Použití špiček srpků na křidélka skýtá zajímavou možnost, jak si navázat účinné vzory suchých mušek. Nejčastěji se tato vázací technika používá k vázání jemných vzorů jepic a broučků, u kterých hraje důležitou roli barva, tvar a celková silueta křidélek na hladině. Při troše cviku lze navázat pomocí špiček srpků krásné a pro ryby neodolatelné vzory mušek. Výhodou, která se nedá přehlédnout je i to, že křidélka ze špiček srpků jsou téměř nezničitelná.

Křidélka jsou měkká, takže při lovu se muška na návazci netočí a nepřekrucuje jej. Při záseku ryby se měkká křidélka přizpůsobí a pokud je při vyháčkování ryby neutrhneme, tak vydrží i nadále a nerozpadnou se, ani nezmění tvar jako ostatní materiály. Bohužel nemají tak dobrou schopnost plavat jako například srst, CDC nebo některé syntetické materiály. Proto je nutné plovací vlastnosti mušky „dohnat“ hustšími štěty a nožičkami, které ji přidrží na hladině.

U ostatních typů suchých mušek je tomu právě naopak, funkci nosné části mušky zastávají právě křidélka zhotovená z dobře plovoucích materiálů. O těch se ale dočtete v některém z dalších článků.

Teď bych se v krátkosti zmínil o tom, jak si správně vybrat  vhodný materiál na křidélka. Důležité je vycházet z toho, jak by měla křidélka vypadat. To znamená, že od křidélek musíme požadovat, aby byla neporušená, bez kazů, pěkně kulatá, matná a především měla opravdu hustý - plný tvar. K tomuto účelu se paradoxně nejvíce hodí nekvalitní srpky a pírka. Kvalitní srpek poznáme podle toho, že je úzký, lesklý. Jeho špička je rovněž úzká a větvičky u ní jsou dlouhé, lesklé a tuhé.

 

Pokud bychom takovýto srpek použili na křidélka, tak nám vznikne po navázání škaredý tvrdý snopeček bez barvy, siluety a tvaru. Proto potřebujeme pěkné, barevné a matné pírko s širším a použitelným koncem. Ideálními pírky na křidélka jsou tedy srpky z méně kvalitního kohouta nebo přímo ze slepice.

 

Slepice je asi nejvíce používaným materiálem při vázání křidélek na suché mušky. Struktura jejího peří je přímo ideální k tomuto účelu.

V první fázi si vybereme dvě stejně velká pírka s neporušenými a vhodnými konci. Pírka přiložíme k háčku a určíme si velikost křidélek (viz vázací postup kroky 16 až 20). Ta bude dána tím, jaké množství větviček a v jaké vzdálenosti od konce srpku je odtrhneme. Velikost křidélek by měla být adekvátní rozměrům a velikosti háčku. Moc velká křidélka působí nepřirozeně a příliš malá zase nejsou vidět.

Po tom, co máme  změřenou velikost křidélek a odtržené přebytečné větvičky, si pírka přiložíme k sobě tak, že když je chytneme za jejich konce a stiskneme je k sobě, tak by měly holé stvoly tvořit tvar písmene „V“.

Takto srovnaná křidélka přiložíme k ramínku háčku tak, aby stvoly směřovaly dopředu k očku háčku. Vzdálenost, ve které je navážeme, by měla být zhruba 2 mm od očka, protože před a za křidélky bude několik ovinů srpkem, který vytvoří nožičky. Stvoly jsou měkké, není proto nezbytné je vázat několika desítkami ovinů a zcela si tak zrušit důležité místo u očka. Bohatě postačí několik přesných a pevných ovinů, které zajistí tvar a pevnost navázaných křidélek.

Rozmístění ovinů bude následující. První oviny uděláme vpředu, tj. na straně očka. Těchto ovinů uděláme max. 5. Přitom pořád držíme křidélka stisknutá mezi palcem a ukazováčkem levé ruky. Tento první krok je kritický, protože křidélka mají tendenci se kroutit. Začátečnickou chybou je to, že je každý po navázaní pustí a potom si neví rady, jak křidélka zpátky narovnat. I po jejich prvním navázání je nepouštíme, pouze je překlopíme dopředu a přechytíme do druhé ruky. Přitom je stále  držíme u sebe stisknuté! Po překlopení uděláme cca 4 oviny za křidélky. Tyto oviny nám zajití kolmé postavení křidélek vůči ramínku háčku a tudíž je máme upevněná a můžeme je pustit. Jehlou nebo ostrými nůžkami křidélka oddělíme od sebe protože budou pravděpodobně k sobě přitisknutá. V další fázi je upravíme několika křížovými oviny mezi křidélky, které zajistí přesný tvar křidélek ve tvaru „V“.

Celé navázání křidélek děláme až po tom, co máme hotové štěty a tělíčko. Při této technice navázání křidélek nevznikne žádný velký schodek jako u navázání křidélek ze snopečku srsti.

 


Muška dnešní lekce bude můj oblíbený a stále nepřekonatelný vzor Žluté Mosquito. Jedná se o velice zajímavou dráždivou napodobeninu suchozemského hmyzu, která je vhodná k celoročnímu použití na pstruhy, jelce a v menších velikostech i na lipany. Hlavní využité této mušky však je během jara a za parných letních dní. Se Žlutým Mosquitem lovím jako s jedinou muškou na návazci o délce cca 1,5 až 2 m. Mušku nahazuji šikmo proti proudu přímo nad sbírající rybu.  Z vazačského hlediska je tato muška středně náročná. Je důležité si zvolit správné kvalitní materiály a odhadnout proporce mušky.

