Chytej.cz

OKOUNEK PSTRUHOVÝ necteno

8.1.2013 | casper | 10.111 zobrazení | 26 odpovědí

OKOUNEK PSTRUHOVÝOkounek pstruhový – pro mě velmi zajímavý dravec už jedn díky svojí minimální populaci v ČR, chtěl jsem se zeptat, jestli je vůbec reálné cíleně tento druh ulovit na některém ze svazových revírů ČR. Četl jsem o něm spoustu článků, včetně informace o jeho pokusném chovu v jižních Čechách, viděl jsem ho i v akváriu rybářského svazu na veletrhu moderní rybář, chci se proto touto cestou zeptat, jestli měl někdo úspěch s cíleným lovem tohoto dravce. Díky za každou odpověď i případné rady ;)

Na hlavní větev fóra reagujte zde, na konkrétní odpovědi přímo u nich.

pridat prispevek
Pondělí 2. února 2015 ve 23:08 ® denyg reakce na …
denyg

13thFace> Kde byla hláška „Je to mýtus, je třeba další výzkum“? Leží mi to v palici:))

reagovat
Úterý 20. ledna 2015 v 9:34 ®  reakce na …

mrk> no nechci to zpochybňovat, já tu rybku neviděl, ale např. ježdík také připomíná okouna a nemá pruhy..

reagovat
Pátek 16. ledna 2015 ve 22:06 ® mrk reakce na …

Samozřejmě připomínal mi okouna jenom neměl černý pruhy.

reagovat
Sobota 10. ledna 2015 v 10:45 @ rybomil2 reakce na …

vaneja21> určitě to nebude zbytek tý generace bassů co se tam ofiko kdysi dávala, bo ty by museli mít ke 40 a víc. Podle mě je to z tý " násady " co tam nasypal jeden nasratý rybář jenž se nakrknul právě kvůlivá zákazu těch „nepůvodních“ ryb ze strany ochránců CHKO Třeboňsko. Jeho samo neprozradím, to dá rozum. Chytil jsem naposledy jednoho v Lužnici nějak 2008.

reagovat
Čtvrtek 8. ledna 2015 v 18:19 ® Jíra2 reakce na …

Předloni na podzim dcera na smáčka jednoho,cca 25cm,ulovila.Kon­krétně na pískovně Zastávka.Možná má ještě foto v mobilu,když tak zítra dodám.

reagovat
Čtvrtek 8. ledna 2015 v 15:30 ® vaneja21 reakce na …

casper> na veselských pískovnách(na té největší) možná ještě nějací jsou, jednou jsem ho chytil s tátou- sežral 15cm plotici na štiku, cílený lov je ale téměř nemožný kvůli zákazu lovu z lodě

reagovat
Pondělí 9. září 2013 ve 20:38 ® HaD reakce na …
HaD

mrk> a byl to určitě okounek pstruhový?

reagovat
Pondělí 9. září 2013 ve 20:15 ® xsemik

No, v západních Čechách jsem se s ním ještě nepotkal a ani jsem neslyšel o tom, že by se tady někde chytal… Ale někdy bych si ho také rád chytil…

reagovat
Pondělí 9. září 2013 v 19:26 ® mrk

bil to můj první dravec na smáčka na berounce v radotine ale ryba je to tam docela vzácná.

reagovat
Neděle 8. září 2013 v 17:05 ® 13thFace reakce na …
13thFace

casper> je to mytus!!! Je treba dalsi vyzkum:-D jestli ho nekdo chytne piste do zprav, chci tu rybu videt nazivo a prijedu kamkoliv…:-) jeste sem nemel cest potkat se s ni ani v akvariu:-) kazdopadne preju vsem aby ho chytli treba se nekomu postesti… Tady v okoli Prahy se jich asi moc neukaze;-)

reagovat
Pondělí 28. ledna 2013 ve 12:02 ® casper
casper

jinak jsem se bavil i s lidma ze svazu na FF a říkali, že se fakt jeho úlovky počítaj ročně na kusy no…povodně samozřejmě taky udělali své…těžko říct no…nejlepší by byla osobní zkušenost, kterou zatím nikdo moc nenabídnul (myslím nějakou aktuální :-D )

reagovat
Neděle 27. ledna 2013 v 8:06 ® _Beny reakce na …
_Beny

Robur> Netápej, jen jsem se překlep a jelikož jsem myslel, že to každej pochopí, tak jsem nechtěl dávat zbytečnej příspěvek, že jsem měl na mysli MR – jako veletrh moderní rybář.

reagovat
Neděle 27. ledna 2013 ve 4:09 @ rybomil 2

Pstružáka okounka jsem chytil už hodněkrát, zejména v mládí.Nějak r. 1968 bylo zčásti chovné hejno na Hluboké doplněno importem a tyto ryby se vysazovali v okolí do rybníků. Jako děti jsme je chodili pytlačit přímo do rybníků, nebo pak chytali uniklé ve spojovacích stokách. Později byli ve vlkovských pískovnách, kde jsem nějaké chytil mezi roky 1989– 94. Pak je zakázali ochranáři tam vysazovat, protože hojně ničili pulce chráněné žáby blatnice skvrnité. Ještě později se tam občas nějaký vytáhnul, povodně 2002 umožnili jejich únik do povodí Lužnice. Je to ryba velmi dravá, zároveń v braní silně náladová, to je dáno tím, že se velmi rychle zasytí. Současné populace jsou zdegenerované, pamatuji běžně velikosti i 40–45cm. Některé soukromé chovy je ještě mají.Pokud někde budou v revíru, jedná se o únik ze soukromých vod, nebo nějaké ojedinělé vysazení soukromou osobou načerno. Ryba sportovně vynikající a výtečné chuti.

