Při výběru bodyglassu si napřed zvažte, jakou velikost potřebujete. K dostání jsou tři velikosti - tenký, střední a velký. Nejčastěji se používá tenký a střední. Tenký je výborný na malé jemné mušky jako jsou mikronymfy a larvičky pakomárů. Střední používám na mušky vel. 10 až 8, jako jsou různé napodobeniny larev a větších nymf pošvatek. Největší průměr používám minimálně, ale není od věci mít doma pár vzorků pro strýčka příhodu. Člověk nikdy neví, kdy se může tato velikost hodit.

Jak jsem se už zmínil, bodyglass je průsvitný gumový pásek půlkulatého průřezu. To znamená, že je jedna strana plochá a druhá kulatá. Díky této úpravě bude po navázání pásku na ramínko háčku tělíčko pěkně článkované a tenké. Jak správně pracovat s bodyglassem, si ukážeme v průběhu vázacího postupu.

Ještě se krátce zmíním o barvách.

obr1.JPG


Jako u všech materiálů, které se masivně produkují a jsou na trhu v nespočetných barvách a jejich odstínech, je důležité vybrat si ty nejdůležitější a nekupovat zběsile všechny odstíny ve třech velikostech. Z barev je na začátek důležitá červená v tenké nebo střední velikosti. To je bodyglassová klasika, která se používá k vázání napodobenin patentek. Patentka patří mezi jedny ze základních univerzálních zbraní použitelných celoročně. Díky svojí jednoduchosti má desítky verzí a někdy je až ďábelsky účinná na jelce, pstruhy, okouny, lipany nebo i kapry!
Zapřísáhlí bobkaři se šrotem a kukuřicí se možná budou potutelně pošklebovat, ale kdo někdy chytal kapry na mušku, mi dá určitě za pravdu, že patentka je jeden ze základních kaprových vzorů.

 

Další důležitou barvou je světle oranžová, ta se používá na jemně dráždivé nymfy do mírně přikalené vody. Černá a olivová je vynikající na napodobeniny pakomárů a nymf pošvatek. Vzhledem k tomu, že bodyglass je průsvitný matriál, tak se podle toho musíme při vázání také přizpůsobit. Nejčastěji se bodyglass používá právě na tenká tělíčka, díky tomu, že je skoro průhledný, tak má na celkovou barvu tělíčka velký vliv nit použitá při vázání. Toto se někomu může zdát jako nevýhoda, ale podívejme se na to z druhé stránky. Bodyglass dává obrovský potenciál k tomu, jak si dokonale vyhrát s odstíny a leskem tělíčka. Takto máte dvě možnosti, buď použitím nespráného podkladu (barvy nitě nebo dubingu u silnějších tělíček) znehodnotíte veškeré vlastnosti jaké bodyglass poskytuje, nebo je naopak využijete a dotáhnete mušku dokonalosti. A věřte mi, že barva bodyglassového tělíčka na účinnost mušky vliv má.

 

Pokud tedy chcete základní vzor, můžete jako podklad použít nějakou světlejší nit. Např. univerzální béžová, šedá, nebo tmavší hnědá. Ke světlým bodyglassům nedoporučuji používat černé a tmavé nitě. Tělíčko má potom velmi nepřirozený vzhled. Naopak použití nitě v podobném odstínu jako je barva bodyglassu je přímo ideální k dosažení správné vyváženosti barev.

Pokud nechcete utrácet peníze za více nití, tak se dá ještě využít jedna světlá nit, kterou před natočením bodyglassového pásku nabarvíte voděvzdorným fixem. Ale lepší je pořídit si více nití, ty potom stejně využijete u dalších vzorů mušek. Podobným způsobem si můžete pohrát nejen s barvou, ale také s leskem. Respektive s lesklým podkladem. Ten po natočení kouřově šedého nebo čirého bodyglassu vytvoří rovněž netradiční vzhled a lesk tělíčka. Jako lesklý podklad se dají použít různé druhy lesklých holografických lametek, perleťových flashových vlasů, nebo velice jemný podklad z ostře lesklého spectradubingu . Tento typ lesklých tělíček používám převážně u mikronymf velikosti 14 až 16.
obr3.JPG


S menšími velikostmi háčků už se hůře pracuje, pokud chcete vyrobit tělíčko z bodyglassu.

 

Byť je práce s tímto materiálem velice jednoduchá, tak přesto je při vázání potřeba použít malou fintu, kterou si nyní ukážeme. Správně navázané tělíčko by mělo být mírně konické. Toho docílíme tak, že před navázáním konec bodyglassu ostrými nůžkami sestřihneme do co možná nejtenčí a nejdelší špičky. Pokud máte ostrý nůž, nebo skalpel, můžete použít i ten. Špičku bodyglassového pásku navážete pouze dvěma nebo třemi pevnými oviny v místě, kde má být požadovaný začátek tělíčka.

 

První dva oviny budou tenké, protože budou tvořeny seříznutým koncem. Následující oviny už začnou být silnější. Tento krok je velice důležitý při práci s bodyglassem. Pokud byste konec neseřízli a navázali jej pouze tak, jak je,  tělíčko by nemělo jemný konický náběh a připomínalo by spíše nepravidelnou hrbatou bramboru.

