Fotografovat podvečerní atmosféru je do jisté míry složité. Jednak se musíte dobře vyrovnat se složitými světelnými podmínkami a druhak se fotografování nesmí zvrhnout v dokumentaci různě osvícených mraků.

Sám jsem si tímhle obdobím prošel. Mám kousek od domu stohektarový rybník, na němž jsou krásné západy slunce, takže stačilo podívat se z okna, skočit na kolo a záhy byla na disku další várka fotek večerního nebe. Pak mi došlo, že tohle už není tvůrčí práce, ale skutečně jen hromadění záběrů lišících se pouze rozmístěním mraků a jejich nasvícením. Tak jsem toho nechal.

Předchozí odstavec jsem napsal proto, abych nějak vysvětlil, proč "tak krásný západ" nebo "tak úžasné mraky" neobsadily žádnou z předních příček. Kdyby se soutěž týkala aut, také by pouhá skutečnost, že jste vyfotili Ferrari, nebyla dostačujícím předpokladem k vítězství.

 

Takže kdo nakonec vyhrál? Musím říct, že to bylo těžké dohadování, shoda názorů byla minimální a každý měl svého favorita - obrázek, který ho něčím oslovil. Pořadí se nakonec dohodnout muselo a dopadlo to takto:

 

Zavážíme až do nebe - Beli luk - 1. místo


Tahle fotka se nejvíc líbila Davidovi. Ale rozhodně má něco do sebe. Je tam ta atmosféra, prostor, samota...

Dohadovali jsme se, zda rybář na loďce už není příliš nízko, ale ono to chce to vysoké nebe. I název fotky vypovídá o tom, že si je toho autor vědom. A nevím, jestli to cítíte, ta fotka volá po tom být zvětšena - mít dva metry na výšku a viset na zdi. Protože pak naplno vynikne to, co se pokouší sdělit.

 

Jen kdyby ryby braly - Rendy - 2. místo

 

Tohle je snímek, který asi nejvíc odpovídá tématu soutěže - Podvečerní lov. Je tam ten klid, očekávání i atmosféra. Jenom bych asi dostal do obrazu větší kus popředí anebo bych o krok couvl a doma doladil snímek k dokonalosti mírným ořezem.

 

Zlatej kouř - Beli luk - 3. místo

 

A toto byl pro změnu můj favorit - fotka, které si mezi všemi ostatními nejde nevšimnout. Je svá, osobitá a má zajímavou kompozici. Dokonce nutí i přemýšlet o tom, zda to gesto ruky, které dává obrazu silnou diagonální linii a bez něhož by ta fotka nikdy nebyla taková, bylo neplánované nebo ho rybář udělal na přání fotografa.

 


Zajímavých snímků je samozřejmě mnohem víc. Jako tradičně, některým unikla přední místa jen o chlup, ať už díky nějaké drobné chybičce nebo subjektivnímu ohledu porotců. Každopádně stojí za to se na ně podívat.

 

Na snímku je zachyceno velmi pravděpodobně ráno a nikoli večer, ale na tom by zas tolik nesešlo. Téhle mimořádně sugestivní fotce chybí především víc místa pod nohama rybáře. Nevím, jestli už nešlo zoomovat víc do široka nebo couvnout, ale v takových situacích pořizuji klidně dvacet fotek a jsem schopen i lézt po zemi, jen abych požadovanou scénu do hledáčku dostal. Každopádně je to jedna z těch, co zůstaly krůček od "medaile".

 

I tohle byl jeden z aspirantů na příčky nejvyšší. Je to samozřejmě aranžovaná fotka a vytkl bych jí ze svého pohledu dvě věci, které se při tom aranžování daly vyřešit - kontakt temene rybáře s horizontem a hlavně to, že postava příliš splývá se slunečním odrazem na hladině. Pokusil bych se tu svělou linii (slunce a jeho odraz) a tmavou (postava rybáře) víc oddělit. V praxi by to pro fotografa znamenalo krůček doleva.

 

Hodně sugestivní snímek s téměř chrámovou atmosférou. Já mám pro podobné věci trochu nekritickou slabost, ale zbytek poroty vytýkal snímku, že obsahuje příliš mnoho tmavých míst, respektive je celkově příliš tmavý. Něco na tom je, ale i tak patří tenhle obrázek k tomu nejlepšímu, co se nám tu sešlo.

