Přestože jsem znám hlavně jako rotačkář, schválně udělám výjimku a začnu gumovými nástrahami. Ty také patří mezi mé velmi oblíbené nástrahy a vycházku bez krabiček s nimi si nedovedu vůbec představit. Používám je téměř všude. Pstruzi je velmi dobře přijímají a někdy dokáží být nástrahou absolutně nejúspěšnější.

Připravenost je základem úspěchu



Smáčci

Začnu skupinou nástrah, která v současné době patří mezi ty TOP. Nejsou to nástrahy s dlouhou historií, ale našly si místo mezi rybáři velmi rychle. Dokonce už toho o nich bylo hodně napsáno spoustou známých vláčkařů. Já osobně jsem je začal sledovat před několika lety, kdy mi s nimi ukázal mistrovskou práci Milan Rozsypal. V tu dobu jsem je téměř nepoužíval, ale když jsem se seznámil s jejich úspěšností, tak jsem neváhal a začal se s nimi učit. Koupě to tehdy nebyla zrovna nejlacinější, protože se jednalo hlavně o drahé, ale velmi úspěšné Berkley.


Je pravda, že jsem je nejdříve zkoušel při lovu okounů a štik, což je v porovnání s lovem pstruhů dosti odlišné chytání. Na pstruhy jsem používal a dodnes používám ty nejmenší velikosti.
Pro lov pstruhů řeším dvě varianty nastražení smáčků. Nejčastěji smáčka navlékám na jigovou hlavičku. Dříve jsem používal hlavičky olověné, dnes hlavně tungstenové. U olověných mi vadí hlavně její velikost. Tugstenové si vytvářím sám v rozličných hmotnostech a na různých typech a velikostech háčků.

Tungstenové hlavičky zvládne vyrobit každý


Jako druhou variantu volím navlečení smáčka na streamrový háček a zátěž umísťuji v určité vzdálenosti před nástrahou. Jako zátěž může být použit volně se pohybující tungsten nebo olověný brok umístěný za zarážkou, nebo pevně sevřený brok. Už jsem vyzkoušel i tugsten mezi dvěmi zarážkami a funguje to také velmi dobře.
Proč smáčka používám? Smáček je vyrobený jako napodobenina rybího potěru, případně i dospívajících rybek. Baví mě, že pohybem prutu dokáži dát nástraze takový pohyb, který pstruha vydráždí k útoku. Svým způsobem je ze mě největší lhář, když dokážu rybu oklamat a vnutit ji svůj názor, že nástraha je opravdu její přirozenou potravou. Ale pro tento okamžik jsme přece sportovními rybáři, ne?

Jen několik barev a typů smáčků z ohromného spektra


Dnes je trh poměrně slušně naplněn výrobky, které jsou velmi kvalitní. Pak už záleží hlavně na rukách rybáře, zda jim dokáže dodat požadovaný pohyb. Pro lov pstruhů dnes velmi rád používám smáčky od Nastrahy.cz, které mají výbornou konzistenci a ve vodě se s nimi dají předvádět divy.


Ovšem ne každý pohyb je ten ideální. Nikdo si nesmí myslet, že koupí smáčky a hned z něj bude mistr. Jako ostatně vše spojené s rybařinou, je nutné trochu trénovat a zkoušet. Lov se smáčky je velmi rozmanitý, protože je mnoho možností jejich oživování. Každý rybář má jiné ruce a jiný cit v nich. Každý by měl věřit svým schopnostem a podle toho s nástrahou pracovat. Pokud někdo zakrní u stále stejného vedení nástrahy, tak bude jeho úspěch velmi vrtkavý.  Například neexistuje barva, která funguje vždy a všude. Barva, která funguje dnes, už zítra nemusí být žádným hitem. Je to někdy dřina najít optimální nástrahu a ke všemu ji dát i zajímavý pohyb.

Jestřabický duhák neodolal smáčku


Osobně nemám rád velké pocukávání a rychlé skákání s nástrahou u dna nebo ve sloupci. Jsem pro trochu pomalejší vedení a spíš si hraji a snažím se poznat sebemenší otření rybí tlamky o nástrahu. Pokud jsem se netrefil do barvy, tak po pár hodech měním za jinou. Někdy to chvilku trvá, ale pokud už mám z čeho vyhodnocovat, tak to nemusí trvat dlouho, a správná volba je na světě.

Smáčci jsou úspěšná nástraha, ale často je ryby v krátké době doslova rozcupují

 

Můj tip: Ryby dokážou brát velmi nepochopitelně. V čisté vodě nikdy nezačínejte s agresivní barvou. Můžete si pokazit celé místo. Na řekách začínám hlavně s přírodními barvami. Pokud to není ono, tak postupně zvýrazňuji. Nebojím se potom použít i v čisté vodě křiklavou barvu. Často dokáže výborně překvapit. Na potočáky však přírodní barva působí nejlépe. Siven a duhák ovšem nepohrdnou ani výraznější barvou. Pokud už jsou v revíru delší dobu a přivykli si místní potravě, tak budete pravděpodobně také více úspěšní s nástrahou v přirozené barvě.


Vysazené ryby berou smáčky velmi rády a spolehlivě. Je v celku jedno, jestli jsou vysazené na řece nebo na jezeru. Jen je potřeba přizpůsobit pohyb, rychlost vedení nástrahy a její velikost. Často se stává, že ryby nástrahu jen olizují a nedobírají ji. Doporučuji pak nástrahu zmenšit, a to klidně i o polovinu. Občas je dobré změnit velikost háčku směrem dolů nebo nahoru. To je nutné vyzkoušet. Ryby berou každý den jinak a nejsou to ony, kdo se bude přizpůsobovat. Musíte to být vy, kdo musí najít řešení.


