Chytej.cz

Příspěvky v diskuzích od uživatele "osprey"

Toto jsou chronologicky seřazné příspěvky všech diskuzí, které napsal(a) osprey. Zajímají-li vás pouze konkrétní diskuze, vyberte ji zde.

Středa 2. února 2011 v 19:08® osprey
osprey
Diskuze: Plavaná

hraji> Já mám forpas něco mezi 40 – 50 cm, ale na něm jeden až dva broky. Běžně mám jeden malý asi 7 cm od háčku (fakt je, že sousto má obvykle přes centimetr a pokud jdu jen po tlouštích, tak někdy i přes dva). Pokud je nástraha těžká (maso, ovoce, žížala), tak ten brok u háčku vynechávám.

Tloušti rozruch moc nemusí – je lepší být v pohybu a třeba se za hodinu vrátit. Běžně mám dva záběry na prvních 5 hodů a pak už jsem tam zbytečný. Cejn i ostrá jsou u nás vzácní – chytneš jednu dvě ryby z avycházku, vzácně i víc. Ale obvykle pak nejsou úplně malé.

Středa 2. února 2011 v 16:22® osprey
osprey
Diskuze: Kaprařina

kapr1> Správně řečeno. S šestkou háčkem a 1,5 cm mezerou (sám přívěs je delší) se dá začít dobře.

Středa 2. února 2011 v 16:15® osprey
osprey

kapr1> Můžeš to tak do začátku dát. Ale není to ideální vždycky. Nehledej jednoznačné pravdy – o to víc tě pak bude překvapovat, když to bude jinak.

A taky hodně záleží na tom kde a jak se vlas odděluje od háčku.

Středa 2. února 2011 v 16:10® osprey
osprey

hraji> Blízkostí dna to nebude (ti tloušti). Chytám i blíž. A záběrový brok mám daleko blíž k háčku. Krmíte a děláte hluk, to je zásadnější důvod. Jak někam v zimě naházím koule a začnu tahat droboť do 30 cm, je velký tloušť náhoda.

Ostatně mě hodně překvapilo, když jsem zjistil, že máte (obecně závodníci) v létě 30 cm nezatíženého forpasu.

Když jsme natáčeli DVD o plavané a viděl jsem, jak to má V. Freylich posvazované (taky měl ty dlouhé návazce bez jediného broku), dost jsem se divil.

Rozebírat to nebudu, skončilo by to u debat o závodění a nezávodění. Já si zachytám, majitelé 30 cm návazců taky, tak proč to řešit.

Tento příspěvek byl editován 2.2.2011 15:12:45 uživatelem osprey.
Středa 2. února 2011 v 15:35® osprey
osprey

kapr1> Může to být i 6, ale háčky se liší i tvarem, sílou drátu a k tomu není 6 jako 6 (firma od firmy je to jiné).

Já loni chytal boilies 18 mm právě s velikostí 6 od Hayabusy a mám nějaké Ownery taky velikosti 6 a ty jsou proti nim skoro poloviční a dávám je na feeder, když chytám na kukuřici. Prohlídni si nějaké kaprařské fotky a videa a cyhtneš to do oka. Ale stačí dát olovo 100 g místo 60 g a někdy se začnou háčky vyřezávat.

Vlas – od nuly (boilie se dotáká obloučku háčku) do 5 cm. Zase je to věc na dlouhou diskuzi. Obvykle se snažím mít kouli pověšenou asi 1 – 1,5 cm pod obloučkem háčku.

Středa 2. února 2011 ve 14:14® osprey
osprey
Diskuze: Feeder

Kolovr@tek> Koukni do recenzí, dal jsem tam na jaře dlouhý popis.

Není špatný, ale až tak zcela mi nesedl.

Středa 2. února 2011 ve 14:13® osprey
osprey

kapr1> To zkoušejí i kapraři a složitě nad tím mudrujou. Není to jen podle velikosti koule, ale i váhy zátěže, síly jakou budeš zdolávat rybu (u překážek bude cajk silný a slabší háček bys vyřízl).

Proto když kaprař popisuje jak chytal, tak se sebe vždycky vysouká celou montáž. On je to prostě sladěný celek. V článku to sice vypadá hrozně, ale jedině tak z toho někdo další může něco mít.

Středa 2. února 2011 ve 14:02® osprey
osprey

LuboO> Nesrovnával bych plavanou a feeder, je to hodně jiné. Ale ten rohlík funguje na obojím.

