V dnešní lekci se zaměříme na vázání larvy chrostíka Hydropsyche. Tyto larvy mohou na první pohled připomínat blešivce. Na rozdíl od blešivců jsou však charakteristické jemnými a pravidelně zarovnanými nožičkami. Dokonce i postup vázání je velice podobný jako u blešivců. Rozdíl je však v tom, že tělíčko bude vytvořeno ze snopečku zkroucených paprsků z pera pštrosa. 

Troufám si tvrdit, že larva chrostíka je o něco málo složitější na vázání a náročnější na kvalitu materiálu. Nejdůležitějším vázacím materiálem je na larvičce samozřejmě pero ze pštrosa.

 

Nejde však použít ledajaké. Důležitá je jeho barva - nejčastěji používám přírodní (v obchodním označení Natural Grey) a dále pak jemnost, kvalita, délka jemných chloupků a především délka samotných paprsků. Čím větší mušku vážete, tím bude tělíčko objemnější a tím delší paprsky budete potřebovat aby jste jej obtočili. Na háčky velikosti 10 je optimální délka paprsků 7 až 8 cm. Pokud si budete kupovat samostatné pero ze pštrosa v muškařských potřebách, tak je velice pravděpodobné, že sáhnete správně. Další možnosti jsou galanterie, květinářství nebo kamarád, co vám za láhev dobrého vína přinese igelitovou tašku plnou oškubaných pštrosích per. Zde už si musíte umět vybrat správné typy peří. Pokud bude moc jemné, tak vám z mušky vznikne pouze chlupatá bambule, které budete horko těžko dávat nějaký tvar. Pokud bude naopak moc tuhé, tak budou nožičky nepravidelně husté. Ideální jemnost paprsků můžete vidět zde.

 

Z příliš krátkých větviček také tělíčko nenavážete. Nebo jej budete muset dělat nadvakrát, což je náročné na čas i nervy. Extrémně jemné paprsky použijeme pouze na krátké štěty. 

Před samotným natočením paprsků však musíme tělíčko pěkně vytvarovat. Pokud bychom použili jen pštrosa, tak po přetažení a překroužkování nebude mít muška pořádný tvar a siluetu. Tělíčko můžeme vytvarovat dvěma způsoby. První je pomocí tělíčkové nitě ( tento způsob moc nedoporučuji, protože je zdlouhavý a paprsky mohou po tělíčku sklouzávat). Ideální je druhý způsob - použít jako základ přírodní dubing. Nejlepší je jemný bez hrubších částic a pokud možno ve stejné nebo podobné barvě jako je barva pštrosa. Dubing pod chlupatým tělíčkem může prosvítat nebo být vidět. Když má dubing podobnou barvu jako tělíčko, tak nemusíme natočit pštrosa nahusto. Paprsky se do dubingu při natáčení mírně zaříznou, takže nesklouzávají a muška déle vydrží.

Speciálně u tohoto vzoru používám fintu, kdy při finální úpravě mušky zalakuji nejen samotnou hlavičku, ale i první třetinu mušky na hřbítku speciálním lakem na tělíčka mušek. Ta po zalakování mírně ztmavne a bude se lesknout.

 

Druhá finta je rovněž znázorněna na obrázcích u vázacího postupu. Jedná se o slepení některých nožiček pomocí speciálního laku na hlavičky mušek.

 

Nožičky jsou po vyčesání rovné, pravidelné a husté. Když je pomocí jemné jehly napříč prolakujete, tak se některé z nich slepí k sobě a budou zahnuté. To vytvoří dokonalou siluetu a tvar. S nanášením laku musíte být opatrní, abyste mušku v laku „neutopili“.    

Napodobeninu larvy chrostíka používám celoročně. Pokud prochytávám mělké úseky řek, tak umístím larvu na konec sestavy a na horní přívěs umístím např. menší nymfičku nebo jinou přírodní nezatíženou (někdy i mírně zatíženou) mušku. Při lovu na krátkou nymfu nebo prochytávání hlubších tůní na dlouhou nymfu se dá larvička umístit na horní přívěs.

 

Vzhledem k čistě přírodním barvám je dobré mušku používat do čisté, maximálně mírně přikalené vody. Když jsem tuto šedou larvičku používal v kalnější vodě, tak množství záběrů většinou pokleslo.

