Stoprocentně se také nevyhnete boji s manželkou, která tvrdě hájí prostory své ledničky, kam se musí červi do chladu uskladnit. Bohorovně to pak sice povolí, ale červíci musí být v několika dobře uzavíratelných skleničkách a zagumičkovaných igelitových sáčcích  a každopádně se musí během tohoto krátkého období tolerance stejně co nejdřív zlikvidovat – to musíte slíbit na svou duši i na psí uši!


Když je nedáte do chladu, máte je během krátké chvíle v průhledné uzavírací krabičce nebo skleničce všechny úhledně zakuklené a téměř k nepotřebě, i když v odborné literatuře se i o kuklách mluví jako o dobré návnadě a nástraze. Bohužel se ale už téměř nehýbou a mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že jejich lákavost je beznadějně pryč. Můžete si to zkusit porovnat - dát na háček několik červů a pak několik kukel. Záběr se sice dostaví, ale ne tak, jako v prvém případě.

Zkoušel jsem vyrobit nějaké zařízení pro chov červů, které je na několika webech popsáno, ale nevyhovovalo mi. Pak jsem náhodou dal do starého hliníkového hrnku dvě rybí hlavy a nechal ho stát v umělohmotné krabici, co se používá na maso. Samozřejmě, že jsem na něj zapomněl a teprve po týdnu jsem jej zase objevil stát na okně v zahradě. Krabice byla plná krásných masných červů, radost pohledět. Vrtěli se okolo hrnku v šíleném maglajzu, protože hrnek byl na několika místech děravý. Důležité ale bylo, že nemohli dál. Maglajzu nebylo až tak moc a červi byli okolo stěn na suchu. Zkoušeli sice vylézt po téměř kolmé stěně krabice, ale zase padali po několika milimetrech svého výstupu zpět. Větší část se jich nahrnula do stínu hrnku a tam se zmítali jako vlna.

Tak jsem to vylepšil. Do dna hrnku jsem udělal vrtákem asi do poloviny dna dírky o průměru okolo 3 mm. Hrnek jsem posadil do kelímku od velké hořčice a asi 5 cm nade dnem jsem udělal 2 díry 8 mm.

 

Celé jsem to posadil zpět do umělohmotné krabice od masa. Když si ji pořizujete, tak je dobré, aby ji neotevírala manželka, ale vy. Musíte si dát práci a vystřihnout zvrchu zatavené PVC tak, aby se vytvořil zpětný okraj. Ten zabrání červům, pokud by se jim podařilo zapatlat vnitřek stěn,  přece jej přelézt.

Přesah fólie brání červům opustit krabici

 

Krabici musíte v rámci údržby asi po půl roce uvnitř dobře omýt saponátem, protože ji červi na stěnách ušmudlí, jak se pokouší vytrvale lézt nahoru.
Kelímek od velké hořčice jsem ještě podložil dvěma klacíky, aby pod ním vznikl prostor pro dočasné ubytování červů a bylo hotovo.

 

Odzkoušel jsem i variantu „vše z umělé hmoty“ - viz obrázky.


Nesmíte zapomenout provrtat jakýmkoliv způsobem (teplým hřebíkem, pájkou apod.) několik děr v horní nádobě. V dolní - tedy té, do které je zasunuta horní děravá, je třeba zase vyřezat několik děr asi 5 cm nad dno do boku. Stačí průměr tak kolem 8 mm - aby měli červi kudy vylézt.

Nádoby s patřičnými otvory

 

A opět je třeba podložit to celé dvěma klacíky, aby mohli červi zalézt do stínu. Tam se zklidní.
Do horní nádoby dávám jen hlavy ryb, hřbetní a ostatní ploutve.

 

Měkké maso nebo celé ryby tam nedávejte, protože dole v kelímku se utvoří víc maglajzu a ten může přetéct dírami na boku. Maglajz ale červi potřebují, protože v něm rostou.

Maglajz na dně kelímku

 

Masní nebo taky kostní červi mají raději kosti. Pochopitelně musíte sem tam dodat krmení a staré ožrané kosti částečně odsypat. Něco tam vždy ale nechte.

Tak to vypadá po vyžrání



Celou malovýrobnu mám ještě uloženou pro jistotu v plechovém starém pekáči. Z obrázků vidíte, že záchytná vana z kontejneru od masa s okrajem může být i hodně mělká, třeba jen několik cm. Pokud je dobře udělán okraj, tak to nepřeleze ani jeden červ, ale jistota je jistota.



Pak už jen stačí pinzetou něco vzít s sebou nebo si pár červů odsypat. Pokud se zakuklí, tak to tak nebolí, protože se dodávají pořád dál a dál. Kukly můžete stejně zamíchat bez výčitek do krmení.

Už jsou tady! A pracovní cyklus začíná...

 

Po čtyřech dnech už jsou vidět výsledky


Červi vylézají ven celkem čistí, takže stačí jen do krabičky, kam je odsypáváte na lov, dát trochu strouhanky. Vybírám je ale a dávám na háček  zásadně pinzetou. Jednak  to jde líp navléknout a druhak, kdo se jich štítí, tak se s nimi takto líp srovná, nehledě na vlastní hygienu.
Zdá se mi také, že na ně i ryby berou víc, než na ty z obchodu. Pravda je, že jsou někteří menší, ale ti se dají nasypat do krmení, kde je to celkem jedno.
Červíky uchovávám, když jdu na ryby, v malé  kulaté umělohmotné krabičce od léků, kde jsem jen provrtal víčko mnoha otvory 0,5 mm vrtákem. Větší dírou prolezou ven, ale bez dírek po čase rychleji uhynou.

Provozuji to tak již třetí rok a bez problémů. Manželka ani neví, že je něco takového přítomno na zahradě, protože to skoro není cítit. Ani kočky mi na ně nechodí. Nevím proč, ale za celou dobu se jim to nepodařilo objevit i když  mám tuto výrobnu necelý metr nad zemí.

Přeji všem dobrý chov a samozřejmě i dobrý lov.
Petrův zdar !

 

Text i foto:   Josef Novák - rysTR