Rohlíkové boilies se dá vyrábět prakticky z jakéhokoli druhu bílého nebo i černého pečiva. Zpočátku jsem pro výrobu kuliček používal speciální kleště, které se dají koupit v každém slušnějším rybářském obchodě. Takto lisované kuličky ale často po nějaké době přestaly držet tvar. Samotné lisování kuličky kleštěmi totiž probíhá vlastně jen pár vteřin při vykrajování a po vyjmutí z kleští mají vzniklé výlisky tendenci se rozevírat a někdy i rozpadat. Navíc lisování každé kuličky zvlášť, po jedné, mi připadalo dost zdlouhavé, vzhledem k tomu, že jsem potřeboval vyrobit vždy větší množství i pro zakrmení. Dalším důvodem, proč mi kleště nevyhovovaly, byl malý průměr výsledných kuliček. Ty pak chutnaly spíš bílé rybě, která se o ně zpravidla postarala daleko dřív, než kapr vůbec zjistil, že je někde v okolí něco k snědku.
Výhodnější než kleště mi proto připadal lis. Při shánění lisu v obchodě jsem ale i zde narazil na dvě nevýhody. Na první pohled vypadají nabízené lisy velmi dobře. V každé řadě je jiný rozměr důlku a proto můžeme lisovat kuličky několika velikostí najednou. Jejich nevýhoda je ale v tom, že mají důlky rozmístěné dále od sebe a při lisování v těchto místech těsto nedovolí prkénka sevřít úplně k sobě.
Kuličky jsou proto někdy méně slisované a jsou spojené slisovanou vrstvou těsta, z níž se špatně dostávají ven. Druhým důvod byl stejný, jako u kleští. Rozměry kuliček stále neodpovídaly mým představám pro lov kaprů. Takže mi nezbývalo, než si nechat udělat lis na míru.

Lisovací desky jsou vyrobeny ze silonu a důlky mají průměr 15 mm. Jsou umístěny co nejvíce u sebe, aby mezery tvořily ostrou hranu. Tím se kuličky při lisování prakticky skoro celé vykrojí. Zůstávají spojeny jen vlasově tenkou blankou. Tvar lisu a uspořádání dírek jsem zvolil hlavně pro housky, protože mi připadalo, že housek je na trhu více druhů než rohlíků a mohu proto experimentovat s různými typy jak bílého, tak i tmavého pečiva. Z jedné housky vyrobím kolem 40 kuliček.

Pokud chci přirozenou chuť pečiva, použiji čistou housku bez jakékoliv úpravy.

Pokud chci, aby mělo boilies jinou chuť a aroma, rozříznu housku podélně (jako sendvič), natřu obě půlky marmeládou, medem, melasou nebo třeba cukrářskou esencí a opět spojím.

Navlhčím vnitřek mikrotenového sáčku vodou pomocí rozprašovače.

Vložím housku a sáček zabalím. Nijak jej nezavazuji ani jinak pevně neuzavírám. Pouze otevřené konce sáčku vložím pod housku, aby byl obsah sice uzavřen, ale ne vzduchotěsně. Dám do mikrovlnné trouby a ohřívám na tři čtvrtiny výkonu cca 7-10 vteřin.

Uvnitř sáčku se ohřevem vytvoří vlhké horké mikroklima, ve kterém se houska hezky napaří a nadýchá.

Po napaření sáček s houskou vyjmu, roztáhnu a i s houskou uvnitř vložím do lisu. Je výhodnější lisovat housku v sáčku, protože se těsto na lis nelepí a lépe se pak vytahuje z lisu ven.

Lisuji zhruba půl hodiny až jednu hodinu.

Výsledný vylisovaný polotovar.

Kuličky oparně vyjmu se sáčku.

Nůžkami na nehty jednotlivé výlisky vystříhám a očistím od zbytků.

A toto je ideální výsledek připravený na sušení.

Pokud chci boilies ochutit ještě více, namočím kuličky před sušením třeba do ovocného sirupu, melasy, nebo tekutého dipu z rybářského obchodu.
Do menší skleničky naliju trochu uvedeného ochucovadla. Stačí opravdu málo.

Přidám kuličky, skleničku uzavřu víčkem a protřepu.

Protože jsou kuličky ještě čerstvě měkké a neusušené, sirup se mírně vsákne pod povrch kuličky.

Hotové kuličky navléknu na drát, pověsím a nechám pomalu sušit přirozenou cestou.

