Chytej.cz

Příspěvky v diskuzích od uživatele "osprey"

Toto jsou chronologicky seřazné příspěvky všech diskuzí, které napsal(a) osprey. Zajímají-li vás pouze konkrétní diskuze, vyberte ji zde.

Pátek 27. května 2011 v 19:27® osprey
osprey

kerob> Kraj požádal ministerstvo o udělení výjimky ze zákona. Na takto označených revírech je povolen lov mníka a jeho ponechání – přečti si úvodní část krajského soupisu revírů, kde jsou místní specifika (jakože se ve středních Čechách musí podběrák a tak).

Čtvrtek 26. května 2011 ve 22:42® osprey
osprey
Diskuze: Sumcařina

Fryw> Rozhodně to neber, že tě tu koupem. Já jako admin jsem rád, že tu jsi a máš k nám tolik důvěry:-)

Ale jak říkám, jde o to rozhodnutí. Sumec ti to neutrhne v prostém tahu – ostatně brzdou kroutíš ty. Ale odře ti to o kameny, zajede někam kde se zamotá…

Pokud to nemá o co odřít a kde se zamotat, pokud za ním můžeš jet na lodi nebo běžet po břehu, hned je to lepší.

A nemysli si, každý rok se urve dost sumců, jenom se s tím lidi moc nechlubí. Stokilová šňůra nutná není, většina lidí má 60 – 90 kg, ale ta nosnost tam často není, platí to pro novou a neodřenou šňůru atd.

Zajdi sem zítra, on tu bude nějaký praktik a ne jen redaktor, co chodí na sumce s vláčákem.

Dobrou.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 22:10® osprey
osprey

Scanix> Jo snažil jsem se. Zrovna tu není žádný sumceř, který by to udělal za mě.

Mimochodem, vyprávěl mi loni kluk, jak vodil ve Francii hodinu sumce na stokilové šňůře a pak ho utrh. A jindy se vyndá ryba přes 2 metry na kaprový prut s třicítkou vlascem.

Tady prostě nejsou měřítka.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 22:04® osprey
osprey

timbab> Dvě – Božku a Marii. :-))

Čtvrtek 26. května 2011 ve 22:00® osprey
osprey

Fryw> Selektovat se dá výběrem nástrahy a místa. Ale stoprocentní jistotu jak velký ti zabere nemáš nikdy.

Jak už jsem psal – nikdo ti nemůže přikázat, s jakým cajkem máš na toho sumce jít. A to srovnání s kapry moc nesedí – rozdíl je v počtu záběrů. Kapra si chytím snadno. Sumce ne.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 21:56® osprey
osprey

Fryw> Jsou vody, kde je velký sumec fakt třeba jen jeden a když ho zabiješ, najednou není proč tam chodit.

Na tu otázku ti neodpovím. Zatím jsem sumce neutrhl. Lezu kvůli nim do vody, měl jsem nohu sešitou trojhákem s ocasem stopadesátky, udělám v podstatě cokoli rozumného, abych vyhrál.

A stejně je pravděpodobné, že jednou padnu na rybu, kterou nezvládnu.

Výběr cajku je moje odpovědnost. Výběr tvého cajku zase tvoje. Pokud žádáš o radu, přenášíš tu odpovědnost na nás a já ti prostě neposvětím polovičaté řešení, i když s tou tvojí sestavou většinu ryb asi s přehledem zdoláš.

Když si ji koupíš, bude to tvé rozhodnutí a nikdy nebudeš moct říct „oni mi to poradili“.

A mimochodem – když je na prutu napsáno „do 180 g“, vypovídá to o něm hodně málo. Kamarád Prutos i já máme pruty Penn do 120 g – různé modely. Jsou naprosto neporovnatelné.

U sumcařiny rozhoduje síla spodního dílu a celková křivka prutu, ne kolik gramů pověsíš na ten horní.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 21:32® osprey
osprey

sethy> Fakt? V tom případě mi ta sračka nesmí do baráku. Bože jak hluboko ta Rapala klesla. :-D

A vůbec. Kdo ví, od koho to Rapala kupuje. Mám doma jen jednoho Fat Rapa a toho bych byl ochotný i přidělat na prut:-D

Jinak je fakt, že redaktor má v oblasti těchhle baňatých chrasťáků mezery. Štiky tyhle typy zas tak moc nemilujou.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 21:28® osprey
osprey

mannice> Krásná nabídka. Vážím si jí, jel bych, ale nemám sebemenší představu kdy.

Už jsem musel zredukovat spoustu vlatních plánů. Teď jak jsem byl deset dní mimo, tak mám pocit, že mi tu všechno padá. Ještě tak tři dny pojedu jako šroub a pak se uvidí, jestli se podívám k vodě aspoň u nás.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 21:26® osprey
osprey

Fryw> Tady jde o to, jestli chceš tu stodvacítku anebo dvoumetrovou rybu. Já sumce vláčím, často s pruty do 60 g. I s takovým se dá vyndat ryba kolem 150 cm, jak v praxi doložili mnozí kolegové. I já mám sto sedmdesátku s prutem do 80 g a šňůrou na 24 kg. Ale potřebuješ mít kliku. Já ji měl.

