Jaký kajak na mořský kayakfishing?

Nepředpokládám, že by bylo hodně těch, kteří mají možnost mít doma více typů kajaků, aby mohli volit podle druhu vody, na kterou se chystají. Nicméně, pokud vím, připravuje se projekt půjčovny rybářských kajaků a pak tedy bude možné si kajak pro podobnou dovolenou i vybírat.

Sassnitz - čekání na trajekt, kajak na střeše je naplněný věcmi


Před vyplutím, nastrojený kajak Coosa v maríně


Malá treska polack a ... ponožka

 

Já jsem si do Norska vezl mnou velmi oblíbené plavidlo Coosa od Jackson Kayak. Jde o říční typ se slušným kompromisem mezi rychlostí a stabilitou. Ani zdaleka se nepodobá mořským speciálům, ale svou úlohu zvládla "Čůza" za panujících podmínek velmi slušně. Říční kajaky na moři svým tvarem nekrájí vlny, což způsobuje větší houpání a ztrátu rychlosti. Já jsem měl možná extrémní štěstí na počasí, vlny nikdy nebyly větší něž stopu, snad s výjimkou posledního dne, kdy byly jen o málo větší.


Vhodnější na moře budou kajaky štíhlejší a delší, s úbytkem stability se musí rybář vyrovnat svou zkušeností. Novinka v nabídce Jackson Kayak - jezerní Cuda by, myslím, byla téměř ideální.

Nedávno jsem měl možnost strávit den na šlapacím kajaku a hned mne napadlo, že by mi tehdy na moři ušetřil dost sil a také času, kdy bych i při přesunech mohl držet prut v ruce a věnovat se mu. Třeba takový Mariner 12.5 Propel Angler od Native Watercraft by byl dobrou volbou – mimo jiné i proto, že v podstatě dvojitý kýl této lodi přidává výrazně na stabilitě.

Cestou do Norska jsem na trajektu trávil čas debatou s chlapíkem, který má patentován mořský kajak, který lze dokonce složit do letadla, a s kterým najezdil stovky kilometrů okolo Grónska. Na svých cestách také z kajaku loví ryby, nicméně jeho kajak je konstruován pro rychlost. Prohlížel si detailně můj kajak a pro mořské rybaření k němu neměl výtku.

Coosa mi také během cesty do Norska a zpět posloužila jako úložný prostor a úspěšně suplovala na střeše auta takzvanou rakev. Do trupu jsem vložil všechny naše pruty a napěchoval plovoucí oblek, bundy, neoprenové broďáky a další neskladné oblečení.

 

Jedna z desítek povinných čůracích zastávek


Ani po řadě hodin se mi z pohodlného křesla Coosy nechtělo


Štítník a ponožka


Co na sebe na moře na kajak?


S výběrem oblečení jsem se trochu potýkal. Bohužel finanční situace mi zatím nedovolila pořídit speciální nepromokavou bundu a další oblečení, které používají právě mořští kajakáři. Také se přiznám, že plovací vesta nepatří mezi mé oblíbené části výbavy. Nakonec jsem si vypůjčil plovoucí oblek, které zná asi většina rybářů, jezdících do Norska. Pozor - některé plovoucí obleky nedokáží nahradit záchrannou vestu! U těch, které ano, je to uvedeno na rozměrné nášivce, kterou najdete uvnitř obleku a kde jsou popsány jeho vlastnosti a další informace. Výborné jsou pak takzvané suché plovoucí obleky.

Nicméně ideální je to zmiňované speciální nepromokavé, ale dýchající oblečení na seakayaking. Třeba něco takového:

http://www.hgsport.cz/produkt/north-cape/394

a k tomu plovací vesta s vysokými zády. Moje nevhodné těžké boty pak lze nahradit neoprenovými vysokými botami, třeba Hiko Wade plus.


Zkušenost ničím nenahradíš


Na kajaku se může opravdu přihodit ledasco. Při letní rybačce na Slapech je z neplánované koupačky okamžitě spíš zdroj legrace. Jakmile se ale převrátíte do desetistupňové vody pár set metrů od břehu, jde všechna sranda stranou. Doporučuji si na vlastní kůži vyzkoušet a naučit, co budete dělat, až ta chvíle nastane. Já jsem se tedy v letním vedru nabalil do plovoucího obleku a dalších propriet, spustil kajak na vyhřátou hladinu a následně se překlopil. Dostat se zpět na převržený kajak je v podstatě jednoduché, tedy pokud si to pěkně v teple nacvičíte. Pro hledání správného fíglu ve vlnách ledového oceánu nebude čas a panika je velký nepřítel.

Další zastávka na vyvenčení

 

Sed nízko nad hladinou umožňuje fotit pod vodou

 

Makrela zakrývá ponožku

 

Co není přivázáno nebo neplave, je ztraceno

Hned během prvních dvaceti minut na moři jsem získal bolestnou zkušenost - co neplave a není přivázáno, je ztraceno. Z kapsy mi vypadl vyhazovací nůž. A staří praktici radí přivazovat i to, co plave.

