Chytej.cz

Příspěvky v diskuzích od uživatele "osprey"

Toto jsou chronologicky seřazné příspěvky všech diskuzí, které napsal(a) osprey. Zajímají-li vás pouze konkrétní diskuze, vyberte ji zde.

Pátek 22. ledna 2010 v 16:23® osprey
osprey

Sander> Pochopitelně – v některých obchodech mají „krumpáčů“ plné stojany. Některé jsou na hrabání v hlíně ideální.

Pátek 22. ledna 2010 v 16:16® osprey
osprey

jižan: Já praktikuju cokoli, čím se dá chytit ryba a třeba na Flipových stojácích vidím v lovu v dálce určité rezervy a pole neorané – jen to umět nebo přijít na to JAK.

Tady doma už jsem taky zjistil, že hodně ryb je prostě na prostředku řeky. Jsou rozptýlené, takže záběrů je málo, ale stojí to za to zkoušet.

A tak ta dálka občas má smysl.

Pátek 22. ledna 2010 v 15:38® osprey
osprey

jižan> Taky jsem monofilní. Ale je fakt, že na dálku už to místy není dobře.

Pátek 22. ledna 2010 v 15:37® osprey
osprey
Diskuze: Feeder

Proč je problém slabý návazec na silném vlasci? Protože to málo pruží – na natažení silného vlasce je potřeba víc síly a ten slabý návazec to neunese. S pletenkou je ten efekt ještě silnější a rybu je třeba vodit tak, aby se minimalizovaly všechny silové rázy – zvedout třeba cejnovi hlavu z vody a nechat ho, aby se začal mlátit, je v téhle chvíli hovadina.

Pokud se může ryba opřít o těžkou zátěž (srkačka, půlbalaton a krátké paternostery obecně), tak to normálně urazí. Já utrhnu vlasec 0.30 mm o volně visící půlkilo. Podobně cejn urazí 0,12 mm o 20 g olova, pokud je má napevno dost blízko hlavy. Dá se to ale oštřit při výrobě montáže.

Pátek 22. ledna 2010 v 15:26® osprey
osprey

Fugas> Měl jsem na bližší zkoumání Infinity Q 260 cm do 18 g.

Infinity Q má podobné vlastnosti a je podobně stavěná (např. co se týče počtu a umístění oček) jako Team, ale opravdu je ve všem o trochu lepší. Je tam lepší zpracování, vzhled a myslím, že i materiál blanku je lepší. Rozhodně na mě působí lepším dojmem – např. Team působí trochu vyhoněně až křehce, ta Daiwa ne. Ze zde přítomných honifišů disponuje tímto klacíkem kolega troutkiller (aspoň jsem o tom přesvědčen), tak se ho můžeš zeptat.

Pátek 22. ledna 2010 v 15:14® osprey
osprey

jižan> Já tě kamenovat nebudu. Rád bych s tebou letos někdy vyjel na lodi:-))

Pátek 22. ledna 2010 v 15:09® osprey
osprey

slepyc> Vlasec měníš, když pozoruješ viditelné změny k horšímu. Dokud je nepozoruješ, jedeš furt pryč. Proč měnit něco, co funguje?

Já kdysi koupil naviják z druhé ruky s návinem, který nebyl nic moc, ale chytat se s ním dalo. A takový byl dalších 7 let. Chytal jsem s ním celou tu dobu, přiznávám, že nijak extrémně. Pak už ho na té cívce bylo málo…

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:51® osprey
osprey

jižan: Ahoj. Jenže právě proto, že je to Daiwa, tak stojí 4 litry. Drak je na tom cenově zatraceně dobře a nastavuje druhým laťku dost tvrdě. Ale i za tu cenu je ta Daiwa velmi solidní koupě.

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:49® osprey
osprey

Arnej> Nemám oblínený model. Mám víc prutů a točím je podle potřeby anebo i podle toho, jak se mi zrovna chce. Další důvod je i riziko poškození prutu – v drsných terénech jsem už 2 vláčáky zlomil.

Opravdu neexistuje prut, na kterém by se lidi shodli, že je nej a vláčák si vždycky musí vybírat jeho majitel. Já si nechal poradit dvakrát, poradcové se velmi snažili, ale spokojen jsem moc nebyl. Naopak jsem vzal některé pruty do ruky a věděl jsem, že tohle je ono.

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:39® osprey
osprey

malej.uzasnak> Ode mě máš odpověď ve Všeobecné. Pokud ta hlína bude dost lepit, tak ji mokrou nezamícháš do krmení. A kolik jí dáš, to je na tobě. Můžeš jít až na poměr 1 : 1 (hlína : krmení).

