Výměna trojháčků

Proč vlastně něco takového rybáři dělají? Je to asi tím, že se v nich rozvíjí více sportovní a ochranářský duch. Pamatuji si na dobu, kdy jsme přijeli na první mezinárodní závody a tam nám oznámili, že se loví s nástrahami bez protihrotů. Byl to šok a pěkně jsme si zareptali. Ovšem po nějaké době jsem pochopil hlavní důvod tohoto opatření. Každá ulovená ryba je háčkem poraněna, ať s protihrotem nebo bez něj, ovšem při vytahování z úst ryby nedochází při použití bezprotihrotu k devastujícím zraněním, která mohou někdy zapříčinit i její následné uhynutí.

Zvětšený trojháček č. 14 s protihrotem a bez - ukrutný rozdíl

 

Pokud takto budu lovit na svých oblíbených vodách, tak se mi také může během následující sezóny stát, že ryb bude dosti ubývat. A to přeci nechci. Dnes už tyto háčky používám u všech nástrah při lovu pstruhů, okounů, štik, bolenů, candátů a vlastně všech dravců.



Jednoduchá rada: Pokud nechci trojháček měnit, tak kleštičkami protihroty jednoduše zamáčknu. Není to ideál, ale lepší něco než nic….


Pokud oželím trojháček a nechce se mi nástrahu rozdělávat celou,  ucvaknu stávající trojháček a na rotačku osadím kroužek. Pak už do něj mohu osadit lepší trojháček, případně rovnou i ten bez protihrotu.

Zkušenost: Jelikož už jsem předělal tisíce nástrah, tak kompletní předělání je pro mě rychlejší než nasazování kroužku. Nehledě na to, že kroužek nám nástrahu prodlouží a ta se nám může po nahození zamotávat….


Není nutné si myslet, že úlovek zdolává protihrot. Je to přece jen na nás, zda dokážeme zdolat rybu právě bez něj. Mohu říci, že to je podstatně lepší a zároveň šetrnější k rybě. Nemusím použít téměř žádnou sílu pro zásek. Trojháček není opatřen ničím, co klade v ústech ryby odpor. A to mi věřte, že protihrot odpor klade. Je nutné to hlavně zkusit a nebát se toho. Některé územní svazy to už na pstruhových vodách zavádějí a věřím, že to je otázkou velmi krátké doby, kdy se takto bude chytat po celé republice.

 


Křidélka

Pokud budeme upravovat křidélka bez rozložení rotačky, tak nám k tomu stačí pouze lihové fixy. Na křidélko je možné namalovat vlastně cokoliv. Záleží jen na rybářově fantazii. Většinou ale kopírujeme osvědčené modely. Ve vybarvování byl vždy hodně napřed Milan Rozsypal, který o těchto úpravách psal již před několika lety. I pro mě byly jeho rady velmi zajímavé a dodnes se jimi inspiruji.
Na křidélka se většinou domalovávají tečky, proužky, klínky a nebo se zamalují celé, například pro ztmavení. Kamarád Tomáš Čepelák s oblibou dokresloval usmívajícího smajlíka a panečku, to bylo ryb...

Přestavba rotačky krok za krokem včetně namalování smajlíkového dekoru


Tato úprava je velmi nenásilná a navíc se dá použít kdykoliv během lovu. Někdy stačí opravdu jen malé dokreslení a úspěch je na světě. Je možné dokreslit i tělíčko rotačky, často i to má svůj účel a ryby jsou aktivnější.

Běžné typy rotaček upravené pro závody - včetně barevných úprav

 


"Násilné" úpravy

Právě se dostávám do kapitoly, kterou asi někteří výrobci nemusí dobře chápat, protože považují své nástrahy za účelné a bezchybné. Já netvrdím, že jejich nástrahy jsou špatné, to v žádném případě.

Naopak, respektuji jejich nápady a úsilí k vytvoření něčeho úspěšného a lovím s nimi prakticky denně. Vlastně díky nim se můžeme pustit do jejich rozebrání a trochu je upravit.

Jak jsem již výše naznačil, tak někdy pouze vyměním trojháček. Chápu výrobce, že nemají nutnost osazovat své nástrahy háčky bez protihrotu. Nikdo je k tomu netlačí a navíc by to podstatně zvedlo cenu nástrahy. Ovšem možná jim časem nic jiného nezbude a budou muset s těmito háčky pracovat…


Než se ovšem pustíme do jakékoliv úpravy, je dobré znát váhu nástrahy. To nám při následném sestavování ušetří spoustu času s vyvažováním a hledáním těžiště. Výrobce ji většinou udává, ale osobně si pro přesnost nástrahu zvážím na digitální mikrobáze.
Teď již přichází na řadu vlastní destrukce rotačky. Kleštěmi odcvaknu očko a všechny komponenty sundám. Ty nejdůležitější zase použiji zpět. Je to křidélko s unášečem a rozhazovač. Ty mohou být i dva, podle toho jak široký chod rotačka má vytvářet.
Následně odcvaknu trojháček tak, abych ho neporušil. Tělíčko je pak už úplně volné.

Různě "vytuněné" třpytky



Komponenty pro stavbu rotaček

Než začneme rotačky upravovat, tak je nutné mít určité vybavení a nářadí. Nejdůležitější jsou kvalitní kulaté kleštičky, které nám pomáhají při tvorbě oček a dobré štípací kleště, kterými budeme zakracovat přebytečný drát.