I když pominete nešikovnost a nebudete házet věci přes palubu, na vodě se může stát cokoliv. A až se budete drápat zpátky na převržený kajak nebo budete taženi k obzoru metrovým halibutem, pak nebude čas starat se o pádlo nebo jinou věc, která se pohupuje na vlnách kus od vás. A pak může jít také o život.
Skvělou službu mi dělaly třeba obyčejné automobilové gumicuky. Protože i chvilku nepřivázaný kajak může být rychle ztracenou věcí.


Všechno raději dvakrát

Na moři a v Norsku speciálně, se dokáží povětrnostní podmínky změnit během okamžiku. Většina rybářů jezdících na sever to zná, ale na kajaku to všechno platí dvojnásobně. Osvědčilo se mi ověřit si z nejméně dvou zdrojů čerstvou předpověď počasí. Občas se stávalo, že informace ze dvou meteorologických serverů nebyly totožné a nastalo ověřování na dalších místech.
Dubloval jsem i spojení - měl jsem jak mobilní telefon, tak vysílačku s dosahem 8 km. Hodí se i zanechávat u někoho na břehu informace o plánované výpravě, kde zhruba se budete pohybovat a kdy se budete vracet. Pokud plán změníte, informujte o tom vysílačkou nebo telefonem.
Samozřejmě je dobré mít v hlavě nebo na papírku, jak během dne bude probíhat příliv a odliv a jak to bude se západem slunce.
Já jsem strávil na kajaku báječné hodiny klidné samoty. Nicméně, pokud je to možné, ve skupině nebo alespoň ve dvou budete bezpečnější. A možná budete mít na památku i jiné fotky, než sbírku pohledů na vlastní ponožky :-)

Tentokrát jsem si ponožku nevyfotil sám

 

Vláčel jsem i ze břehu

 

Večerní kouzlo po nepříliš úspěšném dni s mušákem

 

Konečně k rybám

Asi nemá cenu popisovat rybolovné způsoby použitelné v Norsku na moři, to je volba každého, dle jeho gusta. Já jsem si užil skvělou zábavu při vláčení s lehkým (skoro až UL) proutkem. Zdolávání makrel na tomhle je o něčem zcela jiném než jejich "průmyslová těžba" na těžké pilkrovací pruty.

I když letos to bylo s makrelami a jehlami velmi těžké. Ryby byly na hladině v obrovských hejnech, voda se doslova vařila, ale ryby na moje nástrahy téměř nereagovaly. Futrovaly se krillem a všechno ostatní ignorovaly. Pokoušel jsem štěstí i s mušákem a narůžovělými blešivci, které by mohly tyhle korýše napodobit, ale bez úspěchu.

Dále jsem docela často vláčel za kajakem. Skvěle se osvědčil držák prutu RAM. Mým králem nástrah při trollingu se stal Hornet od Salma s velikou lopatkou. Nejčastějším úlovkem byly tresky polak a keller ve velikostech mezi 45-60 cm.

Jackson kayak Coosa

 

Jeden z hotspotů - asi deset metrů pod lodí je podmořský proud a v něm ryby

 

I když vypadá hladina klidně, tak to přeci jen houpe

 

Stejně jako loni se potvrdilo, že klíčová je barva nástrahy. Cokoli oranžového či nahnědlého znamenalo mnohem větší šanci na záběr než libovolná jiná barva. Dalším faktorem, který ovlivňoval záběr, byla viditelnost resp. tloušťka vlasce. Zcela prokazatelně jsem měl víc záběrů na totožné nástrahy vedené na šestnáctce Stroftu, než na dvaadvacítce fluorocarbonovém návazci (více než metrový návazec na 0,10 pletence Stren).

Co jsem si příliš neužil, byla moje oblíbená vertikální přívlač. Mám rád tanec se smáčky pod lodí, ale v čiré vodě norského moře to prostě nejde. Důvod je prostý - kajak svou siluetou proti nebi připomíná místní predátory - delfíny a tuleně. V křišťálově čisté vodě jsem vždy jen zahlédl hejna ryb vzdalujících se rychle od mého kajaku. Přitom z normálního člunu kolegové lovili ryby z hloubky tři čtyři metry přímo pod sebou. Bylo to znát i při zdolávání. Ryby u kajaku začaly vždy vyvádět, speciálně skokové kreace mořských jehel mne skoro až ohrožovaly.

Ano ano, zase ponožka

 

Počasí vyšlo skvěle, na opalovací krém

 

 

V čisté vodě jsem často zahlédl i samotný záběr

 

Co napsat závěrem? Snad jen to, že týden na kajaku na vlnách Norského moře mne utvrdil v tom, že kajakfishing je totálně parádní záležitost a obrovsky mne baví, i když se nedostaví žádný kapitální úlovek. Zkuste to!

Chtěl bych poděkovat Honzovi Liskovi z www.kayakfishing.cz za půjčení Coosy, Ogovi a Mírovi za půjčení dalšího vybavení, tátovi se strejdou za společnost na letošní výpravě, a CK Averoya travel za ubytování a servis.

P.S. Pokud máte nějaký fígl na čůrání z kajaku, napište mi :-)
Pokud správně dodržuji pitný režim, pak musím minimálně jednou za hodinu někde zakotvit, vydrápat se z kajaku na skálu a zase zpět. Kdybyste někdo měl tip na fungující postup, fakt by mně zajímal :-)



Text a foto: Michal Mrskoč - Mascha