Chytej.cz

Příspěvky v diskuzích od uživatele "osprey"

Toto jsou chronologicky seřazné příspěvky všech diskuzí, které napsal(a) osprey. Zajímají-li vás pouze konkrétní diskuze, vyberte ji zde.

Středa 23. listopadu 2011 v 16:16® osprey
osprey

BigMike> Sliver je pěkná věc, trošku speciální. Původně dělaný na moře, dobře chodí i ve vyšších rychlostech, ale dá se s ním pěkně vydovádět i na štikách. Mám jeden kousek a dost si ho hlídám – tím pádem toho moc odchytáno nemá.

Jeden známý na něm dvakrát vodil štiku kolem 18 kg. Vždycky mu spadla, pak ji chytli jiní.

Středa 23. listopadu 2011 v 15:25® osprey
osprey
Diskuze: Sumcařina

macek2> Upřímnou soustrast, to nepotěší. Mně by taková ztráta na materiálu vrátila o pěkných pár let zpátky. Syslím to roky.

Jinak je vidět, že ty velké ryby z Pádu bývají často tvrdě zasloužené.

Středa 23. listopadu 2011 v 15:21® osprey
osprey

David Havlíček> Psal to autor, který publikuje v časopise a dokonce má článek i u nás (nebo je to aspoň v rodině).

Středa 23. listopadu 2011 ve 12:47® osprey
osprey

hraji> Já ti klidně popřeju, aby sis vydělal navíc i plat premiéra a pěti poslanců. Protože ty si ty peníze vyděláváš svou prací.

Středa 23. listopadu 2011 ve 12:45® osprey
osprey

ladamaj> Ono je to i tím, že já tady pracuju, ostatní se tu baví. Kdybych pracoval jinde, neměl bych možná ani čas sem chodit anebo jenom na skok.

Každopádně pokud vím, poradím.

Středa 23. listopadu 2011 v 11:51® osprey
osprey

ladamaj> Nepřeceňuj mě, tady je takových vláčkařů jako jsem já hodně, i lepší. Já mám jen výhodu, že umím i trochu psát a fotit. Chybí mi zase čas u vody a víc kontaktů s lidmi. Navíc na tyhle základní rady není třeba žádného profíka.

Úterý 22. listopadu 2011 v 19:44® osprey
osprey

majkyss> Asi takhle. Poláci toho zas tak moc nedělají, ale jsou rození kšeftmani, takže rybářských firem je tam jako máku. Z těch známých třeba Jaxon, Dragon, Konger, Mikado,…

Pruty a navijáky jsou vesměs made in China a každá ta značka má v sortimentu dobré i horší věci. U Jaxona je dost slušná ta nejvyšší řada prutů XT Pro.

Úterý 22. listopadu 2011 v 19:39® osprey
osprey
Diskuze: Plavaná

Třeba tady by se dalo vybrat. O kvalitě si přehnané iluze nedělám, ale do ceny se vejdou.

http://rybar.braunstar.cz/…na-plavanou/

Úterý 22. listopadu 2011 v 19:32® osprey
osprey
Diskuze: Plavaná

hraji> Nějaká použitelná čtyřmetrová boloňka by se za tu cenu možná našla. Každý nějak začínal.

Úterý 22. listopadu 2011 v 19:25® osprey
osprey

majkyss> No znám. Mám od ní dva pruty a nějaké vlasce. Pruty dobre, bo polske,vlasce si Jaxon nechává dělat v Německu a Japonsku, takže taky no problem.

Úterý 22. listopadu 2011 v 19:21® osprey
osprey

jiret> Jestli chceš začít teď budeš už muset chytat na gumy. Takže nějaký prut 240 – 270 cm tak do 20 g. Mohl by být i lehčí (třeba do 15 g), ale pro začátek bych to nedělal. Bude to na velikost gum tak pro větší okouny a nebude problém ani candát nebo štika. Pro začátek vlasec tak 0.18 – 0.20 mm. Časem zjemníš. Lanka tak na 6 kg, když dáš malou gumu vysloveně na okouny v místě, kde je minimum štik, tak zamáčkni protihrot a lanko nedávej.

Naviják tak 2500 (dost firem tuhle velikost dělá, kdyby nebyla, tak jednu ze sousedních – tj. 2000 nebo 3000).

