Chytej.cz

Příspěvky v diskuzích od uživatele "HaD"

Toto jsou chronologicky seřazené příspěvky od uživatele HaD, které napsal v diskuzi Přívlač a dravci. Zajímá-li vás jiná diskuze, vyberete ji zde.

Čtvrtek 17. září 2009 ve 21:23® HaD
HaD

převeďme to z hejna tloušťů na hejno okounů ;-)

Čtvrtek 17. září 2009 ve 20:52® HaD
HaD

jiris> protože to neumíš :-)) )))

Čtvrtek 17. září 2009 v 19:46® HaD
HaD

pepa-č> Chápu Tvůj pohled na věc, ale to neznamená, že souhlasím :-) A vnesu do toho ještě jednu rovinu: jsou lidi (nerybáři) – třeba můj táta :-)) ), kteří vůbec nechápou, proč někdo chytá ryby a třeba je i pouští. O tom je svět, že každý dělá co ho baví. Co je správné nemůžeme říct nikdo. Ani já, ani Ty, ani on…

PS: S tou historií ale nesouhlasím a dovolím si tvrdit, že se mýlíš. Kdysi to byl jen lov a nikdo se o úlovku nerozhodoval, zda vezme či pustí. To byl ryzí lov – ulovím, sežeru. Postupem času se to změnilo. Jako jiné věci. A mění se dál. Jsou to jablka, žádná míchačka.

Čtvrtek 17. září 2009 v 18:17® HaD
HaD

inspo> to jo, jednoznačný souhlas. Ale plavačkáři sakují všechno a vždy a po celou dobu závodu. V přívlači se sakují jen neušlechtilé a nelososovité ryby a max 5 ks a jen když se brodí. Převažuje měření ihned. Přesto bych rád docílil úplného zrušení vezírků. Sice budu hodně nepopulární, ale chci to.

Čtvrtek 17. září 2009 v 18:11® HaD
HaD

inspo> sakování ryb je nepěkné a snažím se to změnit. Tedy v přívlači. Např. plavačka apod., to je kapitola sama pro sebe. Nicméně je to upraveno řádem, který je vydán svazem. Tudíž je to OK.

Čtvrtek 17. září 2009 v 18:07® HaD
HaD

Libor> to teda je :-)

Čtvrtek 17. září 2009 v 17:55® HaD
HaD

pepa-č> v některých věcech souhlasím. Třeba to vezírkování se snažím bojkotovat a zrušit. K rybě to není fér. Rychlé změření v korýtku politým vodou (každý měřič je povinen mít flašku s vodou na polévání). Nelíbí se mi ani míry ryb, byl bych pro větší.

Ale kdo říká, a nejsi sám, že je to popření rybolovu – rybář=lovec a ryba=kořist – je nesmysl. Kdo určil, že to tak je? Historie? Že se to tak dělalo? To není argument. Dřív se i upalovalo a jednoho dne se prostě přestalo. Dřív vládli Československu komunisti. Dřív …

A analogie v přírodě u „neinteligentních“ tvorů taky není jednoznačná. Není přeci málo těch, kteří loví i jen pro zábavu.

Přirovnání ke sportu jinému je pro mě už úplně úsměvné. V každém sportu trápíme jiné živočichy pro naše potěšení a soupeření. Ať je to fotbal, hokej, F1, tenis atd. Mnohdy nepřímo, ale minimálně životní prostředí u těhle „akceptovaných“ sportů dostává mnohem větší kotel, než dá rybám pár rybářů-závodníků a ty škody jsou daleko daleko větší.

A moje poslední poznámka, dost oblíbená: Zkus se zamyslet nad jednou věcí. Oprosti se důvodu, proč se 32 lidí 3× za rok sejde u vody a chytá. Ber jen to, že každý z nich chytá za každý víkend 6 hodin ryby a všechny pouští. To znamená, že za rok odchytá 18 hodin a uloví řekněme 50 ryb (odhadovaný průměr) a všechny pustí. Děláš to jinak a víc nebo míň? Kolik ryb za rok pustíš (tudíž jsi je ulovil jen pro vlastní potěšení – jen je potrápil) a kolik jich zabiješ a sníš, což by měl být ten princip rybolovu, který popisuješ? Nebo třeba kolik Sander zabije těch tloušťů, Libor plotic, kaprů apod…?

Nechci hádku, nechci přesvědčovat, na to vás mám všechny moc rád a vážím si vás, ale chci, aby jste tohle vzali v potaz a aspoň se nad tím zamysleli. Podle mě to totiž není černobílé, jak by se mohlo zdát.