Navlečením na drát dostanu po vysušení již hotové boilies i s dírkou pro nastražení mimo háček. Nemusím proto už nic dodatečně vrtat.

Méně povedené kuličky používám jako návnadu na zakrmení lovného místa.

I když na to nevypadá, kulička se ve vodě na povrchu pěkně rozmočí, tzv. nadýchá a uvolní vůni. Vnitřní část ale zůstane dlouho tvrdá a proto mi takovéto boilies umístěné mimo háček běžně vydrží nastražené i dvě hodiny.

A ještě malý tip na závěr: Boilies určené na háček přímo k lovu nosím k vodě roztříděné podle chuti v těchto tubách od šumivých tablet. Vydrží bez úhony mnoho měsíců.

Hodně úspěchu s touto nástrahou přeje Lubo OV
děkuji za inspiraci. Pokud má náhodou někdo 3D tiskárnu, může si vytisknout formu zde: https://www.thingiverse.com/thing:3608724
ahoj lidi rohlíkove boilie je super už si dokonce peču i vlastní rohlíky rovnou s příchutěma a barvou akorad nedělam rohlíky ale velke rohlíkové placky je to lepší než naparovat rohlíky mam vše rovnou a udělám i víc kuliček menší straty
Děkuji moc za rychlou odpověd. Teprve s rybařením začínám, tak jsem se chtěl zeptat proč se kuličky navazují na nitku? Nestačilo by navléknout kuličku s dirkou na háček? Děkuji za odpověd.
Ondra10> Ty jsi asi kuk Ondro, že? Jsou takové nástroje. Levné ale nejsou (ta na obrázku cca 1000Kč), radím ti poprosit o pomoc někoho, kdo se věnuje obrábění. V případě obrábění plastu stačí vrtačka, nejlépe stojanová. A namísto lisu se dají ty lisovací desky přitlačit ve svěráku.
Ahoj, chtěl bych se zeptat jak udělat důlky do silonu? Díky
Zeli30> Mám doma jeden zbytečný.
Dobry den, chtel bych se zeptat kdo vyrobil tento lis nebo kde se dá zakoupit. Dekuji
Tak jsem to taky zkusil.Nemám lis tak jsem si pomohl prkénkem o dirkách 1,5 průměr a 1cm hloubka,zatížit 10 kg zábažím. Druhý pokus jsem použil truhlářské svorky.Sice nemám kuličku ale budu pokračovat.Sezona ukáže…
Remunda Ahoj> už dva roky preferuji oliheň.
Já nejdříve napařím rohlík nechám do druhého dne zalisovaný pak vykrojím kuličky navléknu na provázek a cca po deseti kusech namočím do barviva a ihned do mikrovlnky na 800 stupňů a zhruba 20 vteřin nechám do druhého dne zaschnout a pak vazu a davam aroma. Vše delam v zimních večerech.
Aké sa ti najviac osvedčili príchute?
Ahoj, jak zkrmuješ? vždyť plavou. Zmizí všechny hned pryč, ne?
Zde je výrobce lisu. http://lisnaboilies.chytry.cz/index.htm
zazatec> ahoj ty jsi ze Žatce okres Louny?
kde si sehnal prosimtě ten lis?vlastní výroba?
Při správným skladování vydrží docela dlouho. Já jsem v batohu našel asi 3 roky starý boilies a chytat se na něj ještě dalo.
Ahooj, suprovej článek!! a chci se jen zeptat jak dlouho vydrží? (jestli nesplesnivý atd..) díky za odpověd ;)
já dělám rohlíkače speciálními kleštěmi ale tohle je taky zajímavý
nápad
Výborný, hned si jich pár udělám ..
Já dělám rohlikáče tak že mám kleště na hohlík s výměnnými průmery čelistí napařím rohlík dám do dřevěného lisu pak vycvakám napíchám na špejli a dám na 10 minut do trouby na 150 stupňů pak to nechám chvíli vychladnout navážu bavlnku a dám to hlubokého talířku a napráskám esenci promíchám nechám to třeba na slunku a ještě ze dvakrát opakuji a je to :-)
bezva článek dík
Souhlasím super článek!
Ty jo! Sice jsem za svůj rybářský život spotřeboval tak 10 kuliček rohlíkáčů, ale za takovýhle forichtung zasloužíš pořádnou pochvalu… :-)