Jedná se o velmi propracované a funkční řešení, které umožňuje vázání široké škály realistických vzorů streamerů za použití přírodních nebo syntetických materiálů.

Velkou výhodou je realistický vzhled hlavičky, která zvyšuje atraktivitu nástrahy a díky kombinaci kovového prvku a výrazných očí dokáže ryby zaujmout. Přestože je objemově poměrně velká a vypadá, že by mohla být i dost těžká, její hmotnost není nijak závratná. Je to dáno tím, že je vyrobena z  lehké kovové slitiny, která v souladu s moderními trendy neobsahuje toxické olovo a přitom je dostatečně odolná proti korozi a to i při použití v mořské vodě. V podstatě jsou streamery osazené touto hlavičkou stejně těžké jako ty, kde byl k zatížení použit olověný drátek.

Hlavičky se vyrábějí ve čtyřech velikostech: malá (small) - 0,48 g, malá střední (small-medium) - 0,79 g, střední (medium) - 1,26 g  a velká (large) - 2,46 g.

Pro velikost „small“ je doporučeno použít komplet prut / šňůra aftma # 5 a vyšší, pro „small-medium“ aftma # 6 a vyšší, pro „medium“ aftma # 8 a vyšší a konečně pro „large“ aftma # 9 a vyšší.

Existuje sedm barevných provedení hlaviček Fish Skull a to stříbrná, modrá, bronzová, měděná, zlatozelená, tmavě šedá a růžová.

 

Oči se na hlavičku nalepují během vázání streameru. Kompletní sada 3D očí je součástí balení, což eliminuje dodatečné náklady na nákup očí, ale oční důlky v hlavičkách umožňují používat i jiné značky, velikosti nebo barvu očí, pokud se tak rozhodnete.

 

Vázaní streamerů vybavených hlavičkami Fish Skull je snadné a rychlé: nejprve navážeme streamer ze všech materiálů podle svých představ, poté naneseme v místě usazení hlavičky lak nebo sekundové lepidlo či epoxid. Na nalakované nebo lepidlem potřené oviny zepředu nasuneme Fish Skull, dokončíme několika oviny vázací nití mezi hlavou a očkem háčku, ukončíme ztraceným uzlem a zalakujeme. Použití hlaviček Fish Skull nevyžaduje používat více vrstev epoxidu na vytvarování hlavy streameru, stačí jen nalepit oči.

 

Pro inspiraci nabízím ukázku postupu vázání jednoho ze svých oblíbených vzorů:

1. Návažeme nit

 

2. Uděláme ocásek s vlasů jako Tommi Fly nebo Polar Fibre. Připravíme si délku podle potřeby a přichytíme na háček.

 

3. Na tělíčko si z Polar Fibre nebo Tommi Fly vlasů nachystáme čtyři snopečky a přichytíme na tělíčko dokola ze čtyř stran, jen konce vlasů budou směřovat k očku háčku.

 

4. Pokud chcem mít streamer zvrchu zelený nebo oranžový, vrchní snopeček vlasů dáme jiné barvy - opět použijeme Tommi Fly nebo jiný materiál. Pak vezmeme nějakou trubičku o průměru 1 až 2 cm, převlekneme přes očko háčku a vlasy se překroutí dozadu.

 

5. Trochu je upravíme suchým zipem nebo nějakým kartáčkem a nití je zafixujeme, aby zůstaly v této poloze.

 

6. Celý postup opakujeme. Na vel. háčku 1 – 1/0 to uděláme celkem dvakrát, ne více. Dobarvíme fixem.

 

7. Nasadíme hlavičku Fish Skull a zafixujeme. Nakonec nalepíme oči, zakápneme je epoxidem a streamer na štiku nebo candáta je hotový.

 

 


Je jasné, že na materiálech a způsobu vázání tělíčka z pohledu použití hlaviček Fish Skull zas tak moc nezáleží. Velice rád kombinuji s hlavičkami spoustu nejrůznějších materiálů, ale vždy převládá bílá jako ocásek. S ním kombinuji různé odstíny zelené, oranžové šedé nebo černé a někdy používám (samozřejmě v přiměřeném množství) i různá lesklá vlákna.

Lov s těmito streamery se neliší od chytání s klasickými vzory, jenom bych připomněl, že na revírech s výskytem štiky je nutné používat návazec z tenkého ocelového lanka (např. Microwire) nebo silného fluorocarbonu – podle toho, čemu který muškař dává přednost.

Větší streamery s těžší hlavičkou lze použít i s vláčecím náčiním.


 

Na závěr bych se chtěl pochlubit několika úlovky dosaženými za pomoci těchto streamerů a to jak svými, tak úlovky některých mých přátel.

 

Francin Fiedler - severočeský rockový kytarista s nádhernou čtrnáctikilovou štikou

 

Text i foto: Jan Kretek - brčal