Pokud chceš sumcařský cajk, tak prut zkus třeba tyto:

http://rybar.braunstar.cz/…ter-x-waller

http://rybar.braunstar.cz/…fish-premium

http://rybar.braunstar.cz/…-0m-150-300g

Podle mě se dá set sumcařiny koupit tak kolem 5000 Kč komplet (počítám i minimálně 2 montáže s trojháky Owner, šňůru a návazcovou šňůru).

Pokud chceš šetřit, asi nešetři na navijáku. Ta Tica je stroj, co používají i zkušení sumcaři a vydrží roky.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 21:10® osprey
osprey

Dejwík2504> Chabá napodobenina „Made in China“ nebo tak něco. Neznám, podobné věci ani nevlastním. Možná ke své škodě, ale prostě je nepoužívám.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 21:04® osprey
osprey

olda> Z té čtveřice – vlevo dole WFS Killer a vpravo nahoře Rapala Glass Shad Rap. Víc nevím.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 21:02® osprey
osprey

Piranha> Jo – feeder jsem měl na severu s sebou. Nedošlo na něj.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 21:01® osprey
osprey

Piranha> mannice> Já bych rád. Cestou ze severu jsme jeli přes Ústí podle řeky až do Lovosic, takže je to pár dní, co jsem to tam u vás viděl. Nahodil bych si, ale šest neděl jsem neviděl Blanici, kde bych teď vzal čas na Labe.

Mám tu nezpracované články, potřebuju nový Duel… Server je věčně hladová potvora, do které padá další a další materiál.

A taky si musíte uvědomit, že nic zázračného nepředvedu. Na tak velké řece jsem chytal párkrát v životě, budu rád, když to tam nějak odpotácím.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 20:21® osprey
osprey

Scanix> Znáš mě. Důležitější je cesta než cíl.

Já přece nepotřebuju chytit rybu, moje rybařina je překonávání problémů. Na tom jsem vyrostl, s tím žiju a taky s tím i dochytám.

A na letošní úlovky si nestěžuju, dokonce ani na ty tečkované.

Spolu se uvidíme blíž – třeba tam, co loni.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 20:17® osprey
osprey

Fryw> Rozhodnutí je na tobě, ale jdeš cestou ústupků a kompromisů.

Nečekej, že ti v tomto ohledu někdo požehná. Pilkrovací pruty mají vysokou gramáž, ale zejména ty do 250 g jsou hlavně na tresky do 10 – 15 kg. Levný smekací naviják možná vydrží a možná ne.

Hodně záleží na tom, co ti zabere. Rybu 120 cm s tím popsaným cajkem vytáhneš jak nudli, opravdu velký sumec ti nemusí dát šanci – záleží na podmínkách a kondici té ryby. Vlasec nepředstavuje s ohledem na prut, který sis vybral, až takový problém.

Já bych na tvém místě vzal levný sumcový prut, jako naviják Ticu Cybernetic a na tu pletenku bych taky našetřil.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 20:08® osprey
osprey

Jiras> Na wobblery do 60 g to chce gramáž do 60 g, ne? :-D

Ale pokud sám cítíš, že je v tom zakopaný pes, tak fór je nejen v tom, kolik wobbler váží, ale hlavně v tom, jaký odpor klade při tažení vodou a jakým způsobem má být veden. Klasický wobblerák je kratší tuhý prut se špičkovou akcí. Pokud ale woby jen taháš (např. při sumceřině se to většinou dělá), pak zas rozhoduje spíš to, jak daleko chceš házet.

Zajímavý prut na velké woby (i do 60 g) je Dragon Reno Killer ze současného Duelu. Na tu jeho gramáž do 42 g nekoukej, utáhne daleko víc, možná i dvojnásobek.

Já osobně poslední dobou házím velké woby jerkovým prutem s multiplikátorem. Chce to ale jerkáč, co aspoň trochu pracuje – ne úplný kůl, jinak jsou problémy při zdolávání ryb – nedávno mě to stálo hodně pěknou rybu.

Čtvrtek 26. května 2011 ve 20:02® osprey
osprey

Piranha> Myslím, že to není takové tajemství, jak si myslíš. Já bych tam třeba trefil a Petrovi (Scanixovi) nějaké ty tečkované provětral.

Ale mám to daleko a není čas. Taky než bych se tam rozkoukal, tak by na to padlo pár vycházek a David by mě z chytej vyobcoval pro zanedbávání povinností:-))

Pro ilustraci jak je to s tím časem – na své domácí pidiříčce jsem už šest neděl nebyl.

Čtvrtek 26. května 2011 v 15:52® osprey
osprey

sgt.mooody> Mě to nechybí. Podle mě má hodně přes metr, ale kousek do dvou. Já to dělám s fotkami taky tak.

Buď to je pěkná ryba nebo není. Centimetry mají význam pro lovce. Pokud se jimi nechce chlubit, je to jeho věc. :-)

Čtvrtek 26. května 2011 ve 13:57® osprey
osprey

Sander> Každej, kdo má lupénku:-))

Čtvrtek 26. května 2011 ve 12:56® osprey
osprey

Fishing Team Romeo> Pěkný fousáč. Pokud jde o toho mořského okouna, v Chorvatsku je předloni měli za 50 kun kilo. Asi by se vyplatilo začít s nimi obchodovat:-))