Částí své osobnosti jsem muškař a proto mne zajímá pohled na tyto otázky i z jiných úhlů. Shodou okolností jsem se setkal s podobně smýšlejícími kolegy, kteří měli v úmyslu založit klub. Jeho podstatou by bylo hledat nové pohledy na věc, rozšiřovat obzory a zvyšovat naši odbornou úroveň. Slovo dalo slovo a po nějaké době byl Muškařský klub Karlovy Vary na světě. Klub se snaží pořádat různé akce, ať už jde o čištění břehů Rolavy, snahu o návrat střevle potoční do našich toků, ale i rybářské výpravy nebo pořádání akcí, na kterých se pravidelně scházejí podobně smýšlející jedinci.

 

Významné místo v našem kalendáři zaujímá Karlovarské muškařské fórum, které budeme letos pořádat již pošesté. Vždy se snažíme sestavit program obsahující zajímavá témata, která přednášejí odborníci patřící ke špičce ve svém oboru. Při výběru přednášejících se neomezujeme pouze Českou republikou, ale zveme zajímavé osobnosti z celé Evropy, což nám umožňuje pozvat odborníky na různou problematiku.

To, že se nám daří držet vysokou úroveň, dokládá i následující článek jednoho z účastníků 5. KMF Jindry Lacka:

 




5. Karlovarské muškařské fórum navázalo na tradici minulých ročníků a nastavenou laťku prémiové muškařské akce v České republice. Formát fóra byl obdobný jako v posledních letech - sobotní program začal v odborné rovině a odpoledne pokračoval vstupy zahraničních hostů. V neděli pak byly na programu venkovní aktivity.

Odborná část přinesla zajímavé informace o fungování a ochraně našich vod. Bylo zajímavé, že tuto část KMF si přišla poslechnout řada účastníků, kteří třeba až tolik nemuškaří, ale mají velký zájem o ochranu přírody. Na mě osobně udělaly největší dojem vstupy pana Miloše Holuba z CHKO Slavkovský les o odstranění jezu v Bečově nad Teplou a paní Martiny Koubové z AOPK o problematice kormorána velkého.

Zrušení jezu na Teplé bylo zajímavé tím, že šlo o vítanou vlaštovku proti trendu zvyšování regulace našich řek a také se během něj ukázalo, jak je to složitý proces, náročný na čas, peníze a energii účastníků. Problémy, které bylo třeba překonat - pro občany Bečova představoval jez místo ke koupání a posléze vítaný zdroj příjmů (do majetku obce vstoupil vyhláškou o nalezení objektu, jeho odprodejem radnice získala 30 000 Kč) a pro ochránce přírody vyznačoval hranici evropsky významné lokality pro vranku - mi přišly jako obtížně uvěřitelné. Velmi jsem proto ocenil, že se podařilo tento projekt dotáhnout do cíle a že jeho účastníci mají nadále energii v odstraňování říčních překážek v povodí Ohře pokračovat.

Ing.Miloš Holub, Ph.D.


Již na úvodu přednášky paní Koubové jsem ocenil její odvahu postavit se před místnost plnou rybářů a a pohovořit o ochraně kormoránů. Vzhledem k tomu, jak silné emoce jsou u rybářů s tímto černým ptákem spojeny, určitě nebylo snadné hovořit o potřebě jeho ochrany. Překvapilo mě proto, když jsem se dozvěděl, že důvodem přetrvávající přísné ochrany kormorána není jeho vzácnost, ale tlak rybářů (respektive rybníkářů), kteří mají zájem na jeho ochraně, aby mohli nárokovat od státu způsobené škody. Ministerstvo životního prostředí opakovaně navrhovalo zrušení ochrany. Naopak zklamání pro mne představovalo konstatování faktu, že zde v České republice toho pro zmírnění dopadů kormorána na naše revíry nemůžeme moc udělat: střílení či plašení kormoránů nefunguje a přirozenou ochranu řek - zamrznutí ledem - jsme ztratili jejich regulací a tepelným znečištěním od přehrad a vodních elektráren.