Středa 2. února 2011 ve 14:01® osprey
osprey

lobotomie> Oplatek je dobrá věc. My to s jedním kolegou děláme tak, že ho rychle smočíme ve vodě a necháme na kameni rozležet.

Akorát nemám takový ten „závodní“ přístup, takže nástraha bývá větší a čeká se na lepší rybu. Možná to není dobře, ale nouzí netrpíme. I letos jsem sice nechytil moc ryb, ale podoustev a ostroretku kolem kila už mám.

U feederu je to jiné, tam do toho i malá ryba mlátí, takže to chce vychytat velikost takovou, aby člověk sekal záběry, jinak by z toho zešedivěl.

Středa 2. února 2011 ve 13:54® osprey
osprey

Kolovr@tek> Jde o to, na co to chceš. Ten prut může házet stogramové krmelce a tahat desetikilové ryby. Naviják 2500 při tom bude trpět jako zvíře.

Jestli chceš tahat menší ryby a hevíčko máš jen kvůli lovu v proudnější vodě, tak to ta 2500 taky zvládne. A 3000 u Shimana je tělo 2500 s větším rotorem a cívkou – aspoň mám ten pocit. Takže převodům se neuleví.

Jestli jsi ten naviják ještě nekoupil, pouvažoval bych možná i o tom novém baitíku ve velikosti 4000. Je to stroj robustnější než Stradic. Pokud tomu budeš dost nakládat, vydrží déle a taky je o něco levnější (je pod 3000 Kč).

Středa 2. února 2011 ve 12:55® osprey
osprey

džigit> Víš kolik lidí doporučuje na feeder menší navijáky? Občas to vypadá, že dát si tam pořádný kolovrat je skoro zločin:-))

Středa 2. února 2011 ve 12:18® osprey
osprey

Kolovr@tek> Podívej, je to skoro čtyřmetrový prut a na velké ryby. Pokud jde o pocit alespoň jakéhosi vyvážení, je velikost 4000 spíš jen skromný základ. A pokud budeš házet těžká krmítka a tahat větší ryby, je to to samé.

Na hrubou práci jsou ideální baity velikosti 5000. Někam na Lužnici bude ta čtyřtisícovka celekm fajn.

Středa 2. února 2011 ve 12:08® osprey
osprey

LuboO> Rohlík je super, vyzkoušej.

lobotomie> Taky si na feeder krájím hodně malé, ale zjistil jsem, že když si myslím, že mají 4 mm, tak mají skoro 6.

Fakt děláš z rohlíku kostičky 2 mm? Nechci se hádat, jen se ujišťuju.

Středa 2. února 2011 ve 12:05® osprey
osprey

Kolovr@tek> Já na tom nic špatného nevidím. Ten naviják je k tomu prutu přiměřený, dokonce by mohl být i větší.

Úterý 1. února 2011 ve 23:49® osprey
osprey

hecht> Já psal o zkurvení Blanice článek. Mám skutečné historické mapy. Ofocenou mám i jednu z konce 18. století.

Já to vím zatraceně dobře.

Úterý 1. února 2011 ve 23:27® osprey
osprey

hecht> Bude, nebude,… Ale mám Toby.

Jinak díky za knížku. Nesmím chodit spát ve dvě, abych pak nechrápal do devíti.

Úterý 1. února 2011 ve 22:50® osprey
osprey

Prutos> Taky jsem koupil nástrahy – 2× Abu Toby. Svou jedinou v 18 g jsem na podzim utrhl a nemůžu si dovolit takovou věc nevlastnit:-))

Úterý 1. února 2011 v 0:16® osprey
osprey

Tino> No a jistě jsi spokojen – nebo snad ne? :-))

Pondělí 31. ledna 2011 ve 23:57® osprey
osprey

kapr1> Já chytám v zimě raději větší ryby (chci 40+, ale těm menším se nedá poručit, aby to nechaly být). Nemám problémy ani s háčky 12 nebo 10 (a není to tím, že bych menší neměl). Pravda je, že s rybami některých druhů v menších velikostech jsou potíže, ale to je dobře. Jen ať rostou.

Pokud chytám na feeder, používám v zimě háčky 14 nebo i menší daleko víc.

Pondělí 31. ledna 2011 ve 23:50® osprey
osprey
Diskuze: Muškaření

Šnek> Suché lipanové mušky – já na těch 18.