Po příjezdu zjišťujeme, že průtok je ještě větší, než jsme si mysleli, ale ani to nás neodrazuje a navazujeme pruty. Po nahození, jenom kousíček od břehu a důkladném nakrmení boiliem Krill BP a Monster Crab vaříme první labskou kávu. Samozřejmě připravujeme spaní a další důležité věci.

K  večeru se začíná obloha mračit a západní vítr přináší pěknou bouřku. Ve čtvrtek ráno, když vylezeme z  auta na bahnitou cestu, je překvapení veliké. Zvýšená hladina toku zanesla naše montáže do kamenných násypů u břehu a my všechny 4 montáže trháme v  kamenech. Za celý den nepřijde ani záběr.

Ve čtvrtek večer vítr přináší další bouřku, tentokrát tak 3x horší. V pátek ráno nás pak čeká další „hezké“ překvapení. Nejen že jsme pořád bez ryby, ale naše montáže jsou opět v  kamenech a boilies je splavené někde 300 metrů pod námi. Otočíme se. Tři  vzrostlé stromy spadlé za autem…

Řekli jsme si „dost“.  Poslední káva a jedeme pryč, ale kam? Správná otázka, že by Samberk? Řeka se nám opouštět nechtěla. Že by Sázava? Proč tam by nemohly být velké ryby???

Balíme věci a vyrážíme směr Sázava. Po hodinovém sondování míst, profilu dna a hloubky vody jsme se usadili na krásném místečku v  lese. Po pravé straně jsme měli rozlehlou 1,5 metru hlubokou tůň, kam Libor nahodil oba pruty. Na jeden padla volba na Krill BP a na druhý Monster Crab. Já jsem zůstal na hlavním toku řeky a chytal jsem u břehu pod keříky. Na jeden prut jsem dal Red spice fish na druhý také Red spice fish v  kombinaci Pop up octopus na panáčka. Na každý prut jsme napíchli PVA punčošku se stickmixem.

Bylo 16:00, když už jsme měli vše připravené, nahozené , nakrmené a postavené. Netrvalo dlouho a příposlech začal pískat. Libor má záběr a zdolává kapříka kolem 40 cm. Docela malý, že? Ale tím to nekončí, do soboty do rána zdoláváme 10 kaprů, ale ani jeden přes 50 cm. Začali jsme přemýšlet, co změnit, aby zabrali i větší kapři. Už jsme nedávali punčošky se stickmixem, dokrmili jsme a dali větší boilie pod háček. Vyplatilo se. V sobotu v  16:30 zdolávám první větší rybu, kapříka 69 cm.

 

Chvilinku na to Libor vyndává kapříka 71 cm.

 

Noc byla ve znamení malých kapříků, až další den ráno záběr a v  podběráku byl kapřík 72 cm, kterého přelstil Libor.


Měli jsme tu poslední den do konce výpravy. Zbývalo jen pár minut. Pomalinku jsme začali balit věci a nadávat, jak zítra budeme muset do práce, když v  tom záběr a „poslední ryba výpravy“ na můj prut.  Krásný lysec v  dobré formě s  mírou 68 cm.

 

Výprava byla za námi a cestou domů jsme přemýšleli a přišli jsme na to, že není důležité tahat velké kapry.  I takto malí pumprdlíci potěší a určitě se proto na Sázavu pojedeme podívat znovu. Přejeme vám mnoho úspěchů a spoustu krásných dní strávených u vody.


Za tým Successful Baits Petr Smítka a Libor Štícha