Příběh pokračoval dle nečekaného scénáře. Na Jestřábicích jsem byl s Jožkou Foltýnem a Tomášem Hammerem. Ihned jsem od Toma vyškemral několik modelů a začal se jim s potěšením věnovat. Dnes už bez nich prakticky nevycházím k vodě.

Jožka Foltýn a jeho úlovek na plandavku v časném jaru

 


Co je vlastně plandavka?

Zkušeným to vysvětlovat nemusím, ale snad to alespoň ty, kteří zatím chytají jen krátký čas, zaujme. Plandavka je nástraha, která má svým tvarem, barvou a pohybem imitovat chod rybky nebo hmyzu ve vodním sloupci.

 

Většina plandavek je vyrobena z různých kovů nebo jejich slitin. Povrch může být vylepšený různými typy pokovování, nátěru, polepů nebo i tvarových deformací, odvrtávaných otvorů apod.

Už jen samotný tvar má ohromný počet variant. Nejčastěji však představuje rybku ve všech velikostech.

Někteří výrobci pojali tvarovou podobu s reálnou rybkou velmi doslovně

 

Nás pro lov pstruhů zajímají spíše menší velikosti, zhruba do 7 cm.

Vlastní tělo plandavky bývá z plechu různé tloušťky. Často je prohnuté, vypouklé, lehce zatočené. Možné je všechny tyto tvarové variace různě kombinovat a vytvořit tím ve výsledku širokou škálu pohybů, a tím zároveň i spousty lákadel pro dravečky.

 

Plandavka má vyvrtaný otvor na každém svém konci. Vrchní otvor slouží pro usazení kroužku s obratlíkem. Ovšem obratlík nemusí být osazen vždy. Stačí i samotný kroužek, na který si sami před lovem upevníme karabinku s obratlíkem. Spodní otvor je také osazen kroužkem, na kterém je umístěný jednoháček, dvojháček nebo trojháček. Výrobci odpustí, ale dodávané sériové trojháčky vždy vyměním za bezprotihrotové. Ochrana rybích tlamek už patří k mé osobě.


Někdy bývá na háčku i nějaký další atraktor nebo prostě dráždidlo. Může to být obyčejná barevná bužírka nebo střapeček z peří či srsti nebo i další komponenty, které je výrobce na nástrahu ochoten osadit. Ne vždy tyto doplňky působí opravdu lákavě. To je ale otázkou zkoušení.



Jak s plandavkami lovíme?


A) Tekoucí vody – Při lovu na řekách se mi stávají stále oblíbenější nástrahou. Samozřejmě, že rád chytám na rotačky a gumové nástrahy, ale ty se nedají použít za každé situace. V tento moment sahám po plandách. Těmi situacemi myslím lov v hlubších a tažných partiích řeky, nebo lov na velkou vzdálenost v silnějším proudu.

Při lovu s plandavkami není nutné používat jiné vybavení než při lovu na jiné nástrahy. Liší se pouze vedení nástrahy. S plandou nahazuji kolmo přes proud, nebo i směrem po vodě. Nástrahu nahazuji tak, aby dopadla nad očekávané stanoviště ryb. Hned po dopadu a vyrovnání vlasce mohu nechat nástrahu vyklesat sloupcem. Většinou není nutné nástrahu přitahovat pomocí navijáku. Zvednu špičku prutu a kontroluji její pohyb sloupcem a navedu si ji do požadovaného místa. Plandavka se tak neustále pohybuje a dráždí okolní živočichy k útoku.

Mohu také za pomocí pozvolného zvedání a pokládání špičky nástrahu delší dobu udržet v požadovaném pásmu. Nástrahu přitahuji k sobě, až když pohyb za mě nevykonává proud. Rychlý pohyb není nutný. To pstruha spíše odradí. Často totiž sleduje nástrahu už delší dobu a čeká, až se změní úhel nebo směr pohybu a pak vyráží na domnělou kořist. V ten moment není nutné ani moc přisekávat. Pokud ryba správně trefila nástrahu, tak se na ostrých háčcích pověsí sama.