 

Při troše fantazie můžete larvičku doplnit i jemným atraktorem. Například je možné použít dva hřbítky. První přetáhnout lesklý Spectra Flash a potom přes něj hnědý vinylový pásek. Samotný Spectra Flash by byl příliš lesklý. Pokud přes něj přetáhneme hnědý nebo šedý vinylový pásek, tak si muška zachová přírodní vzhled. Hřbítek se však bude jemně lesknout a bude fungovat jako výborný atraktor.

 

Před přetáhnutím také můžete jako další způsob zvýraznění tělíčko překroužkovat měděným drátkem nebo lametkou. Způsob, jaký si zvolíte, je jen na vás.

 

 

Vázací materiály:

Pero ze pštrosa, plochá nebo kulatá olověná zátěž, gamarový nebo pupový háček č. 10 až 12, hnědý nebo šedý vinylový pásek, šedý dubing z vačice, tmavě hnědá elastická vázací nit na kroužkování. 

 

 

Postup vázání :

 

Krok 1:   Upneme gamarový háček č.10 až 12 do svěráčku.  

 

Krok 2:   Na ramínko háčku navineme dvě vrstvy ploché olověné zátěže. Pokud máte jen kulatou, tak udělejte jen jednu vrstvu. Snažte se dodržet poměry a proporce dle návodu.

 

Krok 3:   Navažte základní vázací nit a tělíčko s ní několikrát obtočte, aby se zátěž neprotáčela.

 

Krok 4:   Od pera pštrosa odstřihněte tři jemné, na konci přirozeně zakulacené paprsky. Srovnejte je, aby byly stejně dlouhé a navažte je na ramínko háčku.

 

Krok 5:   Vázání paprsků ukončete zhruba 2 mm za olověnou zátěží. Pozor, snažte se dělat u zadečku mušky co nejméně ovinů! Zadeček musí být tenký a pravidelný.

 

Krok 6:   Zhruba do poloviny ramínka háčku přiložte vinylový pásek a navažte jej. 

 

Krok 7:   Pásek napněte a postupně jej navazujte. Vázání ukončete na stejné úrovni jako jste udělali poslední oviny u štětů. 

 

Krok 8:   Navažte druhou vázací nit, kterou budete mušku kroužkovat a zároveň s ní vyvážete hlavičku.

 

Krok 9:   Z pera pštrosa odstřihněte 4 až 5 paprsků. Srovnejte je na stejnou délku a navažte je za jejich špičky. Vázání paprsků ukončete 2 mm před vinylovým páskem. Pokud tyto materiály nebudou navázány přímo u sebe tak bude zadeček mušky pěkně jemný a konický. 

 

Krok 10:   Na nit nasoukejte dubing z šedé australské vačice a knotek naviňte na ramínko háčku. Základ tělíčka musí být pěkně kónický a nejsilnější uprostřed. Snažte se knotek co nejvíce stáhnout, aby nebyl základ tělíčka příliš měkký. 

 

Krok 11:   Naviňte paprsky kolem tělíčka v pravidelných hustých závitech. Dubing může místy prosvítat. Zafixujte konce paprsků u hlavičky.

 

Krok 12:   Odstřihněte přečnívající paprsky a zároveň ostrými nůžkami odstříhejte nežádoucí vlákna u očka tak, aby bylo čisté a nachystané k navázání dalších materiálů.

 

Krok 13:   Napněte vinylový pásek a přetáhněte jej dopředu. U očka jej několika pevnými oviny zafixujte. 

 

Krok 14:   Pásek napněte a odstřihněte přečnívající konec. Nit ukončete ztraceným uzlem a odstřihněte.

 

Krok 15:   Druhou nití udělejte mušce kroužkování. Ideální je udělat 9 pravidelných závitů. 

 

Krok 16:   Nožičky se při kroužkování dostaly na hřbítek. Vyčešte je suchým zipem směrem dolů. Směr je důležitý, nikdy je nevyčesávejte směrem kolmo na kroužkovací materiál. Nit by se mohla rozedřít a přetrhnout! 

 

Krok 17:   Ukončete mušku ztraceným uzlem a ustřihněte nit. Zalakujte hlavičku a první třetinu mušky lakem Super Body Finish.

 

Krok 18:   Lakem Super Head Lacquer slepte nožičky a upravte je suchým zipem.

 

Krok 19:   Muška je hotova.

 

 

krok 20 pohled zespodu.JPG

Pohled zespodu


Další nymfy vázané touto technikou



Text i foto:   Tomáš Vítek - Tomucha