Jaké tedy jsou mé prvotní dojmy z výstavy? Vcelku příznivé. Výstavní plocha se oproti minulému roku výrazně zvětšila, ale zároveň s tím se zvětšil i prostor některých expozic, takže celkově působí prostory výstaviště uvolněnějším dojmem. Když připočteme skutečnost, že návštěvníků nebyly žádné velké davy (návštěvnost za první den oproti roku 2010 vzrostla odhadem o 20-30 %), dalo se v prostorách obou výstavních hal bez potíží a stresu pohybovat, prohlédnout si cokoli zajímavého a třeba si i popovídat s vystavovateli nebo známými osobnostmi.

 

Pokud jde o vystavující firmy, většina loňských vystavovatelů se festivalu účastní opět a je tu i řada nových značek, takže celkově lze hovořit o dobře patrném nárůstu (nárůst výstavní plochy je o 2000m2 a je zde o cca 20 vystavovatelů více, než vloni). Jistým stínem výstavy je skutečnost, že množství novinek není takové, jak by se dalo očekávat.

Asi největším novým přírůstkem je stánek firem SPRO a Gamakatsu. Je veliký, reprezentativní a nabízí k prohlédnutí širokou škálu výrobků obou jmenovaných firem. Gamakatsu je u nás známá hlavně svými kvalitními háčky, které jsou k vidění i ve výstavní expozici, ale v Praze se poprvé na našem území prezentuje i jako výrobce vláčecích prutů. Nabízené modely jsou určeny pro smekací navijáky i multiplikátory, hodí se pro střední a těžší přívlač a patří do vyšší střední třídy. Některé se možná i blíží špičce. Vláčkaři by si seznámení s nimi rozhodně neměli nechat ujít.

 

V loňském článku z prvního ročníku festivalu jsem si posteskl, že mi chybějí firmy Daiwa, Sportex a Dragon. Potěšilo mě, že letos jsem narazil na výrobky všech jmenovaných značek, i když ani jedna není zastoupena sama o sobě nebo prostřednictvím svého výhradního dovozce. Vláčkaři si tak mohou osahat skvosty jako jsou Dragon HM 72, Daiwa Infinity Q nebo Sportexy Styx, Saphire a Opal, feedraři se mohou seznámit s feedery Daiwa SR3 a kapraři mají možnost pomazlit se s některými zástupci řady Sportex Morion.

Pokud jde o Daiwu, je přítomen i slušný vzorek jejich navijáků včetně nové řady Certate, která je zajímavá utěsněním převodové skříně pomocí speciálního oleje obsahujícího magnetické nanočástice.

 

Stejně jako loni je hojně zastoupena kaprařina. Známé kaprařské firmy patří už tradičně mezi přední vystavovatele a rozhodně nepřijely s prázdnou. Stačil jsem promluvit jen s Michalem Kučerou, majitelem firmy Mikbaits a dozvěděl jsem se, že do nové sezóny přichází jeho firma s celou řadou novinek, z nichž mnohé jsou k vidění už zde v Praze. Podobné je to určitě i u ostatních firem zásobujících české kapraře vším potřebným. Čilý ruch kolem stánků K. Nikla, L. Krásy a dalších výrobců to jen dokládal. Pokud snad snímky vypadají poněkud prázdně, je to hlavně proto, že návštěvníci se skutečně dokázali po výstavišti rozptýlit a navíc dav není fotograficky příliš vděčný objekt.

 

Kromě kaprařů a vláčkařů mohou být s výstavou vcelku spokojeni feedraři, o něco méně už plavačkáři a asi nejhůře dopadnou jako již tradičně muškaři, jejichž srdce potěší hlavně firmy Monfish a Hobby-G, i když muškařina je okrajově přítomna i na jiných stáncích.

Protože hodně návštěvníků přijíždí na veletrhy, výstavy či festivaly i nakoupit, měl bych poznamenat, že rozhodně budou mít za co utratit své peníze. Většina prodejců drží poměrně rozumné ceny a i když zboží v různých slevách možná není tolik, co loni, je ho stále ještě dost.

 

Na výstavě je možné obdivovat i půvaby dívek pracujících pro televizní kanál Fishing and Hunting...

 

...anebo třeba půvaby zcela jiné.

 

Kromě rybářských firem je možné navštívit i stánky Českého rybářského svazu, rybářských škol, cestovních kanceláří apod.

Bohatá je i nabídka oblečení pro pobyt v přírodě, lodí všeho druhu (fascinoval mě jeden nádherný celodřevěný člun) a v omezené míře se lze setkat i s prezentací střelných zbraní nebo originálních ručně kovaných nožů.

Podle mého názoru stojí výstava za návštěvu, ale záleží na každém, co vlastně touží vidět a nakolik se dokáže dívat.

 

Rozloučíme se krátkým pohledem na život v chytejáckém stánku.

 

Kromě Davida, Radka a Pavly Havlíčkových, případně mojí maličkosti se tu po velkou část dne zdržoval Tomáš Rozsypal, Tomáš Krejča a Vašek Turek. Zastavilo se i několik známých tváří - západočeská parta v čele s Bobem a Příchym, vláčkaři z Písku, z nichž je u nás na serveru nejznámější osobností troutkiller, fotografové tomashr a Tino a řada dalších.

Všem, kdo si na nás našli chvilku, za návštěvu děkujeme a těšíme se na další známé, kteří nás určitě navštíví v dalších dnech.

 

Text: M. Horáček - Osprey

Foto: Radek Havlíček