Potřebné věci:

 

1. Umělohmotná trubka o průměru, který si sami zvolíte (doporučuji 4 cm)

2. Polystyrenová koule o průměru trubky   (v našem případě rovněž 4 cm)

3. Vrták na požadovanou velikost otvorů (6, 8, 10 mm)

4. Karabinka s velkou nosností

5. Odhozová šňůra   (opět by měla něco vydržet, používám průměr min. 0,18 mm)

6. Tavná pistole

A to hlavní - chuť do výroby.

 

 

Výrobní postup:

 

1. Vezmeme si  vybranou odpadní trubku, kterou koupíme v jakémkoli obchodě typu Obi, Baumax apod. zhruba za 80 Kč za 150 cm. Zvolíme si délku rakety a odřízneme z trubky požadovanou délku buď na pile nebo ruční pilkou.

2. Na odřízlou část trubky si rozměříme a nakreslíme středy děr, které bude třeba vyvrtat. Je tu i možnost, že otvory mohou být vyvrtány nahodile. Na funkčnost to nemá vliv.

3. Po rozměření a rozkreslení můžeme vrtat dírky vrtákem o průměru, který nám vyhovuje. Měly by dovolit snadné pronikání vody dovnitř rakety a tím lepší a rychlý rozpad šrotu či vysypání kukuřice nebo jiného partiklu z rakety. Zároveň by jimi neměl obsah rakety během letu vypadávat. Optimální je proto průměr otvorů někde mezi 6 až 10 mm.

4. Po vyvrtání děr do trubky vybrousíme otřepy kolem otvorů. Existuje ale i možnost otvory nevrtat a vypálit je žhavým hřebíkem.

 

5. Po vybroušení trubky přistoupíme k vlepení polystyrenové koule, kterou zakoupíte v květinářství, papírnictví či opět v obchodních domech typu Baumax nebo Obi. Cena je asi 8 Kč. Kouli opracujeme tak, aby šla vsadit na těsno do trubky. Když se tak stane, vezmeme tavnou pistoli a zevnitř trubky zatavíme stěny v místě, kde je koule.

Lepidlo tvrdne rychle, takže počkáme jen chvíli a můžeme hned vyvrtat dírky na odhozovou šňůrku.

6. Ve vrchní části trubky naproti vsazené kouli vyvrtáme proti sobě dvě malé dírky, do kterých navážeme odhozovou šňůru s obratlíkem. Do vyvrtaných dírek pro šňůru můžeme vložit proti oděru a  přetržení šňůry váleček z brčka nebo gumovou hadičku či bužírku. Na šňůru navlečeme karabinku a šňůru upevníme uzly v dvou dírkách. Návazec ze šňůry by měl být alespoň 20 cm dlouhý.

7. Pokud jsme tohle všechno zvládli, je raketa připravená k použití. Ještě dodám, že je možné připevnit k raketě stabilizační křidélka. Na závěr se přesvědčíme, že raketa funguje, jak má. Raketu s nějakým vloženým předmětem položíme do vody a ta by se měla díky polystyrenu postavit do svislé polohy a náklad vysypat. Pokud máme jistotu, že raketa bezchybně funguje,  můžeme s níá vyrazit k vodě.

 

Myslím si že než něco kupovat drahého, je pro spoustu z nás lepší pokusit se o vlastní nenáročnou a zábavnou výrobu svých udělátek v nízké cenové relaci. I přesto, že vše funguje stejně jako u běžně prodávaných raket, máte z vlastní práce prostě lepší pocit.

 

Text i foto: David Figura - figos