Pokud se musíme dívat na vynaložené prostředky, pak cena 10,- až 15,- Kč za utržené  feederové krmítko začne brzy budit naši pozornost.
Většinou se vyrábí feederová krmítka z drátěného čtvercového pletiva, dole zatavená do olova. Doma to ale málokdo zvládne. Musíme na to mít nějakou formu, přesněji řečeno, musí to být několik forem, dle požadované váhy krmítka.
Také jde olovo a klec nějak sdrátovat, ale zase to není ono. Klec je pak stejně k ničemu a pokud ne, tak musíme být hodně zruční.

Jak vyrobit pevnou klec a libovolně k tomu přidat olovo, to je velký problém. Nezbyde nám než si zajít do obchodu a …


Já jsem zápasil se stejným problémem. Při odlévání to všude nezateklo, popálil jsem se o tekuté olovo, když to zrovna nějak prsklo a výsledek nestál stejně celkem za nic.
Pak mě napadl následující postup. Myslím, že to někdo ocení a když ne, tak mi to nevadí. Mně to tak vyhovuje a to je hlavní!



Tak tedy ten postup:

1. Vystřihneme si z drátěného pletiva  polotovar. U mě to bylo dle sehnaného pletiva čtyři čtverečky na délku a pět na šířku. Stříháme uprostřed ok tak, aby okolo trčely kousky drátků – viz foto.

 


2. Z nějakého pevnějšího, ale i trochu ohebného plastu o síle 1 mm si nařežeme několik proužků třeba o šíři 28 x 85 mm.
U jednoho z nich si vyměříme pečlivě rozteč jednotlivých ok a po označení vyvrtáme dírky. To bude náš Mustr 1- viz obrázek.

 


3. Srovnáme třeba osm až deset těchto obdélníčků plastu a sepneme z obou stran nějakými jednoduchými svěrkami. Nahoru přijde Mustr 1. Po pečlivém srovnání provrtáme všechny naráz vrtákem průměr 1,5 mm. Nesmí se nám to během vrtání pohnout.

 


4. Nyní vezmeme jeden vyvrtaný obdélník (Mustr 1 si pečlivě uschováme a rovněž i jednu síťku jako vzorek). Zastrčíme do vyvrtaných dírek trčící konce drátků a zahneme je proti sobě vpředu a vzadu.

 

Prostřední rovněž ohneme kleštěmi - kam, to už je jedno, ale všechny ohnuté konce drátků musí ležet podélně.
Síťku ohýbáme třeba přes kousek násady od koštěte nebo něco kulatého o průměru kolem 25 mm. Tím máme hotovou pevnou klec. Jde to rychle a za chvíli jich máme třeba 10 ks připravených pro další zpracování.

Vzadu zahneme trčící drátky do vnitřního průměru krmítka (nevyplavuje se tak rychle krmení) a vpředu ohneme přes hranu dozadu, nebo zastřihneme - viz foto.

 


5. Nyní si nastříháme nůžkami na plech plátky olova. Stejně ale tam můžeme dát i kousky jinak silného obyčejného plechu.
Kde ale sehnat olovo? Pláty olova se dají sehnat ze starých silných oplášťovaných kabelů. Jen se to musí jemně vyrovnat kladivem. Pokud to rozstřihneme na kousky třeba 28 x 85 mm, tak jen vyvrtáme do obou konců dvě a dvě dírky 1,5 mm pro protažení drátu.
Pokud budeme chtít menší váhu, tak ustřihneme třeba 20 x 85 mm a rozklepeme kladivem do šířky nebo to necháme tak.

 


6. Z drátu (včelařského 0,8 mm) pak ustřihneme cca 20 cm, uprostřed ohneme a zkroutíme oko, za které krmítko přivazujeme. Kdo chce, vloží si do něj nějaký gumový o-kroužek.
Pak provlékneme oba konce dírkami v olovu nebo plechu a přidrátujeme ke kleci zespodu.

Musí se samozřejmě zase použít vrtačka a udělat si do plastu také pomocnou dírku na provlečení drátu. Drát otočíme za první oko, dole a protáhneme dozadu - postup je zřejmý.



7. Také se nabízí postup provrtat vpředu a vzadu dírku pro M3 šroubek a přitáhnout olovo nebo plíšek prachsprostě dvěma matkami. (Mustr2  na vrtání dírek si také někam uschováme).

 

Pak jen stačí sebou nosit několik plíšků nebo olov dle síly proudu v řece - to už nechám na každém z vás – a věřím, že si to vylepšíte ke své dokonalosti.
Pokud ano, tak se pochlubte, ať z toho také něco máme.



Na závěr ještě poznámka vrtalům: když si něco funkčního umím udělat sám, tak mám z toho větší radost, než když si zajdu jak poslušné pako koupit to do obchodu, kde mi kdekdo diktuje nejen ceny, ale i to, že vše jiné je špatně! Ale stejně- jak pravil klasik: „Peníze jsou vždy až na prvém místě !“


Text i foto:  Josef Novák - rysTR