Výběr správné rotačky


Při výběru rotačky je nutné dodržovat několik zásad, které si dovedný rybář určitě již dávno osvojil. I tak se o nich zmíním, protože i já si některé momenty rád připomenu. Spoustu těchto věcí beru jako automatické vyústění situace. Ovšem každý den je úplně jiný a s tím přichází většinou nová zkušenost. Nově získané zkušenosti si vždy poznamenávám a kdykoliv se k nim mohu vrátit.

Duhák ani v prudkém toku neodolá malé rotačce

 

Velikost a hloubka toku

Tyto dva parametry spolu úzce souvisí, proto je nebudu rozdělovat. Většinou platí, čím užší tok, tak i hloubka bývá menší. Samozřejmě jsou výjimky, kdy i menší říčky mohou být pořádně hluboké. Také jich několik znám. Ale většinou se vyskytují první varianty.
Nástrahu vybírám podle odhozové vzdálenosti a možné práci s ní i na větší vzdálenost. To znamená, že pokud budu na mělké říčce o šířce cca 15 m, tak si vystačím s rotačkou ve velikosti 00 nebo 0.

V proudech mezi řasami a balvany je nutné pomalejší vedení

 

Pokud budu nahazovat hlavně do mělčích partií, tak už bude velikost 0 třeba i velká (příliš těžká) a budu tak nepříjemně váznout na dně. Pokud budu lovit na ještě menším toku, tak je velikost nástrahy skoro předurčená (obvykle 00).
Na širších tocích už mohu kombinovat velikost nástrahy až třeba do velikosti č.2, závisí to však na dalších momentálních místních dispozicích.V první řadě bychom měli být schopni dohodit k druhému břehu. Samozřejmě si přitom můžeme pomoci i zabrozením do koryta řeky.

Rychlá horská říčka plná tůní je opravdovým oříškem pro výběr správné rotačky


Hmotnost nástrahy

Všechno souvisí se vším. Hmotnost nástrahy je důležitá nejen pro možnost dohození nástrahy do požadovaných partií, ale také pro její vedení v různých výškách vodního sloupce a v různých silách proudu řeky.
Je dobré sledovat údaj výrobce o hmotnosti nástrahy. Z ní pak můžeme vycházet i pro volbu správného prutu, navijáku a síly vlasce. Například rotačky velikosti č.00 jsou těžké v rozmezí 1-1,5 g, velikost č. 0 mívá kolem 1,5 -2,5 g. Je sice ještě nutné přičíst zatížení při pohybu proudem, ale i tak zjistíme, že pruty s gramáží do 30 g jsou pro takto lehké nástrahy zcela zbytečné. Při větší hmotnosti a síle proudu jsou však někdy nezbytné daleko výkonnější pruty, než by se na první pohled zdálo.
Optimálně zvolená hmotnost nástrahy nám dovoluje zacházet s ní tak, jak potřebujeme a hlavně tak, jak to vyhovuje rybám. Pokud je komerčně vyrobená nástraha lehká a nejsme schopni ji dostat dostatečně daleko nebo do hloubky, tak je nutné ji zatížit. O tom si ale povíme až v dílu o úpravě nástrah.
008.jpg

V mělké vodě může být nástraha lehoučká



Směr tažení nástrahy

Dle mých zkušeností se pstruzi za nástrahou nejčastěji pouští po proudu nebo ji berou napříč proudem. Nástrahu taženou proti proudu sice také atakují, ale velmi často ji nedobírají a nebo rychle spadnou. Při tažení po vodě dolů je dobré nástrahu vést ve stejné rychlosti jako by ji přirozeně unášel proud vody. To znamená, že příliš těžké nástrahy budou rychle klesat ke dnu a často se zachytí za překážku anebo je budeme muset táhnout tak rychle, že se budou  pstruhům jevit jako podezřelé.
K takovémuto lovu jsou ideální listy tvaru Aglie nebo Comet. Ty samé rotačky můžeme použít při tažení přes proud s možností využitím síly proudu a tím lepší práci rotačky. Tady je už možné lovit i na tvary vrbového lístku – Aglia Long. Při lovu proti proudu je pak vrbový list asi nejlepší nástrahou. Samozřejmě vše závisí na síle proudu a hloubce toku. K vedení nástrahy se ještě vrátím.

