V našich podmínkách se trofejní ryba liší revír od revíru. Dle mého názoru je na mnoha vodách moc pěkná ryba už kolem 70 – 75 cm a trofejní určitě kolem 15 kg. Samozřejmě se bavím o svazových revírech. Proč neuznávám soukromé revíry a ryby na nich, to ať si každý domyslí sám. Není to ani tak složité.

 

Lovu velkých neboli trofejních kaprů se u nás říká kaprařina. Ne každý ví, co to obnáší a představuje si pod tímto termínem ledacos. Kaprařina je jednak cílený lov většího kapra, ale také šetrné chování k rybě, kterou chceme vrátit do vody a navíc i k přírodě kolem nás. O tom je ostatně celá rybařina. Chování k rybě jako takové začíná v kaprařině od podložky a končí u samotné montáže, kterou se snažíme sestavit tak, aby byla účinná, ale zároveň aby neuškodila ulovené rybě.

 

Každý si v dnešní době řekne, že když chci chytat velké kapry, potřebuji mít fůru času a hodně peněz. Ona to může a nemusí být pravda. Drahé vybavení je sice prestižní, krásné a kvalitní, ale kapr o něm neví a je mu jedno na jaký vercajk ho chytnete.

Základním vybavením člověka, který chce chytat velké ryby je: sestava dvou prutů, dva navijáky, vidličky, signalizátory záběru, swingery nebo řetízky, bižuterie, podložka, kbelík, kvalitní podběrák s malými oky a dostatečným rozpětím ramen a samozřejmě povinná výbava rybáře.

 

Nechci se zmiňovat o věcech, které podporují komfort času stráveného u vody, chci jen, abychom byli schopni kapra chytit. Stejně, když si uvědomím, kolik jsem toho k vodě nosil kdysi a kolik toho tahám teď, je to k zamyšlení.

 

Pruty

Pruty jako takové bych si vybíral podle své momentální finanční situace. Dá se odchytat x sezón na různých vodách i s levnější výbavou kolem 1000,- Kč  za kus a pro začátek bych rozhodně neinvestoval větší peníze. Člověk nikdy nemůže vědět, jestli ho bude takový lov kaprů bavit. Mnohdy, když už jsou větší cíle a nároky na rybu nebo revír, můžete být i několik dní bez záběru.

 

Doporučuji volit dvoudílné kaprové pruty, sice jsou míň skladné, ale jedna spojka zaručuje menší šanci, že se něco pokazí. Jinak je vhodné si pruty osahat a vyzkoušet. V některých prodejnách Vám dokonce dovolí vzít si je jednou k vodě a otestovat, nahodit, vytáhnout rybu apod.

Každý prut se chová jinak a každému rybáři sedí něco jiného. Jemnější pruty více vypruží výpady kapra, ty tvrdší zase hodí daleko, což samozřejmě není jen o prutu, ale hlavně umění rybáře. Vše záleží na tom, kde plánujeme v budoucnu rybařit. Pokud máme v blízkosti revír bez vázek, kde se dá kapr krásně povodit, vydrží to každý prut. Pokud ale chceme jít třeba na řeku, kde je většinou nutné silové zdolávání, to už každý prut vydržet nemusí.

 

Navijáky

V téhle kategorii se člověk jednoduše ztratí. Co je určeno pro lov kaprů a co ne? Sami si musíte uvědomit, na jakých vodách budete chytat.

Pokud nebudu potřebovat daleko házet (přes 100 m), nebo vyvážet, nepotřebuji velkokapacitní naviják a stačí mi nějaký menší, lehčí. Výrobci u větších navijáků hodně často uvádějí, že se jedná o „naviják vhodný pro lov sumců“. To ale neznamená, že vydrží všechno.

V tomhle případě bych se obul do nějaké střední třídy, mě osobně do začátku dobře sloužil naviják Tica Scepter. Není to žádná super třída, ale poměr cena/výkon je tam parádní.

 

Na naviják je nutné něco namotat. Vlasec, pokud chceme házet, bych zvolil o průměru 0,22 mm a minimálně 200 m návinu, zbytek stačí nějaký silnější podvin. Na vyvážku bych použil silon o tloušťce 0,32 mm a silnější, kvůli průtažnosti. Výměnu silonu doporučuji podle uvážení, pokud se zdá chlupatý, popřípadě jinak poškozený, nebo často praská v uzlu, vyměnil bych ho. Jinak to není potřeba.

 

Vidličky

Stačí jakékoli 4 vidličky se závitem. Dopředu si našroubujeme signalizátory a dozadu rohatinku, aby nám držela prut. Stojan není nutný. Pokud se nechystám chytat na kamenech nebo betonech, vystačím si bez problémů s vidličkami. Člověk časem sám zjistí, co mu vyhovuje více.

 

 

Signalizátory záběru

Zde není třeba investovat nějaké velké částky, ale zase bych to nepodceňoval. Pokud chceme spolehlivost a slušný servis, vybereme si Flajzar. Dá se koupit do 1000,- Kč a vydrží opravdu řadu let.