Čtvrtek 17. září 2009 ve 13:49® HaD
HaD

Tomik> rozumím, přesto si myslím, že dvanáctka, maximálně desítka je v 99% vyhovující. Chytá tak většina těch nejlepších.

Čtvrtek 17. září 2009 ve 13:47® HaD
HaD

pepa-č> každý svým způsobem závodí. Sám se sebou, s přáteli, porovnává roky, chce hodit dál než dřív, než někdo jiný apod. My to máme ofiko :-)) )) Ale pro mě jsou závody hodně o kamarádství, o poznání a i o pěkných rybách. Leckdo namítne, že s kamarády se lze sejít i jinde. Lze, ale rozhodně ne s tolika a tak zkušenými. A to poznání je sakra příjemné. Pokaždé se něco člověk naučí. A ne málo. Vloni jsem třeba objevil zajímavé stanoviště tloušťů a díky tomu si někde prostě skvěle zachytám. A nejen pidi ryby. Mám na přívlač i tlouště přes 50 cm a to není úplně běžné, nehovoříme-li o náhodném úlovku na velké řece. Nebo jsem měl např. možnost letos sledovat Michala Tichého při chytání štik. To byl koncert a zážitek a velké ponaučení. Prostě tu rybu různým vedením a střídáním nástrah ukecal. A nebyly to štíhlátka. Měl v závodě i rybu 65 cm. Samozřejmě je to i o chytání malých ryb, což mě taky moc nelahodí, ale tak to je a jen kvůli tomu neskončím.

Jinak závodník se nechová o moc jinak, než kterýkoliv jiný rybář, který pouští ryby. Jen se snaží na místě, které vylosoval nachytat maximum a chytá jemněji. Naopak si myslím, že to co razíme, by mělo být vzorem pro „normální“ rybáře – šetrné zacházení, zásadně nepokládání ryby na suchou zem, nepoužívání protihrotů atd.

Tvé názory moc neznám, nechci Tě přesvědčit, jen podávám svůj pohled na věc. A věřím, že kdyby ses na nějaké závody v nejvyšší soutěži jel podívat, trochu bys to třeba přehodnotil.

Čtvrtek 17. září 2009 v 9:41® HaD
HaD

Tomik> :-) Možná jo. Pro mě to ale extrém je. Nechytám ani desítku, což je možná mnohdy chyba, ale asi jen zcela výjimečně.

Středa 16. září 2009 ve 22:32® HaD
HaD

obi> je skvělej, ale už má jen 204cm :-) TR mi ho nechtíc na závodech zkrátil. Ale zkusím to nechat opravit.

Středa 16. září 2009 ve 21:12® HaD
HaD

Tomik> neblbni. Takhle slabej vlasec nemá podle mě význam. desítka už je hodně slabá a osmička je podle mě už extrém, kterej nemá téměř smysl. Viděl jsem chytat kluky na druhý lize na vlasec 0,07mm a žádnej zázrak se nekonal. Je to v něčem jiném.

Středa 16. září 2009 ve 21:10® HaD
HaD

obi> dva 180 cm a jeden 210 cm

Středa 16. září 2009 ve 21:10® HaD
HaD

Sander> tohle neřeším. Prostě mi ten vlasec sedí a chytají se s ním dobře ryby.

Středa 16. září 2009 ve 20:12® HaD
HaD

obi> mám v oblibě vlasec značky STROFT. Nejčastěji používám průměr 0,12. V kombinaci s jemným prutem se dá zdolat i půlmetrová ryba hodně rychle. Jinak výjimečně používám 0,10. Když jdu třeba na větší okouny tam, kde se víc vázne, dám stejnou značku, ale průměr 0,14–0,16

Úterý 15. září 2009 v 11:00® HaD
HaD

vagi> máš kontakt na koupi Sieků?

Pondělí 14. září 2009 ve 23:16® HaD
HaD

chtělo by to víc času, ale celkem ok

foto/diskuze/privlac/2009/th-img26457.jpg
Pondělí 14. září 2009 ve 23:01® HaD
HaD

Prutos> pošli mi tu fotku na mail. Zkusím

Pátek 4. září 2009 v 10:06® HaD
HaD

Scanix> díky. Dnes jedu na poslední kolo naší ligy. Jsem zvědavej, jak v tomhle budou tloušti žrát. Ale i když nezachytáme, do extraligy by jsme postoupit měli.

Pátek 4. září 2009 v 1:35® HaD
HaD

Scanix> a barvy?