Duhák z hlubší vody si vyrazil pro pomalu vedenou nulku mepssku

 


Druh rotačky

Jak jsem již naznačil, tak se i rotačky dělí do určitých druhů. Osobně rozlišuji rotačky podle tvaru křidélek.



Aglia
Tento tvar je asi nejpoužívanější u všech výrobců rotaček a vychází ze slavného, už dlouhá desetiletí vyráběného a mnohokrát kopírovaného modelu firmy MEPPS. Od pohledu je tento tvar typický svojí zakulaceností. Poměr délky a šířky křidélka bývá nejčastěji 1,5:1. Křidélko může být lehce vypouklé a s vyraženou obrubou po celém obvodu. Vypoulení nebo naopak plochost křidélka má velký vliv na šíři chodu – tedy odstup křidélka od osy třpytky. Čím je křidélko plošší, tím je chod širší a také pomalejší. Velmi důležitá je i síla plechu, ze kterého je křidélko vyrobené.


Comet
Vyhlášený tvar, který se vyrábí už dlouhou řadou let. Částečně se podobá Aglii, ale poměr délky a šířky je jiný, zhruba 2-2,5:1. Chod je stále ještě „širší“, hlavně u větších velikostí. I s ním jde dosáhnout pomalejšího chodu.


Long
Jedná se o třpytky s křidélkem ve tvaru vrbového lístku. Lovit se s nimi dá na všech typech vod, ale asi nejlepší výsledky má při tažení přes proud a proti vodě. Také on při větších velikostech dosahuje širokého chodu, ale pro velikosti určené pro lov pstruhů to neplatí.

 

Tělíčka rotaček

Běžně jsou tvořena různými typy válečků a kuliček. Některé jsou barevné, některé hladké, jiné s drážkami. Vyskládání tělíček vychází z dlouholetých testování. Určitě dalo velkou práci správně je vyvážit a najít ideální poměr potřebný pro správný chod třpytky.

 

Trojháčky

Dnes už všichni výrobci používají velmi kvalitní trojháčky všech velikostí. Bohužel jsou všechny s protihroty a tak si je spousta rybářů a zejména závodníci musí upravovat. Snad se to v blízké době změní a pro šetrnější lov bude vykonáno víc.

 

Vedení nástrahy

Je sice krásné mít plnou krabičku kvalitních a pěkných rotaček, ale pokud s nimi neumíme zacházet, tak sebedražší rotačka vám nebude nic platná.
Lososovité ryby jsou velkými dravci, ale i tak potřebují spatřit něco, co je vydráždí k útoku. Pstruzi často sledují nástrahu spoustu metrů a uchvátí ji jen tehdy, pokud bude vedena zajímavě. K vedení nástrahy musím zdůraznit, že nic se nedá kopírovat a každý rybář bude vždy vést nástrahy podle svého. Já to pouze v krátkosti shrnu na nejběžnější typy vedení nástrah.

Tažení po proudu je trochu znevýhodněné tím, že pokud má nástraha pracovat, tak bude vždy o trochu rychlejší než proud vody. Naším úkolem je nástrahu nastartovat a dokázat ji vést tak, aby pstruhovi neutíkala příliš rychle, tudíž i nedůvěryhodně. Pstruh vždy stojí hlavou proti proudu. Pokud dokážeme nástrahu občas zpomalit a nebo i lehce změnit směr, tak pstruh většinou neodolá a zaútočí. Při tomto útoku se musí otočit po proudu a nasát nástrahu do tlamy. Následně se bude v ohromné rychlosti snažit zastavit a otočit se zpět proti proudu. Na to musí bát připravené naše vybavení, ruce a mozek, jinak o pstruha rychle přijdeme. Vedení rotačky po proudu je téměř nečastější vedení nástrahy.