Když si vybereme nějaké levnější hlásiče, může se stát, že po prudkém dešti přestanou fungovat nebo se začnou chovat nestandartně. To samé platí v zimním období a při nízkých teplotách. Některé hlásiče s poklesem teploty pod bod mrazu přestávají fungovat.

 

 

Swinger

Stačí jakýkoli řetízkový nebo kopie originálu od Foxe MK2 v případě, že chceme chytat na větší vzdálenosti. Když si vybereme řetízkový, vyhněte se řetízku s kuličkami jako v koupelně. Hodně se trhá, a brzy Vás přivede do blázince.

 

Bižuterie

Takhle kategorie je velice rozsáhlá - olova, šňůrky, háčky, závěsky (systém na uchycení olova), boilie jehla (nejlépe 2x), vrtáček, převleky na návazce, zadní olova, boilie zarážky, je toho opravdu hodně, ale člověk se toho nesmí zaleknout.

Já osobně si s návazci opravdu vyhraji a používám několik návazcových šňůrek, několik typů háčků, ale prakticky jen dva druhy závěsek, a dva druhy olov. Porovnávat jedno s druhým by bylo spíše na duel, nebo na nějaký další článek, který jistě časem napíšu.

Prozatím bych začal in-line olovem, obratlíkem, jednou šňůrkou, háčkem tvaru longshank / banán velikosti 8, popřípadě 6. Jednoduché bezuzlové vázaní, vlas dlouhý 3 – 4 cm, podle velikosti kuličky, kterou chceme používat.

Návazec by měl mít celkovou délku minimálně 18 - 20 cm. Kratší nepoužívám a delší se používají na řekách nebo na vyvážku. To použiji návazec dlouhý třeba i 50 cm. Pokud chci chytat větší ryby, i kuličku situuji dále od háčku, dokonce i v případě menší kuličky nebo pelety. Rozhodně neomotávat ramínko háčku, abychom vlas zkrátili.

 

Podložka

Jako podložku pod rybu lze použít třeba starou karimatku, ale doporučuji spíše koupit si nějakou, do které mohu rybu zapnout, alespoň částečně, abych ji mohl bezpečně přenést zpět k vodě. Nebo podložku bazénového tvaru, odkud nám ryba jen těžko uteče. Je pro ni daleko šetrnější, ale zase hůře skladná.

 

 

Kbelík

Velmi důležitá součást, jak pro míchaní nějakého krmení, tak hlavně pro polévání ryby na podložce.

 

Podběrák

Podběrák je vhodné mít pokud možno kvalitnější (levnější lepené spoje se prakticky vždy rozlepí a musí se opravovat opětovným slepením a to u vody vždy nejde). Nejlepší je přímo speciální kaprový se sundavacími rameny dlouhými nejméně 80 cm. Abychom je mohli po podebrání ryby vysunout a rybu přenést, aniž by hrozilo její tažení po zemi nebo zlomení podběráku při přenášení ryby z vody k podložce.

 

To je asi vše k nejpodstatnější výbavě.

 


 

Dále bych přistoupil k výběru revíru. Pokud chci s kaprařinou začínat, vybral bych si revír, který znám, mám to k němu blízko, a třeba by tam mohly plavat i nějaké zajímavější ryby. Podle osádky revíru si můžu určit cíl, začal bych ale asi tím, že bych na boilie a svou sestavu chtěl vytáhnout jakéhokoli kapra. Když vím, že jsou na revíru větší kapři, třeba kolem 70 cm, mohu si vytyčit tuto hranici, to bych ale nechal na příště, jelikož malé cíle se jednodušeji překonávají a velké můžou odradit. Já jdu k vodě v první řadě s tím, že se chci pobavit, uklidnit se a pokud možno sáhnout si na rybu.

 

Když si chci krmit dopředu, vyberu si takové místo nebo takovou dobu, kdy mne nikdo neuvidí. Nemá cenu do vody nasypat XX kg krmení, když vás vidí krmit několik rybářů, kteří si při první příležitosti sednou na Vaše místo. Taky bych si nevybral místo s velkým rybářským tlakem, abyste si tam v době lovu vůbec sedli. Když jdu na kratší dobu, vyberu si atraktivní místo pro rybu, klidně i kousek od břehu s nějakými překážkami, padlé stromy, keře, rákosí, prostě cokoli zajímavého. Krmil bych nejlépe jenom boiliem nebo peletami, můžu přidat trochu partiklu, řepku, vařenou kukuřici, konopné semínko nebo i koule method mixu.

Pokud jsem na vážkách, jestli rybám vůbec boilie nebo peleta chutná, a nechci sedět celý den jak pecka, můžu z mého úsilí povolit, jeden prut hodit s krmítkem a druhý nechat na boilie, abych vyzkoušel, jestli ryby mou návnadu akceptují. Mně osobně to ale nedá a musím oba dva pruty nahodit na boilie. Nikde není psáno, že boilie žerou jen velcí kapři a sami zjistíte, že chutná i rybám jako plotice, cejn, cejnek, jelec, amur a samozřejmě rád si na něm smlsne i vysavač sumec.

 

To by pro začátek mohlo stačit, příště se pokusím vysvětlit, jak vytvořit dobrou a spolehlivou montáž s fixovaným nebo průběžným olovem.

S pozdravem

Martin Havránek - thundarr