Chytej.cz

Příspěvky v diskuzích od uživatele "HaD"

Toto jsou chronologicky seřazené příspěvky od uživatele HaD, které napsal v diskuzi Všeobecná diskuze. Zajímá-li vás jiná diskuze, vyberete ji zde.

Středa 26. srpna 2009 ve 12:05® HaD
HaD

skwor> Nečerti se přeci. Logický důsledek přemnožených sumců, kteří vyžrali řeku a musí být tedy hladoví jak medvěd po zimním spánku, musí být intenzivní braní a velmi hojné úlovky. Pokud tomu tak není, je něco z toho co říkáš jinak. Protože zkrátka není možné, aby byla řeka plná sumců, kteří vše sežrali, ale chytit se nedají.

Středa 26. srpna 2009 ve 12:02® HaD
HaD

hraji> s pstruhem to jiné ale není. Přirozeného nepřítele nemá a jen vodě škodí. Žere malé pstruhy a lipany. Jako sumec kapry, tlouště apod. Přesto se s názorem „vybíjet velké pstruhy“ setkávám ojediněle. Nebo velké štiky, okouny, candáty. Všichni přeci škodí. Proč? Připadá mi to jako „hon na velké sumce“.

Kdyby všichni velké ryby pouštěli, asi by problém byl, jak říkáš. Ale kdyby je kdyby. To nikdy nebude. Nicméně zprávy typu „ryba skončí na talíři“ prostě určité skupině rybářů nikdy nebude znít libě. A jsme demokratická společnost, tudíž na to má právo. Stejně tak jako má dotyčný rybář si tu rybu vzít. Souhlasíš?

Středa 26. srpna 2009 v 10:18® HaD
HaD

skwor> to musí být tedy vláčkařský ráj a měl bys chytat metrovky jak na běžícím pásu. Kde to přesně je?

Středa 26. srpna 2009 v 10:16® HaD
HaD

hraji> dovolím si malý postřeh ze Skandinávie. Zůčastnil jsem se tam semináře o populaci velkých pstruhů v řece Vindelelven. Opravdu VELKÝCH pstruhů. V té lokalitě jsou ryby i 8kg těžké. Do nedávné doby se bez skurpulí braly a nikomu to nepřišlo divné. Ale začali ubývat. Viděl jsou zdokumentovaného pstruha uloveného celkem 5× v průběhu dvou let. Měl okolo 4–5 kg. Potěšil tedy v tomto období 5 rybářů. O tom, že je potěšil opravdu hodně, není třeba spekulovat. Na poslední fotce ale visel s podřízlým krkem na stromě. Nikoho dalšího už tedy nepotěší, znovu se nerozmnoží. To rozmnožení za něj udělají další, kteří zbyli a příroda si s tímto aspektem jistě poradí, pokud nebudou vybiti všichni, ale než zase taková další ryba naroste, bude to dlouho trvat. Na tom se myslím shodneme. A už na to přicházejí i zde, v zemi rybářské hojnosti. Naštěstí snad včas.

Stejné je to v tomto případě. Z biologického hlediska si myslím, že opravdu rozumný argument chybí, naopak možná vše hovoří pro to, aby byl takový sumec zabit. Z rybářského hlediska jsou ale argumenty myslím jasné. Zkrátka tato ryba už nikdy nikoho nepotěší a k vodě myslím všichni chodíme s nadějí, že chytíme tu velkou, životní rybu, která v nás vyvolá pocit štěstí. Žádný pokrm na světě takový pocit vyvolat nedokáže. Maximálně pocit dobrého jídla. Ale tato ryba ani tento pocit nepřinese.

Neděle 23. srpna 2009 ve 21:03® HaD
HaD

sus1> čekám

Čtvrtek 20. srpna 2009 v 19:40® HaD
HaD

Robur> nic. Prostě jsem strávil v obchodech se suvenýry několik hodin, ale nic mě neoslovilo. A kupovat voňavku nebo víno na trajektu mi přijde úsměvné :-)

Čtvrtek 20. srpna 2009 v 19:38® HaD
HaD

Prutos> o tom ta cesta a DVD bude. Ukázat lidem to, že máme na dosah nádhernou přírodu a ryby o nichž sníme. A že není nutné cestovat mimořádně daleko za mnoho desítek až stovek tisíc.

Čtvrtek 20. srpna 2009 v 19:36® HaD
HaD

Prutos> je to kýč. Ale miluju takový kýče

Čtvrtek 20. srpna 2009 v 19:33® HaD
HaD

osprey> šest měsíců by člověk uchcával, dalších šest už to tak idilické není. Ale člověk tam jinak vnímá svět a život, to je pravda.

Čtvrtek 20. srpna 2009 v 19:32® HaD
HaD

Jedna z řek, kterou jsme jen přejeli.

foto/diskuze/vseobecna/2009/th-img25899.jpg
Čtvrtek 20. srpna 2009 v 19:25® HaD
HaD

Robur> Určitě by se to tak dalo naplánovat, ale my jsme šli spíše jen po rybách a přírodě

Čtvrtek 20. srpna 2009 v 19:21® HaD
HaD

Robur> :-)) )

Čtvrtek 20. srpna 2009 v 19:20® HaD
HaD

Kazan: ale kde bys okolo Džordnu potkal echt Laponky? :-D

Čtvrtek 20. srpna 2009 v 19:18® HaD
HaD

inspo> Umea, Sorselle, Tärna, Mosjoen, Sandesjoen

Zhruba po této spojnic jsme jeli a "vystřelovali až cca 100km na sever či na jih

Čtvrtek 20. srpna 2009 v 19:12® HaD
HaD

inspo> možná jo, přemýšlím, zda jsem tam neměl už zůstat. Rybama a houbama bych se uživil, jen zima by asi byla ostrá :-D

Čtvrtek 20. srpna 2009 v 19:08® HaD
HaD

jeden z dalších zářezů do pažby bylo toto :-) Sběrači hub by tam umřeli blahem :-D

foto/diskuze/vseobecna/2009/th-img25898.jpg
Čtvrtek 20. srpna 2009 v 18:40® HaD
HaD

no popravdě musím říct, že ještě dnes, po třech týdnech, stále živě vidím ten monstrozní útok na hladině (zabrala totiž na popa taženého v těsné blízkosti leknínů a vodních trav). Bylo to jako když vystřelí pod vodou telegrafní sloup. Během následujícího souboje jsme se snažili být střízliví a odhadovali napřed metr, pak raději i míň, ale když se po asi dvaceti minutách a ujetí asi jednoho kilometru ukázala, bylo jasné, že je to opravdu top ryba. Jen vylovení bylo trochu zábavné, protože jsem jí musel narvat do malého rakeťáku a když jsem jí zvedal, málem jsme se cavakli. Jo, asi jsem to neřekl – chytili jsme jí z kánoe :-) Tedy Michal, já jen asistoval :-) Délka 123 cm, váha pouze odhad – 15–18 kg.

Čtvrtek 20. srpna 2009 v 17:52® HaD
HaD

osprey> snad nebude tak zle :-) Ještě jeden z pozdravů z Laponska :-)

foto/diskuze/vseobecna/2009/th-img25896.jpg
Čtvrtek 20. srpna 2009 v 16:16® HaD
HaD

Prutos> no to leda, že bychom se před tím najedli divných špičatých hub :-)) ) Zdarrr.

Čtvrtek 20. srpna 2009 v 16:01® HaD
HaD

Robur> jak jsi ho poznal? maskovali jsme ho celkem dlouho :-)) )