Krásný potočák neodolal upavené vaškovce



Tažení napříč tokem je mým nejoblíbenějším způsobem lovu. Podle mě i nejjistějším v ulovení ryby. Při nahazování napříč řekou se snažím nahazovat co nejpřesněji ke druhému břehu nebo, pokud brodím, k oběma. Mohu nahazovat v různém úhlu a vůbec to nemusí být kolmo na mě. Pokud nepřijde útok ryby ihned po rozběhnutí nástrahy, tak mám možnost s nástrahou pracovat po celou dobu její dráhy tokem. Nástrahu jsem schopen lépe ovládat, korigovat a hlídat hloubku vedení a také kdykoliv změnit směr tažení pohybem prutu. Pstruh velmi rád a často útočí při změně vedení nástrahy. Jeho útok bývá velmi silný a i malá ryba dokáže do nástrahy pěkně praštit. Opět je dobré být na vše připraven.

Upravený long zachutnal potočákovi



Tažení proti vodě nemám moc rád, ale jsou situace, kdy se tomu nedá vyhnout. Navíc by byla hloupost připravit se o případný úlovek ryby. Hod je možné směřovat přímo ke břehu pod námi, nebo na střed toku, k překážce nebo i k druhé straně. Jsme většinou trochu v nevýhodě, protože pstruh v tento moment útočí na nástrahu, která nám už vybavení zatěžuje a on si ještě přidá. Při útoku se často stává, že ryba nástrahu atakuje velmi silně. Nepřipravenost nás o rybu může připravit během vteřinky. Pstruzi často sledují nástrahu pomalu taženou proti vodě a lehce ji oťukávají. Někdy vůbec nezaútočí a pouze ji sledují. Pokud ale zaútočí, snaží se zastavit a vrátit se ihned do svého stanoviště. Při zjištění, že je zaseknuta, začne se ryba mohutně bránit a dokonce vyskakuje i nad hladinu, přičemž se snaží nástrahy zbavit. Síla proudu vše umocňuje, takže zaskočený rybář o rybu velmi snadno přijde.

 

Známí výrobci rotaček

Používal jsem spoustu druhů, ale v posledních letech jsem se zaměřil na hlavní a známé výrobce. Dovolím si je v krátkosti představit. Více si o nich povíme v příštím díle.

Meppsky
Francouzký výrobek známý několik desetiletí. Jejich výrobky používáme velmi často při úpravách pro závodní účely. Jejich nákup není zrovna levnou záležitostí, ale pro úspěch je nutné něco obětovat.

Hammerky
Dlouholetý český výrobce s obrovskou škálou typů a barev. Jeho výrobky jsou známé v celé Evropě. Spoustu let nám pomáhá s výrobou rotaček pro tuzemské i mezinárodní závody.

Vaškovky
V současnosti jsou výrobky pana Vaška téměř legendární. Vždy vyráběl rotačky hlavně pro lov pstruhů a dodnes jsou mezi absolutní špičkou.

Vojáčkovky
Opět představuji tradičního výrobce, který také vyráběl rotačky pro lov pstruhů. Dnes je jeho sortiment také velmi široký a účinný.

Vrbový lístek od pana Vojáčka je také velmi žádaný



Emte
Výrobce s kratší tradicí, ale jeho výrobky jsou také velmi chytavé a určitě stojí za vyzkoušení.

Výrobců je mnoho, stále příbývají a každý rybář má určitě svého oblíbeného. Všichni výrobci ale vyrábějí své třpytky pro běžné použití při normálním lovu. Já si však musím spoustu nástrah upravit pro závody, takže téměř všechny zakoupené rotačky prodělají určité změny. To si ale nechám na příště.

 


Text i foto:  David Maixner - Dam