Martin Chmelík, který je vášnivým rybářem, stál u zrodu obou veletrhů, které se v lednu 2012 v Praze uskuteční


Martine, zaujal mne název veletrhu, MODERNÍ RYBÁŘ. Co stojí za tímto názvem?
Když jsem přišel s myšlenkou nového veletrhu, hlavou se mi honilo mnoho věcí. Ale asi tím nejpodstatnějším bylo to, že by bylo v dnešní ekonomicky složité době chybou orientovat se pouze na veletrh. MODERNÍ RYBÁŘ není tedy pouze veletrhem, ale projektem, který bude rybolov propagovat celoročně. Zkrátka je to takový moderní pohled na budoucnost veletrhu s rybářskou tematikou. Odtud tedy název MODERNÍ RYBÁŘ.



Hovoříš o celoroční propagaci. Co to obnáší?
Nejsilnější stránkou projektu bude samozřejmě veletrh. Ale jak možná již někdo zaregistroval, v minulém roce se uskutečnil premiérový závod MODERNÍ RYBÁŘ CUP, který byl primárně určen pro naše obchodní partnery, tedy pro vystavovatele. Bylo to velmi příjemné přátelské setkání. Do budoucna máme s tou akcí další plány.

Momentky ze závodu Moderní rybář cup



Prozradíš jaké?

Pro nadcházející ročník plánujeme otevření závodu veřejnosti. Součástí tohoto závodu budou promo akce vybraných značek s následným testováním. Do testování chceme zapojit veřejnost. Smysl této akce spatřuji v setkání oficiálních distributorů, prodejců a koncových zákazníků. Do budoucna mám další plány, rád bych vybudoval něco jako věrnostní systém, který by měl fungovat na základě registračních karet MODERNÍ RYBÁŘ. Ale to hodně předbíhám.



Martine, vraťme se k veletrhu.  Jaká je situace?

Dnes je situace okolo veletrhu velmi pozitivní. Řekl bych, že díky obrovské podpoře všech našich partnerů, odborných poradců a hlavně vystavovatelů se podařilo zrealizovat projekt, který bude pro všechny rybáře svátkem.

Holešovické výstaviště, kde se veletrh koná

Hovoříš o všech rybářích…

Ano. Když se podívám na skladbu vystavovatelů a na sestavený doprovodný program, pak je veletrh průřezem všech rybolovných technik. V minulosti jsem velmi často slýchal názory, že ten či onen veletrh byl zaměřen hlavně na kaprařinu, že tam bylo málo pro vláčkaře, nic pro muškaře atd. Jsem velmi rád, že veletrh MODERNÍ RYBÁŘ skutečně nabídne pohled na všechny rybolovné techniky.



To je příslib do budoucna, ne?
Věřím, že ano. Máme smluvně vázáno několik prestižních firem i na rok 2013 a také se na veletrh přihlásilo několik firem, které v posledních letech nevystavovaly, nebo se prezentovaly na jiných akcích. Těší mne, že máme velmi slušně zastoupenou oblast muškariny. Návštěvníci se mohou těšit např. na soutěž ve vázání streamerů. Na své si přijdou milovníci přívlače, plavané, feederu, sumcařiny, mořského rybolovu, ale i často zmiňované kaprařiny.



Zaregistroval jsem, že se na veletrhu budou prezentovat firmy, které jsem na výstavách dlouho neviděl.
Ani nevíš, jak mne to těší. Důvěra, kterou tyto firmy do projektu MODERNÍ RYBÁŘ vkládají, je pro mě zavazující a motivující do další práce. Věřím, že budou návštěvníci spokojeni, a že je značky DAIWA, CORMORAN, DAM, ALBASTAR, LOWRANCE, EAGLE, LOS-CORMORAN či DRAGON potěší.



A co další značky?

Samozřejmě nemůžu opomenout ani další prestižní značky jako jsou SHIMANO, MIVARDI, TRABUCCO, IMPERIAL BAITS, RAPALA, HUMMINBIRD, POWER PRO, MINN KOTA, FLADEN, ROBINSON, OWNER, JIG SWENSON, KRYSTON, KORDA, FOX, G LOOMIS, SOUL, CARP'O, AMIAUD, ESOX, STRIKE PRO, CLIMAX, PETZL, PINEWOOD, LED LENSER, STONFO, KINETIC, DYNAMITE BAITS, HOOKSTAR, ESCA, STORM, EXTRA CARP, MAPSO, FALCON, GOLDY, TOMMI-FLY, FISH SKULL a mnoho dalších. Celkem bude na veletrhu zastoupeno okolo 220 značek.



Jaký je připraven doprovodný program?

