Chytej.cz
Čeburaška STANDUP

Rohlíkové boilies na kapry necteno

6.5.2011 | Jak vyrobit ...? | 60.069 čtenářů | hodnocení: vynikající | komentáře: 23

Rohlíkové boilies na kapryRohlíkové boilies – nástraha opěvovaná i zatracovaná. Pro někoho TOP nástraha a pro někoho chabá náhražka boilies „pravého“. Ponechal bych zde tuto otázku otevřenou a věnoval se pouze jeho výrobě. Jinými slovy, předkládám návod na jeho výrobu pro ty, kteří se rozhodli používat rohlíkové boilies jako nástrahu pro lov kaprů.

 

Rohlíkové boilies se dá vyrábět prakticky z jakéhokoli druhu bílého nebo i černého pečiva. Zpočátku jsem pro výrobu kuliček používal speciální kleště, které se dají koupit v každém slušnějším rybářském obchodě. Takto lisované kuličky ale často po nějaké době přestaly držet tvar. Samotné lisování kuličky kleštěmi totiž probíhá vlastně jen pár vteřin při vykrajování a po vyjmutí z kleští mají vzniklé výlisky tendenci se rozevírat a někdy i rozpadat. Navíc lisování každé kuličky zvlášť, po jedné, mi připadalo dost zdlouhavé, vzhledem k tomu, že jsem potřeboval vyrobit vždy větší množství i pro zakrmení. Dalším důvodem, proč mi kleště nevyhovovaly, byl malý průměr výsledných kuliček. Ty pak chutnaly spíš bílé rybě, která se o ně zpravidla postarala daleko dřív, než kapr vůbec zjistil, že je někde v okolí něco k snědku.

Výhodnější než kleště mi proto připadal lis. Při shánění lisu v obchodě jsem ale i zde narazil na dvě nevýhody. Na první pohled vypadají nabízené lisy velmi dobře. V každé řadě je jiný rozměr důlku a proto můžeme lisovat kuličky několika velikostí najednou. Jejich nevýhoda je ale v tom, že mají důlky rozmístěné dále od sebe a při lisování v těchto místech těsto nedovolí prkénka sevřít úplně k sobě.

Kuličky jsou proto někdy méně slisované a jsou spojené slisovanou vrstvou těsta, z níž se špatně dostávají ven. Druhým důvod byl stejný, jako u kleští. Rozměry kuliček stále neodpovídaly mým představám pro lov kaprů. Takže mi nezbývalo, než si nechat udělat lis na míru.

001.jpg

 

Lisovací desky jsou vyrobeny ze silonu a důlky mají průměr 15 mm. Jsou umístěny co nejvíce u sebe, aby mezery tvořily ostrou hranu. Tím se kuličky při lisování prakticky skoro celé vykrojí. Zůstávají spojeny jen vlasově tenkou blankou. Tvar lisu a uspořádání dírek jsem zvolil hlavně pro housky, protože mi připadalo, že housek je na trhu více druhů než rohlíků a mohu proto experimentovat s různými typy jak bílého, tak i tmavého pečiva. Z jedné housky vyrobím kolem 40 kuliček.

002.jpg

 

Pokud chci přirozenou chuť pečiva, použiji čistou housku  bez jakékoliv úpravy.

003.jpg

 

Pokud chci, aby mělo  boilies jinou chuť a aroma, rozříznu housku podélně (jako sendvič), natřu obě půlky marmeládou, medem, melasou nebo třeba cukrářskou esencí a opět spojím.

004.jpg

 

Navlhčím vnitřek mikrotenového sáčku vodou pomocí rozprašovače.

005.jpg

 

Vložím housku a sáček zabalím. Nijak jej nezavazuji ani jinak pevně neuzavírám. Pouze otevřené konce sáčku vložím pod housku, aby byl obsah sice uzavřen, ale ne vzduchotěsně.  Dám do mikrovlnné trouby a ohřívám na tři čtvrtiny výkonu cca 7-10 vteřin.

006.jpg

 

Uvnitř sáčku se ohřevem vytvoří vlhké horké mikroklima, ve kterém se houska hezky napaří a nadýchá.

007.jpg

 

Po napaření sáček s houskou vyjmu, roztáhnu a i s houskou uvnitř vložím do lisu. Je výhodnější lisovat housku v sáčku, protože se těsto na lis nelepí a lépe se pak vytahuje z lisu ven.

