy, ovšem bezvýsledně.


Lov jsme ukončili po jedenácté hodině, celá akce v nás však zanechala příjemný pocit a velký a nezapomenutelný zážitek. Rozhodně se k přehradě chceme co nejdříve vrátit, neboť jsme v ní objevili nový, řekl bych neodolatelný revír.


Text:  TANGO

Foto: Osprey