Z vázacích materiálů budeme potřebovat pírko z obojku zlatého bažanta, žlutý dabing z králíka nebo jeho mix s tuleněm. Dva vyzrálé paprsky z pera páva a po jednom kvalitním srpku z hnědého kohouta a kohouta zbarvení grizzly. Na křidélka jsou použity špičky srpků z pírka slepice ve zbarvení grizzly. Vázací materiály můžete vidět na obrázku.

 

Kromě žluté barvy rád používám Mosquito i v oranžovém, zeleném nebo béžovém provedení.


Podobným způsobem navázání křidélek si můžete vyrobit další úspěšné vzory jepic jako Red Quills a Red Quills Grizlly.

Red Quills

 

Red Quills Grizlly




Po troše teorie už můžeme přejít k vázacímu postupu :

Krok 1 :    upneme háček M-art FLY 610k č. 10 pevně do svěráčku.

 

Krok 2 :    na háček si pomocí několika ovinů přichytíme vázací nit.

 

Krok 3 :    z pírka zlatého bažanta odstřihneme cca 5 větviček a navážeme je na ramínko háčku.

 

Krok 4 :    štěty postupně navážeme až nad pomyslnou úroveň protihrotu a podvážeme je jedním ovinem, který je zafixuje tak, že zůstanou rovné. Po navázání nesmějí být nakloněné dolů, muška by potom nebyla na hladině stabilní.

 

Krok5 :    u konce háčku si navážeme dva pěkné, husté a vyzrálé paprsky z pera páva. Někdy není špatné použít i barveného páva.

 

Krok 6 :    paprsky jemně uchopíme a natočíme je na ramínko háčku. Zadeček by měl být krátký - jen cca 2 mm a hlavně hustý. Proto používáme vyzrálé paprsky s delšími štětinkami.

 

Krok 7 :    dvěma oviny si páva zafixujeme nití, aby se paprsky neroztočily a odstřihneme přebytečné konce.

 

Krok 8 :    hned za zelený zadeček mušky navážeme kvalitní hnědý srpek z kohouta. Před tím je dobré si změřit délku nožiček. Ty by měly přesahovat hrot háčku cca 1 až 2 mm.

 

Krok 9 :    na nit si nadabujeme tenký knotek žlutého dabingu.

 

Krok 10 :    knotek postupně natočíme na ramínko. Tělíčko musí být tenké a jemné. Mělo by být o něco nižší než je zelený zadeček mušky. U očka musí zůstat místo minimálně 3 mm na navázání křidélek a nožiček.

 

Krok 11 :    uchopíme do skřipce hnědý srpek a natočíme jej na žluté tělíčko. Nožičky musejí být přiměřeně husté. Pokud budou řídké, tak se muška bude potápět, pokud by naopak byly příliš husté, tak by se muška pokládala na hladině.

 

Krok 12 :    srpek si vázací nití přichytíme a odstřihneme jeho zbytek.

 

Krok 13 :    tělíčko mírně upravíme suchým zipem. Nožičky se propojí s vyčesanými chlupy a muška bude působit uceleným a upraveným dojmem .

 

Krok 14 :    připravená křidélka přiložíme k ramínku háčku. Před tím je důležité si zkontrolovat, zda jsou křidélka zarovnaná a stejně dlouhá.


Krok 15 :    zhruba čtyřmi oviny si křidélka navážeme. Při tom je musíme stále držet sevřené mezi prsty. Tato fáze je nejdůležitější při navázání křidélek. Křidélka navážeme přesně v místě, kde končí křidélko a začíná holý stvol. Větvičky se nesmí dostat do ovinů, jinak se křidélka budou kroutit.

 

Krok 16 :    křidélka překlopíme dopředu a uděláme rovněž zhruba 4 pevné oviny, abychom je zafixovali kolmo na ramínko. Stále je držíme stisknuté. Nůžkami odstřihneme přebytečné stvoly.

 

Krok 17 :    nyní je pustíme a jehlou nebo nůžkami je oddělíme od sebe. Opatrně uděláme několik křížových ovinů mezi křidélky. Tím je zafixujeme, aby stále držela tvar písmene „V“.

 

Krok 18 :    po tom, co je vše hotové a křidélka drží svůj tvar, není špatné zakápnout místo navázání křidélek lakem. Prodlouží to jejich životnost a ustálí se jejich vzájemná poloha.

 

Krok 19 :    uchopíme srpek kohouta zbarvení grizzly a odtrhneme od něj cca 2 mm větviček. Srpek přiložíme z boku a navážem jej za a před křidélky, křídla se tak nepokroutí.

 

Krok 20 :    uchopíme pírko do skřipce a navineme jej opatrně na háček. Ideální je udělat 3 oviny za a 3 oviny před křidélky. Ta tím pádem budou uprostřed nožiček a muška bude vypadat přirozeně.

 

Krok 21 :    srpek zafixujeme vázací nití a odstřihneme jeho zbytek.

 

Krok 22 :    Vyvážeme mušce pěknou hlavičku a zakončíme ji ztraceným uzlem. Muška je hotova.

 

pohled zezadu

 

pohled zespodu

 

Mosquito na vodě


Text i foto:  Tomáš Vítek - Tomucha