Po příjezdu na nedávné setkání české přívlačové reprezentace, které se konalo na jednom z pstruhových revírů Svratky, vidím nadšeného Jožku Foltýna, jak závodníkům představuje dva nové pruty, které reprezentace dostala na testování od společnosti Norstream. Tak je to pravda, zcela nové Provokatory jsou již v Čechách.

Během odpoledního testování se jeden z těchto prutů konečně dostává do mých rukou. Na první pohled ale úplně nejásám – bíločervená špička není obvyklá, dělenou rukojeť také úplně nevyhledávám a celkově opticky prut působí jako ťuhýk. Beru ho do ruky a můj názor se začíná pomalu obracet. Proutek je neuvěřitelně lehký, má skvělá očka, kvalitní a na dotek velice příjemný korek rukojeti. První cvičné švihnutí – špička je překvapivě jemná a po náhozu nekmitá, takže bude nahazovat daleko a přesně i s našimi mini nástrahami.

Nasazuji dvojnulku a přichází první ostrý hod. Chod třpytky je skvěle cítit, bum, nastoupil první potočák, chvilku jen zírám, nezvyklý pocit ze zdolávání, pstruh padá, byla to má chyba, chtělo to něco dělat a ne civět na to co dělá prut – překvapil mě svou jemností, skvělý. Druhý nához, ryby jsou při chuti, potočák prudce zabral a ohýbá prut, tentokrát mu nedávám šanci, opřu se do prutu, za chvilku je třicátník v podběráku – a je to.

 

Znáte ten pocit, je to asi jako když se na Vás poprvé usměje neznámá dívka a Vy víte, že jste ztracen.

Provokator mě s každou další rybou znovu a znovu překvapuje svou dynamikou, skvěle vyváženým podílem mezi jemností špičky a tuhostí spodního dílu (pozor není to žádná vlisovaná chvějivka, ale jeden blank).

V letošním roce jsem měl na závodech velký problém s padáním malých ryb okolo 15 cm - chvilka, kdy prut ztratí s rybou díky nedostatečné akci kontakt, končí její ztrátou z bezprotihrotového háčku. Provokatorova jemná špička zvládá nepovolit vystoupení malého pstroužka z háčku a naopak tužší spodek dovoluje zatlačit i na větší rybu – duháka z proudu vytahuji jako malinu.

 

Nedá se nic dělat, chci ho alespoň na dva týdny domů. Prosím kluky, nikdo není proti.

 

Ihned druhý den vyrážím na rybník zkusit, jak si tento proutek poradí s tou nejjemnější nástrahou – marmyškou a opravdu malými okounky okolo 10 cm. Nasazuji vlasec 0,08 mm a drobnou marmyšku s dílem umělé patentky. Hm, říkám si, prut by mohl být na tento způsob trochu jemnější, nástrahu ale i tak cítím. Přichází první záběr. Třinácticentimetrový okounek ujíždí s patentkou v tlamce, zřetelně ohýbá špičku, i v ruce cítím jeho snažení a nezbývá než zaseknout a užít si souboj i s tímto „velikánem“, který by pro mnohé byl moc malý i jako nástražní rybka. Ukazuje se, že prut je dost jemný i na vykrytí manévrů takto malé ryby. Za chvíli ulovím o něco většího ježdíka.

 

Obcházím rybník, vychutnávám si ryby a prut, když vtom přichází záběr z hladiny a Provokatorem první chycený perlín.

 

Nahazuji k stulíkovému listu, trhnutím nástraha ztěžkne, opřením do prutu k hladině vytahuji překvapenou štiku, která má marmyšku bohužel až příliš hluboko v tlamě a po chvilce souboje mi v krabičce s marmyškami vzniká jedna volná pozice.

 

Pro zatím poslední vycházku s Provokatorem jsem si vybral řeku Jizeru. Mikronymfa letí do středu toku v hlubokém nadjezí, dno, drc, drc – za štěty nymfy potahuje okoun, po dvou metrech dobírá.

 

Jdu se do podjezí pokusit na Provokatora povodit tlouště, teče dost vody, úplně malé třpytky v proudu neudržím, přichází čas jedničky TWčka – prut ho zvládá a přichází razantní první záběr ani nestíhám seknout a sakra, prut je ohnutý jako luk, bojím se, aby to nebyla štika, opírám se více do prutu a z hlubokého proudu po chvíli vytahuji krásného čtyřicátníka tlouště.

 

Při přípravě na závody někdy začínám mít pocit, že mě to jemné chytání nějak nenaplňuje – člověk ustrne na jednom místě a nemůže se pohnout dál. Pak ale zatím vždy přišla nějaká nová skvělá věc - nástraha, naviják, prut, která mě dodá nový elán do práce a hlavně další úroveň rybářské zábavy.

Testovaný prut Provokator mě opět vytrhl z lehké letargie a již teď se nemohu dočkat, jak ho vyzkouším v dalších a dalších vycházkách na rozdílných vodách, s různými nástrahami a snad i rybami. Příští týden tento prut také zažije ostrý závodní start na druhém kole Středočeského krajského poháru, který bude pravděpodobně ve znamení tloušťů  řek Blanice a Sázavy. O tom, jak to zvládl, Vás budu informovat.

 

S pozdravem

Oto Hlaváč