Tím se dostávám k drátku, na kterém budeme rotačku stavět. Osobně používám nerezový tvrdý drát určený pro stomatology v průměru 0,40 – 0,70mm. Nejběžněji ale 0,50 a 0,60mm. To je síla drátu vhodná pro rotačky velikosti 00-2. Se silnějším se už špatně pracuje, protože se hůř ohýbá. Ovšem pokud chci dělat větší nástrahy, tak se s ním musím poprat.


Tělíčka buď využiji původní od výrobce a nebo si je vytvořím sám. K tomu potřebuji buď jiná tělíčka z jiných rotaček, nebo použiji tungsten v kombinaci s různobarevnými korálky. Vše musím mít v různých průměrech. Korálky mohou být plastové nebo mosazné. Rozdíl mezi nimi je samozřejmě hlavně váhový.

Vše potřebné pro tuning nástrah



Tip: Koho přestavování nástrah chytne, určitě vykoupí všechny zajímavé korálky v blízkých galanteriích. Tím ovšem dosáhne velké možnosti kombinování barev tělíček a samozřejmě získá určitou výhodu nad ostatními rybáři.

Samozřejmě dalších komponentů můžeme mít ohromnou spoustu, ale není to zase úplně tak nutné. Pro nás je důležité hlavně nástrahu sestavit a to tak, aby byla zajímavá, měla požadovanou hmotnost a optimální chod. Ten je závislý na správné vyváženosti, ale to je otázkou několika nepodařených pokusů. Postupem času se vše stává automatickým. Leckdy některé komerční rotačky moc nechodí, ale díky úpravě jsou na tom podstatně lépe.

Korálek může být výraznou dominantou rotačky

 

Postup sestavování

Pokud máme vše připravené, tak se do toho můžeme pustit. Ucvakneme nerezový drátek na délku cca 8 –10 cm, víc nebudeme na běžné velikosti pstruhových rotaček potřebovat. Jelikož je drátek navinutý na špulce, tak je vhodné ho vyrovnat, nástraha se bude lépe tvořit. Rovnání drátku po sestavení nástrahy už nemusí být tak přesné a dokonalé.  Drátek zhruba v jedné třetině uchopím do kulatých kleštiček. Uchopím ho tak daleko v čelistech, jak chci mít velké spodní očko rotačky. Oba konce ohnu proti sobě a úplně je překřížím. Ve svěráčku, kleštičkami nebo prsty vytvořím spodní očko.
Do očka nasunu nový trojháček. Nyní už následuje vlastní sestavování. Tělíčko můžeme použít původní, přesto ho však můžeme například zpestřit jedním menším barevným korálkem, který bude sloužit jako lákadlo pro oko dravčíka. Také můžeme osadit tungsten pro větší zatížení nástrahy. Ovšem musíme počítat s tím, že pokud to přeženeme, tak nástraha nebude pracovat zrovna nejlépe, nebo jí budeme muset k roztočení více pomoci trhnutím špičkou prutu.

Tělíčko můžeme celé vyskládat z korálků, ale mějme na paměti, že délka by neměla přesahovat originál, případně jen nepatrně. Barevnost  každý řeší svou fantazií. Prostě co rybář, to jiné osvědčené nástrahy.


Po vyskládání tělíčka je ho nutné drátkem utáhnout a přebytečný konec správně zakrátit. Neměl by vyčnívat přes okraj tělíčka, aby případně nesekal pohyb křidélka nebo nemotal vlasec.
Následuje nasunutí ložiska, tím může být malý korálek, tungsten nebo mosazná kulička. Někdy je vhodné použít i dvě ložiska pro lepší otáčení křidélka, ale to je nutné vyzkoušet. Na ložisko se osadí rozhazovač, případně také dva. Vnější průměr a výška rozhazovače jsou důležité pro šíři chodu rotačky. Pokud osadím menší a nižší, tak rotačka bude chodit blíž k tělíčku. Při osazení širšího a vyššího rotačka bude mít široký chod, tedy bude i pomalejší.

Následuje osazení křidélka s unášečem. Unášečů je spousta druhů, ale osobně používám ty z originálů, protože k sobě patří.

Zkušenost:  Chod rotačky můžeme zkusit ihned po sestavení. Pokud je správně sestavená, bude se točit už v prstech. Na 99% bude tak fungovat i ve vodě.

Upozornění: Křidélko by nemělo výrazně přesahovat tělíčko. Pokud přesahuje výrazně, tak se bude motat do trojháčku a chod bude velmi nepřesný.


Na závěr už jen zbývá vytvořit správné očko. Nemám rád dlouhé drátky, takže vzdálenost křidélka od očka tvořím prostě tak akorát. Očko opět vytvořím za pomocí kulatých kleštiček, přebytečný drátek odstřihnu co nejblíže kmenového drátku.
No a máme hotovo… Hurá na ně.



Tak to bylo jen velmi krátké přiblížení sestavování rotačních třpytek. Snad to některé z vás upoutá a zkusí si to na vlastní kůži. Přeji vám hodně trpělivosti a fantazie. V žádném případě není nutné se této zábavy bát.


Text i foto:  David Maixner - Dam