Vyhledávání
Příspěvky v diskuzích od uživatele "osprey"
Toto jsou chronologicky seřazené příspěvky od uživatele osprey, které napsal v diskuzi Všeobecná diskuze. Zajímá-li vás jiná diskuze, vyberete ji zde.
- Sobota 18. února 2012 v 17:38® osprey
- Diskuze: Všeobecná diskuze
chosebaits> Zdráv mi stojí. Chytal jsem. Report později.
- Středa 15. února 2012 ve 13:19® osprey
SURF> Jediný Cormoran, který mě při točení v ruce oslovil, je aktuální nejvyšší model z katalogu. Zbytek mi pocitově nesedí.
Ono je to celé tak nějak o pocitech. Každý ať si chytá s čím chce a na co má. Mě třeba kompaktní těžký naviják nevadí, pokud má perfektní chod a brzdu, někomu ano.
- Středa 15. února 2012 ve 12:47® osprey
hraji> Opravdu to není dotaz na mě. Taky mi to nejde zcela ideálně, ale tady na vsi to není až tak zvláštní věc.
Asi bych ty potíže popsal v diskuzi s adminy.
- Středa 15. února 2012 ve 12:05® osprey
lunimus> Tady byla jedna v lednu. S jedním bleskem. Ale byl slušný. Teď tady fouká jak blázen a sníh je natátý.
- Úterý 14. února 2012 ve 23:31® osprey
HaDová> Tož zdálo sa mi to jakosi diuné…
- Úterý 14. února 2012 v 16:10® osprey
LojzaRybka> Žádné jiné z našich zvířat nedokáže porazit strom. Takže pokud si někdo nedal tu práci s dlátem, byl to bobr
- Úterý 14. února 2012 v 10:46® osprey
SURF> To byla Daiwa Infinity-Q z limitované edice. Taková s uhlíkovou cívkou. K vidění je ještě na rsp-fishing, ale to nebyla ona. Stánek byl jiný a tohle byl naprosto dokonale povedený kus. Fakt jsem měl za život v ruce pár navijáků, které chodily takto dobře.
Kdybych si tisknul peníze, už byla doma. Pak jsem měl v ruce druhou a třetí toho typu, ale to už nebylo ono. Prostě občas si ty díly sednou jako prdel na hrnec a pak se člověk diví, jak se to točí.
- Pondělí 13. února 2012 ve 23:20® osprey
lunimus> S tím kompaktem se pozadí rozostřit dá. Ideální je některý z těch s větším čipem (1/1.7´´ – tedy asi 7.5 mm) a fotit na malou vzdálenost co nejdelším ohniskem. Takové jako s pevnou stovkou na clonu 2.8 to ale nikdy nebude.
Digitální stěnu jsem nikdy neviděl, jsem kluk z vesnice
- Pondělí 13. února 2012 v 18:35® osprey
lunimus> Když On Stroft asi do fullframe zrcadlovky nepůjde a foťák s možností instalace digitální stěny jsem „naživo“ snad ani neviděl.
Takže pokud bude s nějakým kompaktem usilovat o ty fotky s rozostřeným pozadím, zůstane mu cesta použití dlouhého ohniska a co nejmenší vzdálenosti fotografovaného objektu.
- Pondělí 13. února 2012 v 17:46® osprey
SURF> Je to pořád stejné. Změnila se jen forma záznamu a některé technické parametry. Např. velikost obrazového políčka (kinofilm měl 36×24 mm, běžný kompakt má asi 6,5×5 mm).
Dále přibyla možnost editace na PC.
Ale principy fotografie to nezměnilo.
- Pondělí 13. února 2012 v 16:43® osprey
SURF> Označil bych to za „práci s hloubkou ostrosti“. Daleko vhodnější je na to zrcadlovka (Raf) a v mém případě, protože jsem zrovna fotil kompaktem, použití dlouhého ohniska, navíc v režimu makro (i když je fakt, že nevím, jak velký to má vliv – ale můžu jít blíž).
Ono jde o to, že fotograficky zajímavé je zdůraznění hlavního motivu správně zvolenou hloubkou ostrosti (motiv je ostrý a za ním je rozmazané pozadí).
Dá se toho dosáhnout několika způsoby:
- velkou plochou snímače (mobil a kompakt je mají malé a tudíž jim tahle disciplína moc nejde)
- otevřenou clonou (tj. volbou co nejnižšího clonového čísla) – já na to konto většinou fotím v režimu tzv. „Priority clony“ – na foťáku Av.
- zvolením dlouhé ohniskové vzdálenosti (prostě vyzoomovat)
Předpokládá to aktivně ovládat svůj foťák a nutit ho k tomu, aby fotil podle záměru fotografa, ne podle nastavení automatiky. Snažím se o to a svádím s tím věčný boj.
Na každý pád, ideální výsledky ti poskytne zrcadlovka s delším světelným objektivem.
Tento příspěvek byl editován 13.2.2012 16:44:14 uživatelem osprey. - Pondělí 13. února 2012 ve 14:57® osprey
SURF> Omlouvám se za přenesení příspěvku, ale rubrika Z lovu byla je a bude pro vkládání úlovků.
Zkus upřesnit ten dotaz, jsem v tvém příspěvku jmenován, pokusil bych se vyjádřit.
- Sobota 11. února 2012 ve 13:03® osprey
chosebaits> Bude. Kdoví, jestli na něj v létě nebudeme nadávat.
- Sobota 11. února 2012 v 9:35® osprey
Char> Tady je to lepší. Ale vem si, že chudák hecht asi jel na ryby. Já nemám šanci. Měl jsem teď tři dny rozkydaný počítač a ony by si mě ty problémy našly. Radši to pořeším hned.
Blaze všem, co mají víkend…
- Úterý 7. února 2012 v 15:32® osprey
mirek66> Tady je ujetý jen na silnici. Ujezdit to všude by dalo moc práce
Teploměr nesleduju, zjistil jsem, že to ničemu nepomůže. Ale je tepleji než včera.
- Úterý 7. února 2012 v 15:24® osprey
mirek66> Taky tak.
- Úterý 7. února 2012 ve 12:14® osprey
mvincik> Sněhu jak na Sibiři? Tj. po krajině pět čísel a po ulicích čtyři?
- Úterý 7. února 2012 ve 12:12® osprey
David Havlíček> Já tě aspoň trochu potěším. Většina včerejších problémů je vyřešena.
- Pondělí 6. února 2012 ve 20:38® osprey
mirek66> My nejsme nasraný, taky si rádi pokecáme. Akorát s tím rolballem je problém. Já třeba nějak neví, co s ním
- Pondělí 6. února 2012 ve 20:07® osprey
mirek66> Když ty taky zrovna nemáš ten dar prezentovat se jako bavič.
No a sehnat půl rollbalu, to nebude snadný úkol. Já takhle jednou sháněl třetí díl prutu Berkley Series One 27 cm / 7 – 28 g. A samozřejmě nesehnal.
Kdyby se ti to taky nepovedlo, kup si ten samý rollball celý a budeš mít k dispozici náhradní půlku…