008.jpg

 

Lisuji zhruba půl hodiny až jednu hodinu.

009.jpg

 

Výsledný vylisovaný polotovar.

010.jpg

 

Kuličky oparně vyjmu se sáčku.

011.jpg

 

Nůžkami na nehty jednotlivé výlisky vystříhám a očistím od zbytků.

012.jpg

 

A toto je ideální výsledek připravený na sušení.

013.jpg

 

Pokud chci boilies ochutit ještě více,  namočím kuličky před sušením třeba do ovocného sirupu, melasy, nebo tekutého dipu z rybářského obchodu.

Do menší skleničky naliju trochu uvedeného ochucovadla. Stačí opravdu málo.

014.jpg

 

Přidám kuličky, skleničku uzavřu víčkem a protřepu.

015.jpg

 

Protože jsou kuličky ještě čerstvě měkké a neusušené, sirup se mírně vsákne pod povrch kuličky.

016.jpg

 

Hotové kuličky navléknu na drát, pověsím a nechám pomalu sušit přirozenou cestou.

017.jpg

 

Navlečením na drát dostanu po vysušení  již hotové boilies i s dírkou pro nastražení mimo háček. Nemusím proto už nic dodatečně vrtat.

018.jpg

 

Méně povedené kuličky používám jako návnadu na zakrmení lovného místa.

019.jpg

 

I když na to nevypadá, kulička se ve vodě na povrchu pěkně rozmočí, tzv. nadýchá a uvolní vůni. Vnitřní část ale zůstane dlouho tvrdá a proto mi takovéto boilies umístěné mimo háček běžně vydrží nastražené i dvě hodiny.

020.jpg

 

A ještě malý tip na závěr: Boilies určené na háček přímo k lovu nosím k vodě  roztříděné podle chuti v těchto tubách od šumivých tablet. Vydrží bez úhony mnoho měsíců.

021.jpg

 

 

Hodně úspěchu s touto nástrahou přeje Lubo OV

 

Jak se Vám tento článek líbil?

  • bezvýznamný
  • nic nepřinášející
  • dobrý
  • velmi dobrý
  • vynikající

44 hodnocení, v průměru 4.6 hvězdiček

Komentáře prostřednictvím CHYTEJ.cz

I vy můžete přidat svůj názor!

Přidání příspěvku
Přihlášení

Momentálně nejste přihlášeni. Pokud jste zaregistrováni do Klubu Chytej.cz, vyplňte prosím své přihlašovací jméno (přezdívku) a heslo (do levé části formuláře). Pokud ještě registrováni nejste, můžete se zaregistrovat zde.
Pakliže chcete přispět anonymně, vyplňte do pravé části formuláře svou emailovou adresu a zvolte libovolnou přezdívku, pod kterou chcete vystupovat (nesmí však již být rezervována jiným registrovaným uživatelem).

Jsem registrovánPřispívám anonymně
Váš komentář

Fotografie
K příspěvku můžete přiložit až 4 obrázky (akceptujeme formát JPEG, GIF a PNG). Obrázky automaticky zmenšujeme ještě před odesláním na server, takže neplatí již žádné velikostní omezení. Musíte však mít ve svém prohlížeči povolen Adobe Flash Player 10+. Popisky fotografií vložíte editací již vloženého příspěvku.

Foto vložíte kliknutím na následující ikonku. Pokud máte s nahráváním fotografií problém, můžete použít klasický způsob.

odeslat

Diskuze k článku

Neděle 5. května v 7:15@ tomasf

děkuji za inspiraci. Pokud má náhodou někdo 3D tiskárnu, může si vytisknout formu zde: https://www.thingiverse.com/thing:3608724

Pondělí 18. ledna 2016 v 0:39® pavel1984

ahoj lidi rohlíkove boilie je super už si dokonce peču i vlastní rohlíky rovnou s příchutěma a barvou akorad nedělam rohlíky ale velke rohlíkové placky je to lepší než naparovat rohlíky mam vše rovnou a udělám i víc kuliček menší straty

Neděle 10. ledna 2016 v 17:08@ Ondra10

Děkuji moc za rychlou odpověd. Teprve s rybařením začínám, tak jsem se chtěl zeptat proč se kuličky navazují na nitku? Nestačilo by navléknout kuličku s dirkou na háček? Děkuji za odpověd.

