Recept

Uzený kapr

Ingredience:

Základem uzení je solný roztok – 10%.

Postup

Na 1 litr vody – 10 dkg soli, pořádně rozmícháme, můžeme přidat i trochu česneku.

Rybu si připravíme na podkovy nebo plátky.

Naložíme zhruba na 10 – 12 h

Silnou jehlou, či provázkem protáhneme podél páteře, zavěsíme, a jdeme udit.

Udíme nejprve na 40 stupňů první hodinu, potom teplotu zvyšujeme. Můžeme skončit až na 80 stupních. Udíme 4 – 5 hodin

Amur na vavřínu

Ingredience:

2 porce amura, dijonská či obyčejná hořčice, nové koření, sůl, bobkový list, citrón, mrkev, česnek, máslo

Postup

Amura zakápneme citrónem, potřeme hořčicí, na to položíme 2 – 3 plátky česneku, 2-3 kolečka mrkve, nové koření – 1-2 kuličky, 1 bobkový list, posypeme nakrájenou cibulí, navrch položíme plátek másla.

Zabalíme do alobalu. Vložíme na gril a grilujeme cca 15-20 minut.

Hotové porce zakápneme olivovým olejem. Ozdobíme čerstvou petrželkou a plátcem citrónu.

Kapr na divoko

Ingredience:

2 porce kapra, obyčejné koření na ryby, česnek, citrón, cibule, olivový olej, sůl, černý pepř, cherry rajčátka, máslo

Postup

Kapra zakápneme citrónem, opepříme, potřeme rozmačkaným (utřeným) česnekem, okořeníme kořením na ryby, poklademe rozpůlenými cherry rajčátky, trochu pokrájené cibule, navrch položíme plátek másla. Zabalíme do alobalu a vložíme na gril a grilujeme cca 15-20 minut.

Hotové porce zakápneme olivovým olejem. Ozdobíme čerstvou petrželkou a plátcem citrónu.