Bodyglass se dá mírně natáhnout. Můžete toho využít při tvarování tělíček, ale pozor na to, aby se při natahování při navíjení nepřetrhnul. Jde to velice snadno. Další důležitá věc je ta, že bodyglass musíte natáčet na ramínko háčku plochou stranou. Výsledné tělíčko musí být pěkně článkované a toho dosáhneme jedině a pouze tak, že pásek natočíme správnou stranou.
obr5.JPG

 

Na dalším obrázku můžete vidět opačně natočený bodyglassový pásek. Tělíčko je hranaté a bez článkování.


Muška, kterou si dnes navážeme, je moje oblíbená olivová nymfička. Je trošku náročnější na vázání, ale při troše trpělivosti se dá bez problému zvládnout. Krizovým místem je hlavohruď u které se pracuje s několika materiály naráz. Olivová nymfička je jemná drobná muška, kterou používám nezatíženou. Zásadně jí umisťuji na horní přívěs v kombinaci s mikronymfou (např. takovou jako je na obrázku níže) nebo blešivcem či jinou zatíženou muškou.

 

Vzhledem k tomu, že je celkem pracná a zdlouhavá na vázání, tak se přiznám, že si tento typ mušky trošku šetřím na opatrnější ryby. Je to vynikající muška na podzimní chytání lipanů, když jsou nízké stavy vod. Pochopitelně je účinná i na pstruhy, jelce a další ryby na tekoucích vodách.

Zarostlé potoky a menší řeky jsou ideální k lovu na malé jemné mušky


Různé druhy pakomárů a nymfiček jsou častou kořistí ryb na řekách a potocích

 

Velký potočák, který se nechal přemluvit na olivovou nymfičku

 

Materiál:

K navázání budeme potřebovat háček M-art K610.9 No14 , střední nebo tenký olivový bodyglass, pero z volavky a bažanta, pásek spectra flashe, jemný olivový dubing na podklad,  přírodní dubing z veverky s příměsí lesklých vláken a pírko z koroptve na nožičky.

 

Vázací postup:


Krok 1:    Upneme háček M-art K610.9 No8 pevně do svěráčku a navážem klasickým způsobem vázací nit.


Krok 2:    Vezmeme tři větvičky z pera bažanta a navážeme je na ramínko háčku. Vzniknou nám štěty, které podvážeme jedním fixačním ovinem. Pokuste se štěty pravidelně roztáhnout tak, jak je tomu na obrázku.


Krok 3:    Bodyglass seříznem a navážeme jej za špičku. Pokud chcete, můžete tělíčko zatížit několika oviny olověného pásku.


Krok 4:    Na nit nasoukáme velice jemnou vrstvu olivového dubingu. Základ tělíčka můžete i vyvázat ze zelené nebo světlejší nitě.


Krok 5:    Knotek naviňte na tělíčko, udělá nám tvarový a barevný základ pro tělíčko. Tělíčko musí být pevné a mírně konické!


Krok 6:    Pásek budeme nyní natáčet tak, že ze začátku jej napneme a později budeme při závitech mírně povolovat. Všechny oviny musejí být  pravidelné a stejné.


Krok 7:    Vázání ukončíme cca 1/3 délky ramínka před očkem háčku. Pásek přichytíme nití a po každé straně navážeme snopeček větviček z pírka volavky.


Krok 8:    Odstřihněte těsně a beze zbytku přečnívající volavku. Dejte si na hlavohrudi záležet, vše musí být jemné a přesné.


Krok 9:    Udělejte další  3 oviny bodyglassem  za volavkou. Potom pásek pevně zafixujte a odstřihněte.


Krok 10:    Navažte proužek lesklého spectra flashe tak, jak je tomu na obrázku. Můžete jej navázat lesklou nebo matnou stranou nahoru, záleží na vás.


Krok 11:    Na nit si nasoukejte tmavý dubing z veverky. Použijte ho opravdu málo, stačí pouze nadabovat jemnou hlavohruď.


Krok 12:    Spectra flashový pásek přetáhněte dopředu a zafixujte ho nití.


Krok 13:    Odstřihněte přečnívající část co nejtěsněji u očka. Potom uchopte snopečky z volavky a překlopte je dopředu. Oba musejí být položené pravidelně po stranách hlavohrudi. Zafixujte je pevně vázací nití.


Krok 14:    Odstřihněte přečnívající části volavky. Uchopte pírko z koroptve a odtrhněte spodní prachové peří. A nůžkami vystřihněte přední část pírka. Pírko bude mít tvar písmene „V“  nyní je připravené k tomu, abychom jej použili na nožičky. Přiložte ho k očku a přichyťte vázací nití.


Krok 15:    Odstřihněte zbytek pírka a vyvažte mušce pěknou hlavičku. Nakonec zakončete ztraceným uzlem a odstřihněte nit. Muška je hotova.

krok15.JPG

 
 
Text i foto:   Tomáš Vítek - Tomucha