reagovat
Sobota 26. ledna 2013 ve 12:45 ® Robur reakce na …
Robur

_ANTRAX> trochu tápu, MD znám jako mateřská dovolená, takže intuitivně tuším, že to nebude to pravé ořechové

reagovat
Pátek 25. ledna 2013 ve 20:31 ® Pikeperch reakce na …
Pikeperch

casper> Zdravím. Mohu potvrdit, že ve Veselí n. Lužnicí to s okounkem pstruhovým neni moc horký. Sám na pískovnách moc nelovím, ale snad žádnému ze zdejších vláčkařů se ho nepodařilo chytit. Ono je tady poslední dobou dost problém vůbec nějaké dravce ulovit. A když už, tak velikostně značně pokulhávají…

reagovat
Středa 23. ledna 2013 v 17:29 ® casper reakce na …
casper

_ANTRAX> je to taková zajímavost tahle ryba no :-) chytit ho je prostě obrovská náhoda a štěstí a právě proto mě to tak láká :-) jinak jsem z googlu zjistil, že poměrně dost lidí to řešilo na mrku a k mému překvapení ho dost lidí chytlo!!!! :-O

reagovat
Středa 23. ledna 2013 v 17:26 ® _Beny
_Beny

Já sem tuhle rybu ještě nikdy nechytl…a na MD jsem ho viděl taky :-) , pěkná rybka.

Letos ale plánuju mnohem větší a podrobnější průzkum řeky na kterou chodím v J čechách, tak možná ti někdy napíšu, že se mi ho povedlo ulovit 9-)

reagovat
Středa 23. ledna 2013 v 17:19 ® casper reakce na …
casper

hraji> rozumím no…nevím tedy jestli má někdo z Jestřabic přímo zkušenost, že by ho tam chytl, ale minimálně o něm mají alespoň zmínku v rybářském řádu na stránkách, je u nich celoročně hájený :-)

reagovat
Středa 23. ledna 2013 v 17:08 ® hraji
hraji

Je to nepůvodní druh, moc se asi neosvědčil a tak zákonitě není zájem o jeho chov a rozšiřování. Pokud vím, tak se chytají na přehradě Jestřabice, což je soukromá voda.

reagovat
Středa 23. ledna 2013 v 17:02 ® casper
casper

vypadá to, že okounek nikoho moc nezajímá.....ale chápu…jsou volby :-D

reagovat
Středa 9. ledna 2013 ve 12:53 ® casper reakce na …
casper

sunet> ahoj, díky za odkaz, ten článek jsem již četl, dokonce snad dvakrát jak mě bavil :-) je tam o něm spousta zajímavostí, tak doufám, že se do debaty zapojí i někdo, kdo má zkušenosti s jeho chycením mimo Vodňany :-)

reagovat
Středa 9. ledna 2013 ve 12:45 ® sunet

Je tady o okounku starší článek, vynikající kvality, doporučuji si jej přečíst, pak budete mít jasněji o osudu okounka v Čechách a na Moravě.

http://www.chytej.cz/…o-v-cechach/

reagovat
Středa 9. ledna 2013 v 11:46 ® casper reakce na …
casper

Bigpista> tak uvidíme :-) třeba se najde někdo, kdo nám přihodí něco zajímavýho :-) já zatím čtu dál, kde se vyskytoval, kde byl vysazován, chtělo by to někoho, kdo má zkušenosti s jeho chycením…

reagovat
Středa 9. ledna 2013 v 11:41 ® Bigpista reakce na …
Bigpista

casper> Ale jo, zajímá. Jen k tomu nemám co říct, protože nemám tušení, kde okounka hledat.

reagovat
Středa 9. ledna 2013 v 11:26 ® casper
casper

Segoves: ten revír by mě určitě zajímal :-) já jsem se zatím dočet akorát o jeho výskytu v okolí Veselí nad Lužnicí na okolních pískovnách, kde byli tito dravci snad i několikrát vysazováni, což se mi docela hodí, protože mám v jižních čechách chalupu, ale těžko říct, která pískovna to je, protože jsou jich tam mraky a vzhledem k žravosti a útočnosti tohoto druhu pochybuju o jeho populaci, na druhou stranu si říkám, že 30ticentimetrová rybička pro masaře nebude moc zajímavá, ale čert ví no…všiml jsem si dokonce, že někdo měl ve svém rybářském albu tady na chytej.cz okounka vyfoceného, chyceného na nějaké říčce, ale jak tak koukám, dle reakcí tohle téma asi moc rybářů nezajímá :-((

reagovat
Úterý 8. ledna 2013 v 17:13 ® Segoves
Segoves

Jako malý sem chodil na jeden revír nebyl svazovej kde byli okounci dobře zastoupeni. Dalo se setkat i s rybami okolo 40cm nádhernej zážitek:) tenkrát sme je chytali na rotačky páč sme nic jinýho neměli…promiň neni to moc platná ani aktuální informace snad se dozvíme víc :-)

reagovat