Nejprve vám popíšeme pár výhod tohoto způsobu lovu a zároveň důvody, proč tento způsob praktikovat.

Hlavní výhodou této metody je, že při uvíznutí ryby ve vázce se olůvko uvolní a kapr ho nemusí s sebou tahat nebo ještě hůře zůstat s ním viset v nějaké vázce, jako je na denním pořádku např. u tzv. srkačky.

Druhá velká výhoda je, že tento způsob rybolovu není nákladný a také není zapotřebí zakrmování, ale i přes to se dají chytit velké ryby.

 

K sestavení udice pro lov z hladiny nepotřebujeme ani mnoho věcí, jenom to, co má každý rybář v krabičce - olůvko, větší háček, zarážku a korálek.

 

Poté na montáž napíchneme kostku tvrdšího chleba (zhruba 5 x 5 cm).

 

Pak už můžeme přejít k nahození. Než položíme udici do vidliček či stojanu, tak počkáme než chleba vypluje na hladinu a pokud se nebude delší dobu objevovat, zkusíme zatáhnout za vlasec, aby se uvolnil a chleba mohl vystoupat vzhůru.

Poté umístíme udici do stojanu jako na řece, nasadíme mezi očka čihátko a necháme mu velký průvěs. Dále to již každý zná.

 

Nevýhoda je v tom, že nejde ovlivnit, jestli chytnu kapra nebo amura, i když to je asi to, co se nám na tom líbí - že nikdy dopředu nevíme, co chytneme. Chleba vám určitě budou okusovat malé rybky, můžete počítat se záběrem bolena a slyšeli jsme i o úlovcích sumce, kterého zřejmě vylákal velký pohyb rybek kolem nahozeného chleba na hladině.

Zkrátka tento způsob lovu stojí určitě za vyzkoušení.

 

Všem čtenářům přejeme mnoho úspěchů a hodně úlovků. Pokud máte zájem, navštivte náš web:

www.rybarske-stranky.websnadno.cz

 

Petrův zdar  přejí Ondřej Kašpar a Radek Plesník