Vyhledávání
Příspěvky v diskuzích od uživatele "osprey"
Toto jsou chronologicky seřazené příspěvky od uživatele osprey, které napsal v diskuzi Přívlač a dravci. Zajímá-li vás jiná diskuze, vyberete ji zde.
- Úterý 1. listopadu 2011 ve 23:02® osprey
- Diskuze: Přívlač a dravci
jajco> No já Teama MF mám – 275 cm do 14 g. Je to velmi osobitý prut. Dokonce mám pocit, že je snad postavený na muškařském blanku nebo co.
Je to dobrý prut na ryby, co se hodně mlátí a netrhá okounům tlamy. A štiku kolem 60 cm dokáže s vlascem 0.14 mm v mnoha případech udolat skoro na místě. Ale jde o to, jak ti bude sedět. Kamarád Prutos ho po nějaké době poslal dál.
Dělá se i verze do 21 g, ta je tužší a ten ohyb je jiný. Ale pořád je ta akce dost dlouhá.
- Úterý 1. listopadu 2011 ve 21:55® osprey
jajco> Semi znamená polo. Takže poloparabolická akce.
Od rukojeti je to právě parabolická, takže semiparabola je sice delší akce, ale přece jen s tužším spodkem. Semiparabolickou akci mají třeba moje feedery Speedmaster heavy. Prut udělá krásný oblouk, ale dole ti zbývá ještě kus, který se pomalu, ale neochotně ohýbá dál a dál.
Pokud budeš mít rychlý semiparabolický vláčák, může být dobrý na lov s pletenkou. Z vláčáků bych za semiparabolu možná označil Sportex Kev Pike.
- Úterý 1. listopadu 2011 ve 21:18® osprey
Vendelín> Uvažuješ zbytečně komplikovaně. Nezáleží jen na tom, jaká je uvedená gramáž. Mezi pruty jsou rozdíly, záleží i na délce a na akci. Prostě to vezmi k vodě, potahej na tom pár wobblerů a poznáš, co si s tím prutem můžeš dovolit.
A napsat, že prut do 28 g je spíš na gumy, to je nesmysl. Záleží jak je stavěný. I prut do 14 g může být výborný nástroj na práci s menšími wobblery.
- Úterý 1. listopadu 2011 v 17:13® osprey
vodar> Ano, je tu otázka, jestli to bude možné. Odpověď na ni budu vědět zítra. Pokud to možné bude, zařídím to.
- Úterý 1. listopadu 2011 v 17:12® osprey
jirik> Mám něco podobného, ještě delšího. Klidně si ho kup, pokud se ti líbí. Chytat s tím rozhodně půjde. Samozřejmě kratší prut je pocitově jiný.
- Úterý 1. listopadu 2011 v 17:10® osprey
RuSaKsRo> Oba použitelné, ale měl by sis je osahat. Nikdo neví kde co a na co s tím budeš chytat.
A nikdo neví, jaké máš osobní preference. Třeba já a David Havlíček máme naprosto odlišnou představu o prutech na lehkou vláčku. On radši krátké a já radši delší. No a co? Každý si chytáme s čím chceme.
A jestli ty nevíš, co ti sedí, tak si nějaký prut za sedm stovek kup a po pár vycházkách dostaneš informaci, jakou ti tady nikdo nedá. Budeš vědět, co vlastně chceš.
- Pondělí 31. října 2011 v 18:54® osprey
RuSaKsRo> Ono mělké podjezí je na lov s gumami trošku náročnější. Začni na klidnější vodě. Zvlášť teď v závěru sezóny.
- Pondělí 31. října 2011 v 18:52® osprey
RuSaKsRo> Jak kdy, jak kde, jak kterou rybu. Ptáš se na věci, na které nejde odpovědět. Taky každý smáček chodí jinak.
Umění lovu na umělé nástrahy je uměním založeným na schopnosti tu nástrahu „prodat“. Já vláčím už dvacet let, ale kdykoli můžu, dívám se, jak vláčejí jiní. Nevláčíme všichni stejně a někdy i ty různé cesty vedou k úspěchu.
- Pondělí 31. října 2011 v 18:15® osprey
RuSaKsRo> Smáčka musíš vodit tam, kde ho něco sežere. Teď je to ve většině případů u dna. Ale rozhodně bych na to ani teď vždy a všude slepě nespoléhal. Poslední záběr na smáka jsem měl téměř z hladiny, ale to je teď už málo časté.
- Pondělí 31. října 2011 v 17:14® osprey
RuSaKsRo> Tak 2 – 14 g (těch 14 vyzniklo tak, že je to půl unce a pruty kdysi vyvíjeli Angláni). Reálně to může být 12 nebo 15, ono je to jedno.
A není to akce, je to odhozová hmotnost. Akce je tvar křivky, podle které se prut ohýbá. Vláčáky by měly mít obecně špičkovější akci, tj. tužší klacek s ohebnou špicí, který se teprve při zatížení ohýbá postupně víc a víc.
- Pondělí 31. října 2011 ve 12:12® osprey
mirmen> Zdravím. Radost tě tu vidět.
S Byronem vláčím taky, akorát mám picker Brown, což je starší řada toho, co používáš ty. Poslední dobou si ale UL nechávám na prosinec, takže mě to teprve čeká.
- Pátek 28. října 2011 ve 22:40® osprey
svery> Má ji Char. Nestěžuje si. Jenom mu teď možná přijde léto, že kdyby počkal, měl by ji o litr levněji.
- Čtvrtek 27. října 2011 ve 12:14® osprey
All Armor> Přesně tak. A jsou dny, kdy rozhoduje jen dálka a rychlost. Snad se ti boleni mimo obvyklý „dostřel“ rybářů cítí bezpečnější.
- Čtvrtek 27. října 2011 v 11:10® osprey
All Armor> Já tady řešil to, že někdo to chce na boleny. Jestli si vzpomínáš, tak jsem tu v létě psal, že i pro mě jsou dlouhé hody důležité. Pokud bude mít třímetrový prut, rychlý naviják a navíjet jako o život, udrží to nahoře a bude atakovat vzdálenost 70 m.
- Středa 26. října 2011 ve 14:39® osprey
petrikveprik> Podívej se na nabídku jiných firem, myslím, že něco takového dělal (nabízel, prodával) třeba Balzer.
- Pondělí 24. října 2011 ve 22:32® osprey
Stavba> Vypadá, že bude daleko lítat. To je první dobrý předpoklad (i když je fakt, že to nestačí).
- Neděle 23. října 2011 ve 13:32® osprey
bigzee> Co zajímavého se s tím chytá?
- Čtvrtek 20. října 2011 v 11:29® osprey
mannice> Jak kdy. Nemám rád taková ta rezolutní prohlášení – sotva někde řekneš „tak to je“, okamžitě ti ryby dají najevo, že to může být i jinak.
Ale rozdíly mezi wobblery jsou. Zvuk, pohyb, velikost, barva a záleží i na tom, co s tím děláš.
A jestli to dělám dobře, to nevím. Snažím se. Letošní štikovou sezónu v ČR mám velmi slabou. Jednak není čas a jednak jak jsem byl na jaře na Alandech, tak necítím zas tak silnou potřebu chytat další ryby. Dokonce ani fotky nepotřebuju.
- Čtvrtek 20. října 2011 v 0:04® osprey
macek2> Akorát počítej s tím, že to jsou chrasťáky. Ale jinak docela dobré.
- Úterý 18. října 2011 v 15:32® osprey
sethy> Udělal jsi velmi dobrý kšeft, jen co je pravda. Některé tyhle gumídky mám docela rád.