 

Osobně si myslím, že nahazování plandy proti vodě a její následné tažení s vodou nemá při lovu pstruhů moc velký úspěch.
Plandavky se dají použít všech velikostí, tvarů, barev a hlavně hmotností. Každá tůň bývá jinak hluboká a jinak proudná, takže variabilita je ohromná. Pokud tedy je z čeho vybírat…

 


B) Stojaté vody – Tady už si dnes lov bez plandavek nedovedu lov představit. Nasazuji je sice většinou až po vyzkoušení jiných nástrah, ale jejich pozice je neotřesitelná. Pro ryby nasazované do přehrad jsou velkým lákadlem. Velmi pro ně hovoří skutečnost, že s žádnou jinou nástrahou nedokážu dohodit tak daleko. Ryby bývají často za čárou možností lovu s lehčími nástrahami. Plandou tam lehce dohodíme a navíc ji dokážeme s pomocí špičky prutu držet v různé hloubce.

Velmi rád lovím stylem, kdy plandu táhnu cca 30 cm pod hladinou naráz ji nechám vyklesnout ke dnu a následně ji zase zvedám k hladině. V ten moment přichází spousta záběrů. Ovšem často stačí volné tažení plandy sloupcem nebo u dna a pstruh si ji vyhledá také.


Typy, hmotnosti a tvary

Jak jsem již výše zmínil, typů plandavek existuje ohromné množství. Nelze je všechny snad ani dobře popsat. Ovšem zdaleka ne každá se hodí pro lov pstruhů. Osobně mám dobře vyzkoušené (a také s nimi nejraději chytám) protáhlejší modely s vypouklým středem. Tento tvar mi zaručuje soustavný a zajímavý chod i při pomalém tažení nástrahy. Připomíná malou rybku, což je běžná potrava lososovitých ryb na většině revírů.

Tvar rybky mám velmi rád

 

Hmotnost nástrahy je dána materiálem, ze kterého je vyrobena a tloušťkou použitého plechu. Občas berou ryby pouze na malé velikosti plandavek, ale s nimi bývá těžké dohodit do větší vzdálenosti nebo je dostat v proudu do větší hloubky. V takových chvílích se mi osvědčilo  přilepit tungsten (wolframový korálek) různé hmotnosti a barvy na vnitřní stěnu plandavky. Lehce to změní chod, někdy dokonce k lepšímu a také na nástraze vznikne bod upoutávající zájem ryby.

 

Barevná škála plandavek je nekonečná. Výrobci se řídí jednak zkušenostmi, ale často i vlastní fantazií. Na trhu je proto mnoho variant a výběr nebývá snadný. Velmi rád používám přírodní barvy, ale nebráním se ani reflexním odstínům. Klasikou bývá stříbro, mosaz nebo měď.


I u plandavek platí pravidla pro výběr vhodné nástrahy k lovu za dané situace. Nikdy nezačínám lov s výraznou křiklavou barvou (výjimku bych udělal snad jen v silně přikalené vodě). Byla by škoda ryby si hned ze začátku poplašit. Přírodní zbarvení nástrahy je vždy určitou sázkou na jistotu. U mě vedou barevné vzory imitující potočáka, střevli nebo duháka. Tyhle barvy přijímají ochotně ryby na všech typech vod. V podkalené vodě bývá úspěšná barva RH a různé varianty reflexní žluté a oranžové.

 

Každá planda se dá samozřejmě dodatečně vylepšit lihovým fixem. Sám je domalovávám často. Důležité je tak jako u spousty jiných věcí nebát se a zkoušet.


Rozhodně se lovu pstruhů s plandavkami nevyhýbejte a tyhle nástrahy vyzkoušejte. Za svou píli budete odměněni spoustou krásných úlovků a zážitků.

 


Text i foto:  David Maixner – dam