Tak na ten jsem pyšný a musím poděkovat všem, kteří se na přípravě podíleli. Velký dík patří Zdeňkovi Edelmannovi z CK PEPA,  serveru CHYTEJ.cz, firmě DAIWA a dalším. Návštěvníci se po dvou letech mohou těšit na přednášky Volkera Dapoze, jednoho z největších odborníků na rybolov v Norsku. Milovníky přívlače potěší přednášející ze Švédska Greger Jonson a Gunnar Ahlström. Miguel Sanz ze Španělska a Pavel Tomi pak potěší sumcaře. A bylo by neslušné nejmenovat Jiřího Ouředníčka, Tomáše Blažka, Michala Tichého, Miroslava Horáčka, Davida Maixnera, Tomáše Sýkoru, Jana Kretka, Zdeňka Hofmana. Rád bych také chtěl informovat o velmi atraktivních soutěžích.



To jsi mi vzal další otázku…
Pro návštěvníky jsme připravili několik soutěží a velmi lákavé ceny. Soutěže probíhají již od listopadu a do této chvíle byl mezi výherce rozdělen „rybářský vercajk“ v hodnotě přes 50 000 Kč. Další soutěže probíhají a je možné se do nich zapojit. A pokud na veletrh návštěvníci zavítají, mohou se těšit na okamžité výhry. Firma VIPA připravila soutěž „Na veletrh MHD, domů skútrem, aneb Za woblera skútr“, firma FISH-PRO (Mivardi) realizuje soutěž o ceny v celkové hodnotě 500 000 Kč.



Přiblížíš prostory holešovického výstaviště?

Úvodem této otázky bych chtěl čtenáře upozornit, že se nejedná o Veletržní palác, kde se konala rybářská výstava v minulosti. Veletrh MODERNÍ RYBÁŘ se koná na výstavišti PRAHA-HOLEŠOVICE, v prostorách Průmyslového paláce. Toto výstaviště snad každý zná, vždyť kdo by nebyl např. na Matějské pouti či na hokeji ve Sportovní hale, nyní Tesla aréně. Prostory pro veletrh tohoto typu jsou ideální, haly v secesním stylu dodají veletrhu patřičný lesk. Návštěvníky jistě potěší kvalitní zázemí, dobré gastronomické služby, snadná dopravní obslužnost a parking v těsné blízkosti výstaviště.



Jak se návštěvníci na výstaviště dopraví?

Pro mimopražské návštěvníky bych asi doporučil dopravu MHD. Ve spolupráci s DP Hl. m. Prahy jsme připravili Veletržní linku, která bude ZDARMA v provozu po celou dobu veletrhu na trase Nádraží Holešovice – Výstaviště Holešovice v 15. Min. intervalu. Ideální je tedy auto zaparkovat na okraji Prahy na záchytných parkovištích P+R a trasou metra „C“ se dopravit na stanici Nádraží Holešovice. Tam se přestoupí na Veletržní linku, která návštěvníky doveze před pokladny výstaviště Praha – Holešovice.



Jaká je výše vstupného?

Základní vstupné je 150 Kč, pro držitele Poukázek na zlevněnou vstupenku pak 100 Kč. Vstupné platí i na souběžné veletrhy DIVING a BOAT EXPO.



To je co za veletrhy?

Oba veletrhy jsou zaměřeny na vodní sporty a potápění. Návštěvníci rybářského veletrhu budou mít možnost prohlédnout si lodě, čluny a pramice, které velmi často při rybolovu využívají. Tahákem bude nabídka společnosti Magická modrá, která bude nabízet velmi výhodně zkušební ponory pro rybáře. Po základním kurzu Vás pak zkušený instruktor vezme na oblíbenou lokalitu a ukáže svět pod hladinou. No, kdo by z rybářů nechtěl vidět, kde chytá a co se pod hladinou odehrává. :-))



Ještě se vrátím ke vstupnému. Kde je možné získat Poukázku na zlevněnou vstupenku?

Tyto poukázky byly primárně určeny pro předplatitele časopisu RYBÁŘSTVÍ. Po úvaze jsme však vytiskli dalších 20 000 poukázek, které jsme rozeslali na cca 70 MO ČRS. Vybrali jsme především větší MO, nebylo v našich silách obeslat všechny MO. Takže se omlouváme těm organizacím, které jsme nevybrali. Jinak veškeré podrobné informace o veletrhu jsou k dispozici na nových, interaktivních stránkách veletrhu http://www.modernirybar.cz

 


Co říci závěrem?

Osobně bych chtěl poděkovat všem, kteří se podílejí na zrodu nové tradice. Obrazně řečeno, byť nám bylo do řeky naházeno mnoho klacků, vázek je nakonec minimálně. :-))
Věřím v úspěch a budoucnost projektu, protože mám kolem sebe prakticky celý tým, který při mně stál v minulosti. Toho si moc cením. Věřím, že veletrh, který pro návštěvníky připravujeme od léta 2011 bude úspěšný a budou s ním spokojeni všichni zainteresování. A jak jsem říkal, MODERNÍ RYBÁŘ není pouze veletrh, s MODERNÍM RYBÁŘEM se rybáři budou potkávat po celý rok.



Děkujeme za rozhovor.

 

Otázky kladl: David Havlíček