Zažil jsem zde rybařícího maršála Koněva s doprovodem generálů v roce 1946, kteří chytali pouze na vlasec, olovo a háček bez prutu. Předával jsem jim tenkrát od svého táty šeřík.

Zažil jsem pak spoustu let, kdy v rybníce bylo velké množství ryb a málo rybářů. A zažil jsem i spoustu dalších věcí.

Léta na chatě plynula a o prázdninách se chodilo na ryby. Jako závodní plavec a později předseda plaveckého oddílu jsem mezi chytáním ryb a další činností zorganizoval 29 ročníků plaveckých závodů pro veřejnost okresu Karlovy Vary "Napříč velkým rybníkem". Třicátý ročník se již nekonal pro velký výskyt sinic ve vodě, ale v termínu tohoto závodu jsem zde chytil svého prvního sumce 24 kg, což symbolicky ukončilo etapu plaveckých závodů.

Několik let rybaření proběhlo v klidu, studoval jsem rybářskou literaturu, vybavil se moderní technikou, začal jsem s feederem a novými metodami kaprařiny.

A potom 28.4. 2011 to přišlo.

Večer v 19.00 jsem z mola zavezl lodí do vzdálenosti cca 250 m montáž s krmítkem napěchovaným směsí na kapry a s foukanou kukuřicí a masnými červy na háčku. Sestavu jsem spustil z lodi, okolí prokrmil a vracel se zpět k molu. Po uložení prutu do rodpodu, zapnutí signalizátoru a volnoběžky navijáku jsem očekával záběr kapra. Ten přišel ve 20.00 a byl zcela normální. Po záseku jsem zjistil, že na druhém konci vlasce je velká ryba. Byl jsem přesvědčen, že je to pořádný kapr nebo tolstolobik. Na sumce jsem nepomyslel, protože všichni tři sumci, které jsem tu zatím ulovil, vždy zalehli ke dnu a ocasem mlátili do vlasce. Tato ryba však byla v neustálém pohybu.

Byl to dlouhý souboj. Prut jsem měl zaklesnutý v třísle pravé nohy a stále jen brzdil, pumpoval, přitahoval, navíjel a to zhruba hodinu. Když byla ryba asi 15 m od mola, uviděl jsem nad vodou část mohutného ocasu a bylo jasné, že je to sumec. V okamžiku, kdy jsem ho ale u mola zahlédl, naskákala mi husí kůže a ani jsem nevěřil, že se taková ryba - torpédo nachází v rybníce.

Sumec už byl stejně jako já dosti unaven, takže od mola jsem ho přitáhl asi 3 m ke břehu k ukotvené lodi, do které jsme ho společně s dalším rybářem, který mi přispěchal na pomoc, dali.

 

Loď jsme i se sumcem vynesli na břeh, trávu polili vodou a sumce z lodi vyndali.

 

Po změření, zvážení a vyfotografování jsme ho ve 21:30 položili hlavou asi 30 cm od vody a sumec se sám jako úhoř odvlnil po bahnitém terénu do rybníka. Snad přežil ve zdraví a je tam připraven na další souboj.

Zbývá jen doplnit míry sumce: délka 228 cm a váha 77 kg. Je to král Velkého rybníka.

 

Byl to krásný zážitek umocněný dobrým rybářským nářadím a spoluprací s dalšími rybáři. Jak je vidět, překvapení, radosti a pohybu je a bude v rybařině stále hodně, na věku nezáleží. Je to jen o štěstí a o tom být stále připraven.

 

S pozdravem Petrův zdar

Petr Volf - Velas

 

Poznámka redaktora: Ve středu 24.8. 2011 proběhla médii zpráva, že na Velkém rybníku na Karlovarsku byl uloven sumec dlouhý 229 cm. Údaje o hmotnosti se lišily, někde se psalo 81 kg, jinde až 96 kg.

Dal jsem si práci s prohlížením skvrn na dolní čelisti (jediné, co lze porovnat na zveřejněných snímcích) a je pravděpodobné, že se jedná o tutéž rybu.

Rybář ulovil na Karlovarsku trofejního sumce