Kde a kdy růžovku použít?
Já lovím pouze na mimopstruhových vodách a tuto mušku jsem používal stejně úspěšně na lov plotic a ouklejí na pískovnách v jihočeském Suchdole jako tloušťů na Labi v Brandýse nebo sbírajících lipanů na podhorských tocích. Muška je to celosezónní a značně univerzální. Kvůli dobré viditelnosti ji také používám pozdě večer až do tmy.



Navázat a hurá na ryby!
Pokud tento článek čtete ještě zde, znamená to, že zřejmě doma nemáte růžové CDC. To je totiž jediným materiálem, který je kromě háčku a nitě na vázání této mouchy potřeba pořídit. Nit použijte vaši oblíbenou, začátečníkům doporučuji silnější, která se jim nebude trhat.

Háček se používá obvykle se středně dlouhým nebo kratším raménkem, obecně vhodný na jepice, velikost se pohybuje dle lovené ryby (obvykle 12 – 20). Při sběru lipanů na podzim je často třeba sáhnout právě po té nejmenší variantě.

 

Někdy používám suchý tenký háček, jindy je vhodnější těžší háček ze silnějšího drátu, který při dopadu na hladinu více šplouchne a tím může vyprovokovat k záběru například tlouště stojícího těsně u břehu.



Růžovka připomíná siluetou jepice. Vázací postup lze provést stejně dobře se všemi barvami CDC pírek a také ho lze zkomplikovat různými štěty, střapečky, kroužkováním nebo nožičkami.

Zatímco někteří z nás budou tedy ještě mušku vylepšovat třeba holografickou lametkou, my ostatní se vydáme na ryby. Doporučuji ji požívat jako jedinou na návazci o délce 1,5 - 2 m. Pokud mušku lehce promázneme speciálním mazadlem nebo tukem (někteří staří mazáci se nemyjí za levým uchem), bude dobře plavat i po několika záběrech.

 


Vázací postup


1. Připravíme si dvě pírka CDC, odereme jejich spodní část.


2. Do svěráčku upneme háček, jehož raménko potřeme lakem a omotáme vázací nití. Na nit nakroutíme v prstech chomáč odraného peří a přejedeme zpět skoro k očku.

 

3. Vytvoříme tak chlupaté tělíčko mušky.



4. Nyní zbývá vytvořit křidélka mušky. Zbytek pírek navážeme podle obrázku…

 

5. …zastřihneme zadní konce tak, aby byly dlouhé jako přibližně 1/3 přední části pírek na mušce…

 

6. … pírka nyní přehneme směrem dozadu a vytvoříme vázací nití hlavičku mušky, kterou zakončíme několika ztracenými uzly a zalakujeme. Používám lak na nehty za 15 Kč z vietnamské prodejny, pokud chce někdo použít něco hi-tech, jako je Super Body Finish nebo Super Head Lacquer, může. Na tuto barbínovskou mouchu je však lak na nehty to pravé.

Na spodním obrázku je stejný vzor navázaný na tenkém háčku

 

Text i foto:   jepice