Pro začátek si kup pár gum – vezmi si hlavičky tak 5 a 7 g a několik twisterů, kopyt a případně nějakého většího smáčka. Jednu rotačku, jednu plandavku, mělkopotápivý wobbler a hlubokopotápivý wobbler, raději oba plovoucí (když netáhneš, plavou). Chytat budeš ze začátku na gumy, s tím zbytkem si napřed budeš hrát někde u břehu, koukat, co to dělá a učit se to vodit. Až budeš mít pocit, že ti to nějak chodí, můžeš s tím taky po libosti chytat. Ono by bylo blbý po pár hodech urvat wobbler za dvě kila. V tom začátku bys měl získat pocit, že si alespoň s nějakou nástrahou rozumíš.

A pak zjistíš, že alfou a omegou přívlače jsou ty oči, ruce a mozek. To ostatní je hlavně k tomu, abychom měli na síti o čem kecat anebo abychom si udělali radost něčím pěkným.

Úterý 22. listopadu 2011 v 18:58® osprey
osprey

hraji> No, kdybych tě měl namotat na naviják, tak to bych tě teda radši vyhodil.:-))

Úterý 22. listopadu 2011 v 18:56® osprey
osprey

ladamaj> Není problém si odnést bolena. Já letos dva potrhal a tak jsem je zabil. Pokud někde dám jejich fotky, nebudu tvrdit nic jiného.

Úterý 22. listopadu 2011 v 18:46® osprey
osprey

Kazan> Prostě se pak chová trošku jako některá z těch levnějších pletenek, co nemají kulatý průměr. Ale ze začátku kulatý je.

Úterý 22. listopadu 2011 v 18:43® osprey
osprey

jiret> To je jako když se zeptáš, jak začít jezdit autem. Jsou auta malá i velká, kabriolety i offroady, červená i černá a každé si někdo koupil, protože pro něj mělo smysl.

Takže jde o to na jaké vodě chceš chytat, co tam reálně máte za ryby (pokud tam nejsou štiky, tak třeba nepotřebuješ to lanko), jak jsi šikovný apod.

Jsou lidi, kterým když napíšeš o vlasci 0.20 mm, tak vykulí oči, protože na nic pod 0.30 mm nikdy nechytali.

Dál je tu otázka peněz. Nejlevnější věc, co jsem tahal na prutu, mě stála dvoukorunu, nejdražší pětikilo. Ulovit se dá na obě.

Takže když popíšeš jak jsi na tom, tak pak můžeš očekávat užitečné rady.

Úterý 22. listopadu 2011 v 18:29® osprey
osprey

jiret> Prut. Nejlépe dvoudílný. Naviják. Nejlépe trochu slušnější. Vlasec nebo pletenka. Nástrahy.

Oči, ruce, mozek.

Úterý 22. listopadu 2011 v 18:28® osprey
osprey

troutkiller> Jo, chlupatit začíná. Průměry mě zajímají od doby, kdy jsem na jerkovém multíku nahrazoval vlasec 0.35 mm pletenkou 0.25 mm a ono se jí tam vešlo míň.

Když má něco větší průměr, hůř se propadají lehké nástrahy ke dnu, méně snadno se to předře apod.

Taky jsem zažil diskuzi, kde jsme se dohadovali o čtyřech vlascích 0.16 mm. Jeden beznadějně vyšel jako nejhorší – protože to opravdu bylo 0.16. Dva byly 0.18 a jeden 0.19. V podstatě byl ten vlasec, co jsme ho sepsuli, nejlepší, ale zjistil jsem to až za půl roku.

A tak občas měřím, abych korigoval svoje dojmy.

Pravda je to, že když se s něčím dobře chytá, tak jsou čísla vedlejší.

Tento příspěvek byl editován 22.11.2011 18:44:33 uživatelem osprey.
Úterý 22. listopadu 2011 v 18:16® osprey
osprey

skwor> Třeba pro něj byla smrt vysvobozením…

Úterý 22. listopadu 2011 v 18:14® osprey
osprey

Kazan> Celý problém je v tom, že o těch technologiích se moc otevřeně nepíše. Ostatně to by byli výrobci sami proti sobě, protože by ledacos neprodali.

Podívej se na nanofilu na jednu věc – podle mě je po vyrobení téměř kulatý, ale dá se splácnout a zůstane tak. Proto na něm nedrží některé uzly – moc se to v nich mačká.

Když s ním nějakou dobu vláčíš, tak se z původně kulatého průměru tlakem v očkách vytvoří řekněme eliptický. Podobně jako u používané pletenky pak naměříš menší průměr.

Zajímalo by mě, jestli bys tyhle moje dojmy mohl potvrdit nebo vyvrátit.

Úterý 22. listopadu 2011 ve 13:18® osprey
osprey

Scanix> Ano ano, když se věnujeme hnidám, přestáváme vnímat velké problémy kolem. Občas se mi to stává:-))