Zeb Hogan Vám v nejnovější epizodě seriálu „Na udici: lov rybích příšer“ představí Kamčatku, jednu z nejodlehlejších a nejdrsnějších oblastí světa, která oplývá překrásnými přírodními scenériemi a především je domovem největšího počtu druhů lososa na světě. Spolu s týmem profesionálních kajakářů se pokusí zjistit, proč se zde lososům tak daří.


Zeb vyráží do ruského Vladivostoku a pak pokračuje ještě šestnáct set kilometrů až na Kamčatku. Poloostrov Kamčatka se rozkládá v nejvýchodnější části tichomořského pobřeží Ruska a protéká jím neuvěřitelných 14 tisíc řek. Ty se však řadí k těm nejhůře přístupným na celém světě a jsou obklopeny sopkami i rozsáhlými teritorii medvědů.

 

Jedinou možností cestování při nedostatku místních silnic je vrtulník, z něhož si Zeb vychutná krásný pohled na zatím nedotčenou krajinu poloostrova.

 

Kamčatka je jediné místo na světě, kde najdeme všechny druhy tichomořských lososů. Zeb již dobře ví, že zde uvidí nejen všech pět druhů lososa, které jsou zastoupeny i v Severní Americe, ale najde zde i šestý druh, lososa masu (Oncorhynchus masou).
Kromě toho má Zeb šanci ulovit další zástupce lososovitých ryb včetně pstruha duhového či dvou druhů sivenů.
Podaří se je Zebovi před zraky kamery ulovit a dokázat tím, jak je tato oblast výjimečná?

 

Při hledání a lovu mu bude pomáhat odborník na muškaření Ryan Peterson, který zde rybaří již sedm let. Provádí zde turisty a rybáře a je oddaným zastáncem metody „chyť a pusť“, díky které by neměl být výrazně zatěžován zdejší ekosystém.

Všeobecně se lososům daří ve studené vodě s vysokou hladinou kyslíku a neutrální hodnotou pH, tzn. že by voda neměla být ani příliš kyselá, ani zásaditá. Každý zdejší druh migruje v jinou dobu, a tak má Zeb během svého pobytu šanci spatřit lososa keta (Oncorhynchus keta), lososa gorbuša (Oncorhynchus gorbuscha), lososa nerka (Oncorhynchus nerka) a v případě, že bude mít velké štěstí, také lososa čavyča (Oncorhynchus tshawytscha). Ten je největším tichomořským druhem lososa, dorůstá až do délky jeden a půl metru a může vážit i přes 50 kilogramů.
O mnoho menší losos keta naopak disponuje ostrými zuby, které se v době výtěru hodně podobají chrupu psovitých šelem – odtud i jedna z jeho přezdívek: losos psí. Losos gorbuša, nejmenší druh tichomořského lososa, se zase vyznačuje výrazným hrbem na hřbetě, který se mu vytváří v době tahu na trdliště. Původně štíhlá stříbrná ryba tak před vyvrcholením svého života prodělává jednu z největších morfologických změn v rybím světě. I lososi nerka ztrácejí své stříbřité zbarvení a mění je na třešňově červené a zářivě zelené, takže v době tahu připomínají vánoční ozdoby.

 

Lososi jsou na Kamčatce důležití nejen pro člověka, ale rovněž pro divoká zvířata. Například pstruzi duhoví se živí jikrami lososů, medvědi lososím masem a zdechliny ryb, které po výtěru uhynou pak poskytují živiny pro další živočichy v řece.
Rozpad Sovětského svazu zpřístupnil Kamčatku nejen rybářům a turistům, ale také průmyslovému rozvoji. To by mohlo v budoucnosti pro lososy znamenat vážnou hrozbu, jež by mohla mít katastrofální následky pro místní divokou přírodu i zdejší obyvatele.

Rybolov je sice významným průmyslovým odvětvím Kamčatky, ale vypadá to, že získává silného konkurenta, kterým je obchod s lososími jikrami, tedy kaviárem. Navíc zde pytláci ročně nezákonně vyloví až 90 000 tun lososů, což může zcela zničit zdejší ekosystém. Je otázkou, zda se podaří ochráncům přírody zastavit hrozící devastaci zdejší divočiny.

 

 


 

I v předvánočním období si pro Vás programy National Geographic Channel a Nat Geo Wild připravily zajímavé dokumenty, které jistě nadchnou nejen rybáře.

S National Geographic Channel se hned dvakrát vydáme do Austrálie a čeká nás i cesta do dalších oblastí jižního Tichomoří.