Sobota 9. ledna 2016 ve 13:21@ Palivec

Ondra10> Ty jsi asi kuk Ondro, že? Jsou takové nástroje. Levné ale nejsou (ta na obrázku cca 1000Kč), radím ti poprosit o pomoc někoho, kdo se věnuje obrábění. V případě obrábění plastu stačí vrtačka, nejlépe stojanová. A namísto lisu se dají ty lisovací desky přitlačit ve svěráku.

Sobota 9. ledna 2016 ve 12:53@ Ondra10

Ahoj, chtěl bych se zeptat jak udělat důlky do silonu? Díky

Neděle 29. listopadu 2015 ve 22:16® pepanek

Zeli30> Mám doma jeden zbytečný.

Pátek 31. července 2015 ve 21:04@ Zeli30

Dobry den, chtel bych se zeptat kdo vyrobil tento lis nebo kde se dá zakoupit. Dekuji

Středa 4. února 2015 ve 13:00® Metsys

Tak jsem to taky zkusil.Nemám lis tak jsem si pomohl prkénkem o dirkách 1,5 průměr a 1cm hloubka,zatížit 10 kg zábažím. Druhý pokus jsem použil truhlářské svorky.Sice nemám kuličku ale budu pokračovat.Se­zona ukáže…

Čtvrtek 31. července 2014 v 9:47@ maidenVT69

Remunda Ahoj> už dva roky preferuji oliheň.

Úterý 29. července 2014 ve 3:52@ maidenVT69

Já nejdříve napařím rohlík nechám do druhého dne zalisovaný pak vykrojím kuličky navléknu na provázek a cca po deseti kusech namočím do barviva a ihned do mikrovlnky na 800 stupňů a zhruba 20 vteřin nechám do druhého dne zaschnout a pak vazu a davam aroma. Vše delam v zimních večerech.

Sobota 24. listopadu 2012 ve 21:55® rexmundi
rexmundi

Aké sa ti najviac osvedčili príchute?

Sobota 10. března 2012 ve 22:01@ milan66

Ahoj, jak zkrmuješ? vždyť plavou. Zmizí všechny hned pryč, ne?

Neděle 30. října 2011 v 9:06® majkyss
majkyss

Zde je výrobce lisu. http://lisnaboilies.chytry.cz/index.htm

Úterý 13. září 2011 v 16:57@ noell78

zazatec> ahoj ty jsi ze Žatce okres Louny?

Pondělí 12. září 2011 v 19:22@ noell78

kde si sehnal prosimtě ten lis?vlastní výroba?

Neděle 31. července 2011 v 15:14® zazatec
zazatec

Při správným skladování vydrží docela dlouho. Já jsem v batohu našel asi 3 roky starý boilies a chytat se na něj ještě dalo.

Sobota 30. července 2011 ve 22:13@ Tipal

Ahooj, suprovej článek!! a chci se jen zeptat jak dlouho vydrží? (jestli nesplesnivý atd..) díky za odpověd ;)

Neděle 8. května 2011 v 11:27® fishman123
fishman123

já dělám rohlíkače speciálními kleštěmi ale tohle je taky zajímavý
nápad

Neděle 8. května 2011 v 7:27® PLCH

Výborný, hned si jich pár udělám ..

Sobota 7. května 2011 v 10:27® kamos007
kamos007

Já dělám rohlikáče tak že mám kleště na hohlík s výměnnými průmery čelistí napařím rohlík dám do dřevěného lisu pak vycvakám napíchám na špejli a dám na 10 minut do trouby na 150 stupňů pak to nechám chvíli vychladnout navážu bavlnku a dám to hlubokého talířku a napráskám esenci promíchám nechám to třeba na slunku a ještě ze dvakrát opakuji a je to :-)

Sobota 7. května 2011 v 10:18® nedby

bezva článek dík

Pátek 6. května 2011 v 19:05® Jirkasss

Souhlasím super článek!

Pátek 6. května 2011 v 16:52® Tutan
Tutan

Ty jo! Sice jsem za svůj rybářský život spotřeboval tak 10 kuliček rohlíkáčů, ale za takovýhle forichtung zasloužíš pořádnou pochvalu… :-)