Odjezd na ono místo nebyl vůbec plánovaný, protože mám svá zaručená horká místa a tenhla flek mezi ně nepatří. Vybral jsem si ho jen z toho důvodu, že tam je klid a krásné prostředí. Také jsem si chtěl odpočinout a poznat jinou vodu, takže jsme si řekli, že za zkoušku nic nedáme. Třeba nás ta voda překvapí.

Překvapila. A jak.

Tento i ostatní ilustrační snímky jsou z jedné z předchozích výprav

 

Hned po příjezdu jsme se s kolegou vydali omrknout co a jak. Parta sumcařů lovících o něco níž nám vyprávěla o tom, jak jim tam něco krade rybičky.

Říkám si, že to není možné a že jsou to asi nějací Joudové. Není možné, aby jim něco sežralo pět ryb nastražených na sumcařských montážích za čtyřiadvacet hodin a na háčcích neskončila ani šupina – snad jen kdyby to byli opravdu malí sumečkové či jiní dravci.

Beru člun a echo a projíždím vodu. Dno je tu téměř rovné a tak se není čeho chytit. Ani bych tu sumce moc neočekával. Beru jeden proutek na vodu a proklepávám ji vábničkou. To, jak se fousáči ukazujou, mě nenechává v klidu a nevěřícně koukám na displej.

Tady bych je vážně nečekal. Sumci se krásně zvedají a zanedlouho přijde první sumeček na rousnici. Pak to zkouším v kombinaci s rybou okovanou trojháky. Nějakou dobu se nic neděje, ale potom se splávek s rybou cca 10 m od lodě jen nepatrně přitopí a nástražka je fuč!!!

 

Nechápu situaci. S radostí ale na tomto místě stavíme bivaky a zkusíme tady lapnout nějakého pěkného sumejše na trhačku. No nic,vyvezu bójky a uvidíme. Máme zavezeno, dáváme si kávu a vtom vidím přitopení splávku s menší rybou (jednohák a trojhák na volno). Nevěnuji tomu velkou pozornost, ale při večerní kontrole zjišťuji, že ryba je fuč! To už začínám vážně uvažovat o slovech těch sumcařů odvedle.

Na noc dávám dvě ryby cca 30 cm dlouhé nastražené na třech trojháčcích. Noční cinknutí u jednoho prutu mě zvedlo, ale nic zvláštního jsem nepostřehl. Říkám si, že to byl asi netopýr nebo co. Ráno jedu zkontrolovat ryby na montážích, ale ony už tam nejsou!

Koukám na to jako vrána a nechápu.TO PŘECI NENÍ MOŽNÉ!!! Vše mám uděláno jako vždy a pruty našponované do luku. To přeci nemůžou dělat sumci, to je prostě blbost.

 

Na druhou noc se řádně připravuji a líčím velkou rybu s trojháky a cca 15 cm pidirybku s jednohákem a trojhákem. Tudle noc jim to nedaruji a počkám si na ty zloděje ryb.

Háky jsem samozřejmě zkontroloval a všechny jsou ostré jako břitva.

Svítící měsíc a velká viditelnost mi říkají, že dnes jsem tu úplně k ničemu, protože většinou jsou takovéhle noci chladné a bez záběru. Ale uvidíme.

 

Ve 23:00 se prut s velkou rybou jen lehce skloní a zase vrací do původní polohy. Váhám nad tím, co to bylo, někde jsem slyšel že toto dělají velcí sumci. Bylo to bez cinknutí a jen takové malé zhoupnutí a tak si říkám, jestli to nebyla jen iluze z opojných nápojů. Povoluji našponovaný prut, abych zjistil, jestli je tam nástražní ryba v pořádku.

Rychle zapaluji cigáro a čekám. Po dokouření usuzuji, že mi něco ukradlo rybu a jdu na vodu. Jen skočím na člun, tak nepatrné cink… Áááá…ryba žije.

 

Vracím se, stojím u prutu a prut zase nehnutě. Jdu zpátky na člun a když jsem 10 metrů od břehu, tak cink-cink-cink-cink. To cinkání bylo v delších intervalech a tak si říkám: nástražka je tam a něčeho se bojí. Jedu na břeh a jdu došponovat prut. Koukám na rolničku a ta udělala cink a prut se narovnal. Prasklá trhačka mě ujišťuje o záběru od sumce a tak mu dávám co proto, aby zásek seděl. Zasekávám ale úplně do prázdna a tahám nastraženou rybu ven.

To co na ní vidím, je neskutečné. Ryba má přes celé tělo otisk sumčí tlamy a samozřejmě je mrtvá a bez šupin jen s visícími cáry kůže.

NECHÁPU!!! Toto není přeci možné!!!

Ten sumec musel mít minimálně dva spodní trojháky v papule a ten třetí, co byl ve hřbetu, musel mít na okraji tlamy. Po rybě šel přímo zespoda. Tu rybu musel držet v tlamě po dobu rychlé cigarety a mého rozhodování, jestli zajet na kontrolu ryby nebo ne. Dle mého to muselo být tak pět minut. Toto nechápu a hlavou se mi honí vše možné.Uklidňuji se a zavážím jinou rybu. Po tomto nemohu usnout a ještě si dělám pořádné kafe. Nad ránem přichází záběr na menší rybku a je ve znamení sumečka něco přes metr. Aspoň něco.

 

Ráno, hned jak vstanu, si dělám kávu a nevěřícně hledím na vodu a vyvezené pruty. Stále mi to hlava nebere a honí se mi hlavou: Proč? Balíme všechno to harampádí a valíme domů.

 

Tyto dva dny mi zůstanou v hlavě hodně dlouho. Je zřejmé, že stále je se co učit a ani to nejlepší sumcařské náčiní nedokáže vše. Velkého sumce jsme sice ani nezahlédli, ale kochání se krásnou přírodou a půvaby kolemjdoucích žen také nebylo marné. Prostě fajn výprava. Samozřejmě mě mrzí absence nějakého lepšího úlovku, ale na druhou stranu - tato zkušenost mě žene dál. Určitě se na toto místo jednou vrátím a to pak uviděj ten tanec:-)).

 

Text i foto: Josef Růžička – chosebaits