Ve čtvrtek 1. prosince se můžete těšit na premiéru dokumentu Král australského vnitrozemí ze série Na udici: lov rybích příšer.

Ichtyolog a rybář Zeb Hogan je na cestě po severní části Austrálie. Na milionu kilometrů čtverečných se tu rozkládají odlehlé nehostinné pouště, bažiny i lesy. A co zde Zeba čeká?

„Přijel jsem do severní Austrálie, abych byl svědkem podivuhodné události. Každý rok během období sucha poklesne voda v řekách natolik, že se vytvoří oddělené nádrže, v nichž zůstane uvězněno mnoho velkých predátorů. Rád bych zjistil, jak spolu mohou tito obrovští živočichové koexistovat.“

Po pět měsíců v roce jsou krokodýli, žraloci, pilouni a trnuchy uvězněni v pasti jedné nádrže. Jde o pět obrovských lovců, kteří mezi sebou soupeří o postavení na nejvyšší příčce potravního řetězce. Jak se tato vodní monstra přizpůsobila prostředí, aby se jim podařilo přežít? A kdo se stane králem nádrže? Má šanci spíše trnucha nebo piloun malozubý či žralok bělavý? Nebo je trumfnou dva megaještěři?

O týden později můžete spolu se Zebem a jeho spolupracovníky hledat Obří úhoře. V jižním Tichomoří chce tým zjistit, proč se populace úhořů tak rapidně snižuje. Rádi by našli dva z největších, úhoře novozélandského a úhoře mramorovaného. Maoři, domorodí obyvatelé Nového Zélandu, dokonce považují úhoře za posvátného duchovního ochránce řek. Zeb si ale bude muset dát pořádný pozor. Úhoři totiž používají své trubkovité nosní dírky jako oči a jsou schopni i v naprosté tmě vystopovat kořist pohybující se 100 metrů od nich. Útočit dokážou nad i pod hladinou.

Ve čtvrtek 15. prosince večer se pak se Zebem Hoganem přesuneme ještě jednou do Austrálie, abychom zjistili, proč v řece Murray téměř vymizeli paokouni mramorovaní, největší sladkovodní ryby Austrálie, které dorůstají do délky až 2 metrů a mohou vážit přes 120 kilogramů. Počet těchto agresivních predátorů s nezdolným apetitem, kteří zvládnou spořádat i ptáky či vačice nebo být kanibaly, se za posledních 200 let snížil na desetinu. Tím se tato ryba stala jistým svatým grálem pro všechny místní rybáře. Podaří se Zebovi nějakého paokouna ulovit? Sledujte epizodu Nebezpečná příšera od protinožců ve 23 hodin na National Geographic Channel.

Na Nat Geo Wild se nejdříve 5. prosince v 18 hodin můžete těšit na Boj o lososy. Vysoko v horách státu Idaho se do svého rodiště vrátil jeden z největších cestovatelů zvířecí říše,  losos nerka. Po letech strávených v moři se sem musel vydat, aby přivedl na svět své mladé a následně zemřel. Překonal neuvěřitelných 1500 kilometrů směrem do vnitrozemí a 1800 metrů převýšení, je vyčerpaný a čeká jej završení jeho životní pouti. Proč ale musí ichtyologové dnes pečlivě zkoumat vývoj populace této ryby, která se dříve vyznačovala svým velmi hojným výskytem? Ukážeme Vám mimo jiné způsob ochrany lososů v USA a zamyslíme se nad jejich důležitou pozicí ve zdejších přírodních dějinách i současnosti.

 


V sobotu 10. prosince ve 20 hodin pak na Nat Geo Wild budeme mít Obrovské ryby na udici. Tento speciál přinese neuvěřitelné vědecké poznatky o největších rybách světa. Uvidíte pangase velkého o velikosti medvěda i třímetrového tuňáka.

V druhé polovině prosince se National Geographic Channel zaměří na majestátní a často obávané mořské predátory, žraloky.
Ve středu 14. prosince v 18.00 hodin se spolu s Natali Tescheovou vydáme do propasti, v níž pobývá žralok šedý. Při hledání v italském Středomoří Natali ještě netuší, že její setkání s touto hlubokomořskou příšerou bude mnohem bezprostřednější a bližší, než by si kdy pomyslela a přála.

 


A v pátek 23. prosince v 18.00 hodin nám dokument Žraločí gangy přiblíží náročnou situaci v Austrálii.
Mořští biologové zde zkoumají, proč se australská vodstva stala lovištěm nejnebezpečnějších druhů žraloků na světě.



Text: National Geographic a Osprey
Foto: National Geographic Channel