Ing. Martina Koubová

 

Odpoledne pokračovaly přednášky zahraničních hostů. První byl René Gerken, který nám představil lov mořských pstruhů v dánských řekách. Lov pstruhů v Dánsku na moři si získal mezi českými rybáři popularitu. Jejich lov v řekách je však odlišný, protože pstruzi ve sladké vodě nepřijímají potravu a je proto potřeba je k záběru přimět nástrahou, která je spíše dráždivá nežli imitativní. Šance na úspěch je vyšší za tmy než přes den, takže se chodí lovit v noci s baterkou čelovkou.


Další přednášku měl Lee Cummings, který nám představil lov cípalů (Mullet) na umělou mušku. Tyto ryby se v Anglii loví v parném létě v ústí řek za odlivu, kam připlouvají za drobnými krevetkami, žijícími v bahenních nánosech. Lee nám velmi humornou formou popsal chování a bojovnost cípalů - působí dojmem ryby, která jede současně ve steroidech a amfetaminech. :-)

Lee Cummings


Poslední sobotní přednášku měl pan Philipp Sicher, který nám představil problematiku stavby dvouručních lososových prutů ze štípaného bambusu. Nejedná se o jednoduchou otázku - největší výzvou je pro stavěče hmotnost prutu. Štípaný bambus jako materiál je o hodně těžší než grafitový laminát a kovové spojky velikosti plechovky Red Bullu váhu prutu ještě zvyšují. Ke snížení hmotnosti pomáhá nahrazení spojek z niklového stříbra titanovými a zvýšení počtu štěpů prutu z 6 až na 24 na jeden díl. Stavba takového prutu zabere přibližně 250 hodin velmi kvalifikované práce.

Philipp Sicher

 

V neděli následovala praktická část - Lee Cummings nám předvedl techniku spey hodů s lososím prutem a René Gerken hody switchovým prutem pro lov na dánských řekách. Bylo zajímavé se pobavit jak o samotné technice hodů, tak o etice lovu na lososy: například jsme se dozvěděli, že k dobrým mravům patří omezit hody z vody a zbytečně tak neplašit ryby ostatním rybářům, kteří za den lovu vydali nemalé peníze. Stejně tak nepatří k dobrým mravům dělat příliš daleké hody přes celou řeku, protože druhý břeh řeky je součástí jiného úseku a ryby u něj patří někomu jinému než nám.

 

Následovala poslední formální část programu - a sice bohatá tombola. Hlavní cenou byl krásně zpracovaný vázací stolek, který věnoval pan Šebesta z FM Fly. Dále pak pokračoval volný program - nácvik házení na blízkém hřišti.
 
 Co zbývá říci na závěr? Pátý ročník muškařského fóra u mne zcela naplnil očekávání, sešel jsem se s řadou starých přátel a navázal kontakty nové, dozvěděl jsem se zajímavé infomace ze života a ochrany ryb a od zahraničních hostů jsem si rozšířil své muškařské obzory o druhy ryb a metody lovu, které jsem znal jen z časopisů. Budu se těšit na příští ročník a přeju organizátorům z MKKV, aby se jim podařilo vysoko nastavenou laťku udržet a do budoucna uvítat ještě více přednášejících, ale i hostů.




Doufám, že článek každému přiblížil průběh minulého fóra. Je nám trochu líto, že ačkoli je program fóra velmi zajímavý a přednášející jsou opravdu fundovaní, je účast na takovéto v ČR ojedinělé akci relativně malá. Je velmi smutné, že přednášející jsou ochotni přijet z celé Evropy a ti, pro které jsou přednášky určené, sedí raději u klávesnice a nadávají na poměry kolem v teple domova…

Ty, kdo mají zájem se opravdu něco dozvědět, osobně zvu na

6. ročník Karlovarského muškařského fóra, které se bude konat 24. - 25. března 2012.

Přijďte se nejen dozvědět něco nového, ale i pobavit, poznat nové přátele a podpořit akci, která se snaží posunout úroveň rybařiny v naší zemi o kousek výš.


Text: Bohumil Graman – Bobo-Falknow
Foto: účastníci 5. ročníku KMF