Zvolili jsme cestu lesem. Není to daleko, pouze 3 kilometry. Když jsme došli na Veselí k rybníku, tak jsme si říkali, že by to dnes mohlo být dobré. A bylo!

Zašli jsme na místo, kde obvykle nechytáme. Na jednom prutu jsem měl chleba a na druhém rohlík. Kamarád měl pouze jeden prut a na něm rohlík. Tak jsme chytali a pomalu co vteřina, to zásek. Všechno to ale byli jen karásci a hrouzci. Jelikož jsme nestíhali sekat třetí prut, tak jsem vzal svůj lepší prut s lepším navijákem a anglickým splávkem a dal jsem na něj kuličku chleba o průměru asi 2 cm. Nastavil jsem větší ponor a nahodil ke kamenné zídce od vedlejšího domu. Povolil jsem brzdu a šel dál chytat karásky. Asi za hodinu jsme nachytali cca 50 ryb.



Uplynula čtvrthodina po náhozu na prutu, který jsem nastražil na větší rybu. Najednou jsem spatřil, že splávek lítá nahoru a dolů. Rozběhl jsem se k prutu a sekl. Zdolával jsem rybu pouhou chvíli a už byla venku. Na tento vesnický kačák je docela dobré chytit kapra 41 cm.


Byl vrácen vodě a já znovu nahodil kuličku chleba. Chytali jsme dál a já se divil, proč kamarád také nepřehodil a nechytal stejným způsobem jako já. Kamarád ale za chvilku chytil krásného hrouzka dlouhého 20 cm. Já krátce nato chytil malou plotičku, ale nebyla zdaleka tak velká jako kamarádův hrouzek.
Opět jsme nachytali spoustu ryb a pak jsem opět měl záběr na prut s větší nástrahou. Kapr se při záběru rozjel směrem k nám a mne se tedy s prutem 210 cm špatně sekalo, ale nakonec se mi podařilo ho seknou a zdolat.

Tendence velikosti kaprů byla bohužel sestupná. Druhý kapr měřil jen 35 cm, ale udělal mi radost.

 

Opět jsem nahodil na stejné místo a po pár minutách přišel další záběr. Sekl jsem a nic. Ani mi to nevadilo a nahodil jsem znovu. Cca po hodině přišel záběr dalšího kapra. Pokles velikosti pokračoval – tentokrát jen 27 cm. Poté jsem chytil ještě jednoho, ale o 1 cm menšího.

 

Znovu jsem nahodil, ale do hodiny nic nezabralo a už bylo pozdě, takže jsme šli domů.Oba jsme byli štastní z úlovku, jelikož kamarád chytil nádherného hrouzka a já čtyři kapry. Mohli být větší, ale nevadí mi to a jsem rád, že se mi podařilo dokázat, že i na takovém kačáku se dají chytit pěkné ryby na obyčejný chleba a bez vnadění.

Za týden jsem šel znovu, ale sám, protože kamarád neměl čas. Dorazil jsem tam  a viděl jsem, že to tentokrát nebude lehké, chytit kapra. Bylo velké teplo a tak jsem chytal jen malé hrouzky a karásky. Když začalo zapadat slunce, chtěl jsem chytat na kukuřici, ale zapomněl jsem si ji doma. Chytal jsem tedy opět na chleba. Asi po 30 minutách jsem měl záběr, ale nestihl jsem ho seknout a tak jsem nadále sledoval splávek a zhruba po minutě jsem měl opět záběr. Sekl jsem ho a kapra zdolal bez problému. Měřil 39 cm. A já byl šťastný. Tento den už mi nic nezabralo a tak jsem šel domů.

Takže tu vidíte, že na kapry nepotřebujete nějaké boilies, pelety atd. Dají se chytat na vše možné. Já jsem pro to, aby se stále používaly klasické nástrahy.



Text i foto:  Martin Mošna

 

Pozn. redaktora:  Autorovi je dle karty 13 let.