 

Celá tahle koláž vypadá velmi pěkně a dovedl bych si ji představit někde na zdi. V naší soutěži ale dáváme přednost jednotlivým snímkům. Z použité čtveřice se mi nejvíc líbí ten vlevo.

 

Samozřejmě hodně soutěžních snímků zachycovalo západy slunce. V jejich případě to chce nesoustředit se jen na pestrobarevnou oblohu, ale pokusit se dostat do záběru i kus popředí a náležitě ho tam zakomponovat. Záběr, kdy na obzoru zapadá s dramatickou kulisou sluneční kotouč a vpředu je zleva půl tripodu a zprava půl bivaku, je dost tragický (takové jsem sem nedal).

Pár hezkých západů se nám tu ale sešlo.

 

Tohle zrcadlení je docela příjemná fotečka, možná trochu tmavá. I když si myslím, že fotograf a zejména jeho kompaktní přístroj dělali, co mohli.

 

Pěkný a nekomplikovaný snímek západu nad řekou. Kompozičně je snímek povedený a vůbec tu nevadí, že schází nějaká ta atraktivní oblačná kulisa.

 

Jednoduché, čisté, pěkné. Ze všech sil bych se snažil stoupnout si na špičky, aby i vlevo pokračovala vodní hladina jako zřetelná plocha. Spodní část snímku bych ořízl - posunulo by to horizont níž a dalo obrázku dojem většího prostoru.

 

Pěkný západ, je tam i nějaká snaha o výraznější motiv v popředí, ale je to tak trochu popisné. Musím říct, že mi to připomíná hodně mých vlastních fotek:-))

 

Výrazná, jednoduchá, v některých věcech až přetažená fotka. Můj šálek čaje to není, ale nebyl jsem v porotě sám...

Osobně bych očekával trochu výraznější motiv v popředí (i když je mi jasné, že postrkovat zakotvené lodě kvůli fotce asi moc lidí nebude. Ten obrázek jsem sem vložil spíš jako naznačení cesty založené na mottu, že v jednoduchosti je síla.

 

No a po západech slunce tu máme závěrečnou všehochuť.

 

Dobrý snímek, ale možná měl být exponován o něco dřív, kdy bylo nebe jasnější a kontrast vyšší.

A jen jako tip - zkuste při focení podobných scén fotit z různé výšky - ze stoje, z pokleku, ale klidně i z leže. Výsledný dojem z obrázku se tím nechá dost ovlivnit. Tady bych šel o něco níž, abych proti nebi vyrýsoval větší část těla rybáře.

 

Celkem povedený snímek s atmosférou, myslím, že i ta černobílá mu sluší.

 

Dobrý nápad, i nakloněný horizont má svůj smysl, objekty jsou uspořádány dost rozumně bez vzájemných kolizí, ale přesto mi přijde, že to není úplně ono. Se stejným pocitem občas hledím na vlastní snímky a slova se někdy hledají těžko.

 

Další dobrý nápad, i kompozičně se mi to líbí, ale chtělo to fotit dřív, dokud na kačenu dopadalo světlo. Vrchol anténky by se pak proti kopci rýsoval daleko lépe.

 

Tohle je také celkem pěkný snímek, možná spíš do rodinného alba. Ale proč ne, třeba si ten kluk svůj podvečerní lov užívá víc, než to dokážeme my dospělí.

 

Snímek v částečném protisvětle, v oparu a na neutrálním pozadí má určitou atmosféru, ale nevím jak to říct... Použiju frázi z nějaké fotodiskuze - nebaví mě ta kompozice. Chtělo to s tím tématem víc pracovat. Jak, na to se mě neptejte:-))

 

Zase jednou mám vyhodnocení soutěže za sebou. Vždycky je to pro mě jakožto fotografického samouka hrozný boj - snažit se být spravedlivý, psát o reálných přednostech a nedostatcích snímků a neutrhnout si moc velkou ostudu. Věřte, že dělám, co můžu.

Připomenu tedy už jen to, že nám běží další soutěž věnovaná krásám podzimu a pokud někoho fotografování baví, vložte tam své snímky - třeba se tentokrát dokážete prosadit zrovna vy.

 

Text:  M. Horáček

Foto: jednotliví autoři