Chytej.cz

Příspěvky v diskuzích od uživatele "osprey"

Toto jsou chronologicky seřazné příspěvky všech diskuzí, které napsal(a) osprey. Zajímají-li vás pouze konkrétní diskuze, vyberte ji zde.

Úterý 24. dubna 2012 v 18:04® osprey
osprey
Diskuze: Feeder

spike> Ale jednou mě ty ryby s tím dlouhým návazcem vyléčily. Nevím proč, ale jinak to nešlo.

Dobrý důvod, proč mít ty feedery dva. Na jeden chytáš, jak nejlíp umíš, s druhým blbneš a zkoušíš.

Úterý 24. dubna 2012 v 18:00® osprey
osprey

Jenda17> A nechceš si sem dát placenou reklamu? :-))

Nebo je ti jenom na lodi samotnýmu smutno?

Tento příspěvek byl editován 24.4.2012 19:01:35 uživatelem osprey.
Úterý 24. dubna 2012 v 17:58® osprey
osprey
Diskuze: Muškaření

Segoves> Ber to tak, že uměle odchovaný černoch na tom bude v rovníkové Africe pořád líp než běloch. Tak nějak o tom to je.

Navíc potočák se donedávna odchovával na chovných kapilárách (malé potoky). Bohužel z mnoha důvodů jde dnes tato praxe do kytek.

Úterý 24. dubna 2012 v 15:56® osprey
osprey

Segoves> Ono dneska obecně hospodaření jen málo bere v potaz stav obsádky řeky. Spíš se reaguje na poptávku ze strany rybářů.

A kdo by odchovával něco původního za kdovíjakou cenu. Neviditelná ruka trhu vede lidi k tomu, aby nakoupili, co se dá a co nejlevněji.

Úterý 24. dubna 2012 v 15:41® osprey
osprey

sunet> S tím by se dalo souhlasit. Problém je v tom, co ty líhně berou za generační materiál.

Tady by možná bylo reálnější nějaké organizované sponzorování. Já bych byl ochoten sponzorovat echt jihočeskou parmu, podoustev, lipana a potočáka – pokud bych viděl kvalitní průhledný projekt (tj. ne, že někde někdo shrábne peníze a pak tam snad i něco vysype).

Úterý 24. dubna 2012 v 15:38® osprey
osprey

janaR> Všechna pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Já na stojáku zkouším krátký návazec kolem 20 cm vždy – minimálně vidím kontakty s rybou. Někdy je ale dlouhý potřeba.

Často v tom ani není žádná logika a je prostě třeba zkoušet.

Vem si ale kaprařinu – kolik kaprařů používá půlmetrové návazce?

Úterý 24. dubna 2012 v 15:35® osprey
osprey

Segoves> Když ti napíšu, že je to dobře, posvětím tím všechny pokusy podobných nadšenců.

Já se tu v článku přiznal, že u nás dávám do řeky okounky z výlovů. Fakt je, že stoky stejně končí v řece a část těch ryb se tam tak jako tak dostane a já jen zvyšuju jejich počet. Ale nevím, jak dalece je to dobře.

Úterý 24. dubna 2012 ve 14:21® osprey
osprey

Mates(původní)> A ještě jsem koukal do atlasu, tam jsem uvedl u dvou ryb 80+ stáří 12 a 15 let. Velmi pravděpodobně opsáno z Olivovy dvoudílné knihy z roku 95.

Tím to asi uzavřu. Doufám, že se v příštích dnech dokážu urvat, abych si chytil jednoho 30+:-))

Úterý 24. dubna 2012 ve 14:17® osprey
osprey

Mates(původní)> Ten můj nástřel o dvaceti letech se zakládá jen asi na dvou rybách, o kterých jsem někde četl. Chytily se na menších řekách, u jedné si pamatuju, že to byl nějaký sever Moravy. Ono takhle velkých ryb zas moc není.

Zajímavé je (to jsem zjistil, když jsem dělal tabulky do atlasu), že v mnoha případech ryby, co rostou rychle, nežijou dost dlouho a takové ty extrémně velké kusy se na ty rozměry většinou vydrápaly pozvolna.

Ale jenom teoretizuju. Vlastně je škoda, že se kvalitní informace tohoto typu musí tak složitě dohledávat. No a v umělých podmínkách je růst fakt rychlý. Až mě to překvapilo, jak rychle rostou třeba některé linie duháka.

