Práce poroty byla tentokrát zajímavá v tom, že vzhledem k pracovnímu vytížení jejích členů jsme se pokusili vyhodnotit soutěž korespondenčně. Ukázalo se, že to má jednu zásadní vadu - trvá to dlouho :-)

Spory o výběr vítězných snímků byly poměrně složité. Tentokrát se neobjevily obrázky, které by šlo považovat za jasné favority a navíc část fotek byla zaslána ve velmi malém rozlišení. Tady bych soutěžící poprosil - zasílejte nám snímky minimálně ve velikosti 800 bodů po delší straně (ale raději víc), aby se dala alespoň trochu ohodnotit jejich technická kvalita. Jinak se v podstatě automaticky vyřazujete ze soutěže.

Z dalších rad, které se snažím v úvodu každého článku nezištně poskytnout, bych zmínil následující: držte se tématu.

Osobně jsem vůbec neměl snahu protlačovat třebas i pěkné krajinky na přední příčky soutěže s názvem "Rybář v zimě". Pokud už na snímku rybář jako takový není, měla by být alespoň cítit jeho přítomnost - třeba v podobě marné snahy vydlabat splávek zamrzlý v ledu, která doslova čiší z vítězné fotografie.

 

Vítězná trojice vypadá takto:

 

 Krutá zima - autor obi - číslo 819 - První místo


Osobně jsem tuto fotografii navrhl jako vítěznou a porota se na tom celkem shodla. Je kompozičně dobře zvládnutá, působivá a snaží se předat atmosféru zimy dokonce ve více rovinách - mráz, led, marnost rybářova počínání, hra světel a stínů...

Snímek dostal i hodně preferenčních hlasů od návštěvníků, takže těch, kdo ocenili jeho kvality, je evidentně víc.

 

 Bez prutu - autor Matess - číslo 838 - Druhé místo


Pěkná ryba, slušná fotka a hlavně - vše dotažené a provedené s rozmyslem. Scéna je dobře komponovaná, nikde nic nepřekáží, neutíká z obrázku, vše má svůj prostor. I expozičně se fotka povedla. Dobře odvedená práce, byť trochu popisného charakteru.

 

Šebánek fishteam na prosincové výpravě - autor alabastr - číslo 860 - Třetí místo


Tenhle snímek se líbil hlavně Davidovi a Radkovi Havlíčkovým. Fakt je, že je to pěkné skupinové foto s atmosférou, dobře zvládnutými barvami (i co se naaranžování skupiny týče) a je tu i určitá práce s hloubkou ostrosti.

Snímek možná není nic objevného, ale i takovéhle fotky k rybařině patří a tahle je svého druhu povedený exemplář.

 

Dál už jako vždy následují snímky řazené podle čísel bez pořadí - jen aby bylo vidět, kdo další se ještě mohl ucházet o prvenství a proč na něj z pohledu poroty nedosáhl.

 

 

Snímek 801


Snímek 852


Snímek 887

Tyto spíše krajinářsky laděné snímky sice vůbec nejsou špatné (nejlepší je podle mého názoru č. 801), ale trochu se rozcházejí se zadáním soutěže. Rybář v zimě tam prostě chybí. Kvůli jednotnému komentáři jsem je oddělil od ostatních.


Snímek 811
 

Tohle je působivá fotografie, která mohla tvrdě konkurovat snímku na 2. místě. Je daleko syrovější, emotivnější a mnohem víc z ní dýchá zima. Brrr...

Bohuže si ovšem žádala vynaložení jisté energie na finální úpravy (snímek nahoře je původní, dole jsem provedl ořez a upravil "úrovně"). Tak, jak byla vložena, působí trochu nedotaženým dojmem.


Snímek 859


Zajímavá a nápaditá scéna, která je ale špatně nakomponována. Sněhulák i s lodí je natlačen doprava doslova "nadoraz", zatímco na levé polovině snímku prakticky není nic důležitého.

Navíc bych fotku ořízl tak, aby zmizel kousek domu u horního okraje.


Snímek 861


Tenhle snímek má skvělou atmosféru, ale klíčová osoba, kterou je rybář vpravo, "utíká" ze záběru. Jeho obličej, jeden z nejdůležitějších prvků obrazu, si zaslouží prostor a nějaké zakomponování do plochy. Tady je hanebně odsunut kamsi do rohu, což je obrovská škoda.


Snímek 863


Snímek se skvělou živelnou atmosférou, ale technicky a kompozičně poněkud slabší. I tak ale mezi ostatními docela vyčníval.


Snímek 865


Fotka je tmavá a pokusem o vytvoření dojmu vinětace objektivu (tmavé rohy) si autor zamlžil hlavní motiv, kterým je rybářka. Ta by si navíc na ploše snímku zasloužila kapku víc místa.


Snímek 867


Tady by si to chtělo pohrát s kompozicí, podkladem, světlem...

Prut není ryba, takže na mrazu netrpí a na rozdíl od nádraží ho lze poponášet, rovnat, natáčet. Fotečka působí trochu obyčejně, určitě by se z toho dalo vytěžit víc.


Snímek 877


Dobrý motiv snímku, ale kompozice poněkud skřípe. Asi bych kolem takhle zajímavé scény chvilku kroužil a pokusil se najít zajímavější úhel. Možná bych přitom posunul tašku v popředí a stoličku v lodi.

Něco málo by se dalo zachránit i ořezem (všechny důležité věci na fotce pokrývají zhruba čtvercový prostor).


Hotovo. Nezbývá než poděkovat všem věrným a snaživým čtenářům, kteří se dočetli až sem a za měsíc na shledanou nad fotkami z dírek.

 

Text: M. Horáček - Osprey

Foto: jednotliví autoři