Twistery

Patří k nástrahám, které jsou na trhu už velmi dlouho. Tak jak se vyráběly velké pro lov štik a candátů, tak s postupem doby se i zmenšovaly. Tím se staly použitelné pro lov pstruhů. Lovil jsem s nimi určitě už před dvaceti lety. Nebyly na pohled tak pěkné jako ty dnešní, ale účel plnily na jedničku. Tenkrát jsme ještě neměli tak vyladěné vybavení. Myslím tím hlavně gramáže prutů, sílu vlasce atd. Dnes už jsem to trochu vylepšil. Tedy, doufám.
Nicméně dnes jim tolik času u vody nedávám a více se zaměřuji na jiné ,,gumky“. Možná to je škoda. Ale neustále je vozím s sebou, co kdyby…

Twistery a banja stále patří mezi úspěšné nástrahy


Zatížení a způsob tažení jsou velmi podobné jako u smáčků. Mají ovšem jednu výhodu. Pokud je zastavím v proudu, tak díky měkkému ocásku neustále pracují. Smáček je v ten moment bez pohybu a může se stát v některých případech nezajímavý.
Při lovu potočáků jsem měl vždy rád přírodní a skoro bych řekl, že tmavší barvy. Pro nasazené ryby bílé a nebo svítivě zelené nebo růžové. Asi bych jim věřil i dnes.

V brzkém jaru chutnají duhákům i banja



Můj tip: Dnes jsou vody prohazovány spoustou nástrah, ovšem jsou si dost podobné. Zkuste malého twistera na místech, kde jste na něj nikdy nechytali, třeba vás to mile překvapí….
A nebuďte zbytečně rychlí při pohybu nástrahy tokem…


Nymfy

Také malé nymfy se stávají hitem pro lov pstruhů. Nymfa, kterou někteří závodníci nazývají slangově ,,šváb“, je velmi zajímavá nástraha. Původně byla vytvořena hlavně pro lov okounů a black bassů, ale osvědčila se i při lovu na pstruhových vodách. Funguje dobře jak na tekoucích revírech, tak na stojácích.

Barevná škála nymf nabízených firmou Berkley

 

Lov ale není zase tak snadný. Vedení nástrahy je velmi podobné jako při lovu se smáčky. I zde si můžeme zvolit libovolnou zátěž hlavičky a délku háčku. I s nymfou se dá lovit se zátěží mimo nástrahu. Na pstruhových přehradách se často loví s přídavnou zátěží a před nebo přímo na háček se umístí kousek polycelonu. Běžně se tomu říká "lov na podvázku". Lze ho provozovat s jakoukoliv gumovou nástrahou. Nástraha zůstává neustále ve sloupci. Délkou návazce volíme výšku nade dnem.


Já si s nymfami velmi hraji. Upravuji si velikost tělíčka a počty nožiček. Na každé vodě platí jiná pravidla. Pokud ryby berou velmi opatrně, tak je zmenšuji na minimum. Také se zásekem nespěchám. Pokud je ryba nástrahou zaujata, tak ji jen tak nepustí. Jakékoliv uspěchání znamená vytržení nástrahy z rybích úst.

Krásný siven ulovený na poháru Lovy


Osobní zkušenost : Hlavičky si pro lov vytvářím sám. Používám streamrový háček a tungstenovou kuličku. Postavím si tak různě těžké hlavičky s různou velikostí háčků. Ze zásady používám háčky bez protihrotů. Myslím si, že s nimi mám větší úspěchy při vylovování než s protihroty. Ochrana ryb je ale také na místě. Nástrahu velmi lehce vyprostím a ryba plave dál.
Často ryby při záběrech za nástrahu tahají, a ta se neustále stahuje do obloučku háčku. Ryba pak nedobere. V tento moment stačí přilepit nástrahu sekundovým lepidlem k hlavičce.


K lovu s gumovými nástrahami používám prutů s jemnou špičkou. Jelikož nástrahy nejsou nijak těžké, tak je důležitá citlivá špička. Nemám pro tento lov v lásce zrovna ,,žvejky“. Většinou volím mezi vrcholovou a středovou akcí. Také vlasec není nutné používat silný. Z vycházek s kolegy závodníky vím, že ideál je 0,10 - 0,12 mm. Při lovu větších a nasazených ryb je optimální 0,14 mm. Tím však nikoho nechci k těmto vlascům nutit. Je nejdříve dobré si takové vybavení osvojit. K slabým vlascům je důležitý kvalitní naviják s velmi jemnou brzdou. Bez toho bychom o spoustu ryb přišli už při záběru.

Barevně výrazné nymfy jsou úspěšné na čerstvě vysazené ryby

 


Rada na závěr: Nevyhýbejte se lovu s gumkami. Pokud jim jen trochu uvěříte, tak se stanou velmi důležitou součástí vašeho vybavení. Lov s nimi dokáže být velmi zábavný a nikdy nebude jednotvárný. Učte se přisvojit si neustále sledování chodu nástrahy vodním sloupce a vždy hledejte vhodný způsob pohybu. Nikdy nefunguje stále stejný pohyb nástrahy, každé místo je přece jiné…..



Přeji hodně štěstí při lovu.

Text i foto: David Maixner - dam