Úterý 24. dubna 2012 ve 14:03® osprey
osprey

janaR> Dá se udělat cokoli ( i ten brok). Důležité je koukat, co to dělá a když to není ono, zkoušet to dál. Kapr může mít na stojáku návazec i kratší než 50 cm.

Úterý 24. dubna 2012 ve 14:01® osprey
osprey

Bigpista> Špatná koupě.

Dělám si srandu, musím se vydělit z davu:-)) Užij si ho a něco pěkného spolu chyťte.

Pondělí 23. dubna 2012 ve 12:17® osprey
osprey

mvincik> Nezáviď, taky vám tam plavou.

A velká ryba je buď věcí toho, že jedeš někam, kde jsou anebo toho, že si ji těžce zasloužíš. Mám radši druhou variantu a zatím jsem si jich nezasloužil až tak moc. Ale zas si jich o to víc vážím:-)

Pondělí 23. dubna 2012 v 11:25® osprey
osprey
Diskuze: Pěst na oko

Jedna taková typicky česká záležitost:-)

http://www.tyden.cz/…_232155.html

Pondělí 23. dubna 2012 v 11:09® osprey
osprey

Mates(původní)> A to byli potočáci vyrostlí v přírodních podmínkách a slovení někde na revíru?

Já nejsem odborník na chov ryb a nevím, jak rychle to roste při solidním krmení. Ale zdráhám se věřit, že je u nás voda (přírodní, tekoucí, s pstruhovým charakterem), kde roste potočák tak rychle.

Neděle 22. dubna 2012 v 15:07® osprey
osprey

nnnap> Nedá.

Neděle 22. dubna 2012 ve 14:35® osprey
osprey

Fryw> Já zároveň s tímhle rozhovorem paralelně dělám.

U ryb je to to samé. Snažíme se udržet systém starý desítky let v naprosto nových podmínkách. Ekonomika rybařiny je, řekněme, nevyhovující. Vztah rybářů k ochraně přírody je v troskách, pytláctví na vzestupu… Pravda je, že v posledních letech lze ve všech oblastech zaznamenat i mírný pokrok. Bohužel se netýká zásadních oblastí.

Ale už končím. Jdu sázet článek, u toho se musím soustředit.

Neděle 22. dubna 2012 ve 14:16® osprey
osprey

Fryw> Mám to tam kousek a jsem venkovan. Problém je, že vesnice začala těmi problémy trpět už koncem 80. let.

To je na dlouhý povídání. Máma byla v JZD účetní, znám kompletní zaměstnaneckou strukturu z počátku 80. let. Dnes by se to ekonomicky složilo do roka.

V současnosti jsou zemědělci rukojmími bank a nákupních společností a pracuje jich čtvrtina někdejšího počtu. Pak ti na vesnici chybí zdroje, lidi v produktivním věku, děti (následně se zavírají školy a školky). Zhovadilý je i systém přerozdělování daní – pražák fasuje z veřejných peněz asi šestkrát větší sumu než já.

Neděle 22. dubna 2012 ve 14:01® osprey
osprey

skwor> Až to budeš kupovat, dobře si prohlédni usazení osy madla kličky. Viděl jsem kus, kde je to pěkně šejdrem – nevím, jestli je to schválně v rámci nějakých ergonomických pokusů anebo jim to v případě toho navijáku tak uletělo. Hlavní vylepšení jsou krom toho rotoru spíš kosmetického rázu. Střeva mě nijak nepřesvědčila.

Jestli ten naviják potřebuješ, tak si třeba půjč, ale jdi do starýho Ryobi, dokud je za ty peníze.

Neděle 22. dubna 2012 ve 13:57® osprey
osprey

nnnap> O to se nebojím.:-))

Neděle 22. dubna 2012 ve 13:54® osprey
osprey

Fryw> Ano, s tím nastavením souhlasím. Je to hovadina.

Doučuju matematiku kamaráda, který ve svém oboru patří ke špičce a přesto potřebuje jakýsi papír, aby se nemusel bát o to, co s ním bude.

Vlastnit firmu, rval bych se o to, aby ten člověk dělal pro mě. Sedět v maturitní komisi, nechám ho rupnout.

Ten systém je momentálně naprosto zhovadilý. Staví papír nad člověka.