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:37® osprey
osprey

džigit> Nakope krumpáčem a nahází na kus plechu pod topení. Posléze proseje.

Ale je to moc práce. Proto radši v zimě běhám se splávkem.

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:33® osprey
osprey

Už jsem to tu říkal víckrát. Velice zdatným hráčem na trhu bude brzy Daiwa. Zatím jí je tu málo a zdaleka ne ty optimální řady zboží, ale třeba série vláčáků Infinity Q je dost dobrá. Takový ve všem vylepšený Team Dragon. Bohužel je vylepšená i cena, takže pozice Dragonu jako firmy nabízející vynikající poměr cena – výkon asi nějak zásadně ohrožena není.

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:29® osprey
osprey

čabi> To není na závadu. U nás se ti říčňáci do míst, kam padají s pravidelným odstupem krmelce, zas tak často nehrnou. Ale někdy taky. Často ale stojí kus pod krmeným flekem mimo dění a čekají, co připlave. Když ten kravál utichne, jdou posbírat zbytky.

Pátek 22. ledna 2010 ve 14:27® osprey
osprey

malej.uzasnak> Jakákoli jemná hlína, která není znečištěná např. olejem apod. Musí se dát rozdrobit najemno.

Samozřejmě jsou různé druhy hlíny (lepivější, rozpadavější, světlé, tmavé,…) a i tyhle vlastnosti mají na výsledek vliv. To už si ale kaýdý vychytá na základě vlastních zkušeností a podle toho, k jaké hlíně se kde dostane.

Pátek 22. ledna 2010 ve 13:09® osprey
osprey
Diskuze: Muškaření

Medvěd> Možná to bude otázka velikosti. Kdyby to na mě vypadlo ze skříně a mělo to metr, taky bych couval. :-)

Pátek 22. ledna 2010 ve 13:07® osprey
osprey

čabi> Divil by ses, jak nenápadně se nechá zakrmit. Už jenom ta věc, že každý hází přímo před sebe. Na hodně chytané vodě mám před sebou flek na bílou rybu – tam furt házím a něco odtud tahám. Ostře bokem mám flek na kapra. Tam nenápadně házím partikl a feeder nahozený do tohohle místa přijde ke slovu 2× až 3× za vycházku. A první den tam nemusím mít nahozeno vůbec. Takže pokud je záruka, že si sednu dva dny po sobě na stejný flek, dá se to udělat i na frekventované vodě.

Taky si občas chodím zaplavat s igelitkou.

Pátek 22. ledna 2010 v 11:51® osprey
osprey

džigit> Ona je otázka, co z DVD myslíš, ale pokud jde o záběry těch říčních kaprů, tak tam to ten den bralo dost zostra.

A taky tam bylo vidět, jak si jsem s tou pletenkou nejistý (ono se z ní opravdu vyřízne víc ryb a před kamerou to zamrzí).

Další, co bylo vidět, že ze 3 natražených feederů (1 x David, 2 x já) zabrali všichni kapři na jeden – na prostřední. Shodou okolností to byl ten s pletenkou. Níž jsem měl nastraženou peletu, vlasec a tvrdší prut (v očekávání záběru větší ryby), ale pelety ten den kaprům vůbec nejely.

Pátek 22. ledna 2010 v 11:37® osprey
osprey

A ještě jedna věc. Je dobré umět při lovu kaprů využít jemné záběry, ale snaha by měla směřovat k tomu, aby záběr byl poctivý. Pozoroval jsem to na provnaděných flecích – v počáteční fázi jsou záběry jemné, nenápadné a jsou sotva vidět. Když se ryby nechají na pokoji a získají k fleku důvěru, tak za den až dva už prostě žerou… Obvykle to pak končí záběry jdoucími „do jízdy“.

Pátek 22. ledna 2010 v 11:33® osprey
osprey

čabi> Na dálku bych se pletenky nezříkal. Průtažnost vlasce dělá hrozné divy. U zdolávačky nakrátko bych použil řaději vlasec, třeba i naddimenzovaný (0.22 mm a třeba i víc). Dík pružnosti ta sestava pohltí největší rázy a ryby se mi zdolávají s větší jistotou. Jenom se musí počítat s rezervou, protože se to opravdu viditelně natáhne. Když zastavím naviják a mám kapra na druhé straně řeky, tak to společně natáhneme minimálně o dva metry, často i o víc. Ale pak už to jen tak houpe, zatímco s pletenkou je to jako když držíš sbíječku:-)

Čtvrtek 21. ledna 2010 ve 22:30® osprey
osprey

sethy> Já proti vajíčkům od Shimana nic nemám, ale musel jsem upozornit na existenci názorů vyšších autorit:-)